Προσηλωμένες στην επόμενη ημέρα, με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπου αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας για διάστημα πολλών ετών, είναι οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας καταφέρει μέσω του «Ηρακλή» να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια, ήτοι την κληρονομιά της κρίσης. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις τοποθετήσεις των CEOs των τεσσάρων συστημικών Ομίλων, αλλά και του υφυπουργού, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργου Ζαββού, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Πιο αναλυτικά, στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σε λίγες ημέρες το νομοσχέδιο που θα επικυρώνει τον «Ηρακλή ΙΙ», μία μεταρρύθμιση, η οποία έγινε σε χρόνο ρεκόρ, με την μαζική συμμετοχή των τεσσάρων τραπεζών. «Επρόκειτο για μία κορυφαία εμπροσθοβαρή μεταρρύθμιση που συνέβαλε στη μείωση κατά 40% των ‘κόκκινων’ δανείων, ενώ αποτέλεσε τον καταλύτη για τις απανωτές πρόσφατες αναβαθμίσεις της χώρας και δη, χωρίς να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο», τόνισε ο κ. Ζαββός, υπογραμμίζοντας πως μέσω του επίμαχου μηχανισμού οι τράπεζες γίνονται επενδύσιμες. «Με τον ‘Ηρακλή ΙΙ’ μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα μειώσουμε κατά 32 δισ. ευρώ τα υπάρχοντα, αλλά και τα οποιαδήποτε νέα ‘κόκκινα’ δάνεια. Πιστεύουμε, δηλαδή, ότι ήδη από το 2021 και σίγουρα το 2022 οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα έχουν κατεβάσει τα ποσοστά των ‘κόκκινων’ δανείων σε μονοψήφιο επίπεδο και πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο», κατέληξε.

Καραβίας: «Επόμενος στόχος η διψήφια απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων»

Την άποψη πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πια γυρίσει σελίδα, όντας σε θέση να κοιτάζει το μέλλον και να στρέφει τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη και όχι πια στην επιβίωση, εξέφρασε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας. «Για να κοιτάξουμε το μέλλον έπρεπε πρώτα να απαλλαγούμε από το παρελθόν. Η Eurobank πρωτοστάτησε και συνέβαλε ουσιαστικά, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να βγάλουν οι ελληνικές τράπεζες από πάνω τους, από τους ισολογισμούς τους, το μεγάλο βάρος που μας κληροδότησε η κρίση, δηλαδή τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στοχεύουμε σε μονοψήφιο δείκτη NPE ήδη από εφέτος, ενώ το 2022 θα εκπληρώσουμε και την άλλη μείζονα δέσμευσή μας, αυτή για διψήφια απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων. Χαμηλός μονοψήφιος δείκτης ΝΡΕ και σημαντική κερδοφορία, διψήφια απόδοση κεφαλαίων αποτελούν ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την επόμενη ημέρα της Eurobank, αλλά και του τραπεζικού συστήματος. Προϋπόθεση για ισχυρές τράπεζες που να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία αποτελεί η κερδοφορία τους και η δυνατότητα τους για οργανική δημιουργία κεφαλαίων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη ημέρα συνδέεται και από ακόμη δύο σημαντικούς στόχους: 

Πρώτον, την ανάγκη και τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί με σύνεση και ευθύνη η αναπτυξιακή πορεία. «Υπογραμμίζω τις λέξεις σύνεση και ευθύνη, γιατί οφείλουμε να κατευθύνουμε τους πόρους μας σε βιώσιμα επενδυτικά σχέδια και σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Και η βιωσιμότητα πλέον περιλαμβάνει ακόμη μια παράμετρο πέρα από την οικονομική, την περιβαλλοντική», σχολίασε και συνέχισε: «Το αποδεικνύουμε σε κάθε κλίμακα. Για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στηρίξαμε με ρευστότητα τους πελάτες μας όταν ξέσπασε η πανδημία. Από τα προγράμματα της ΕΑΤ, διοχετεύσαμε το 70% των πόρων σε ΜΜΕ (5,7 δισ. ευρώ). Στη Eurobank, ήδη από το 2020 πήραμε αμέσως και μια μεγάλη πρωτοβουλία για τον τουριστικό τομέα, ύψους 750εκ ευρώ. Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα χρηματοδοτούνται διαχρονικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα: αυτοκινητόδρομοι, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με τις μεγάλες υποδομές που χρειάζεται η χώρα. Για τη Eurobank αποτελούν στρατηγική και επιχειρηματική προτεραιότητα: ΑΠΕ, το έργο-ορόσημο του Ελληνικού, στο οποίο η τράπεζά μας έχει κεντρικό ρόλο, όπως επίσης και με την  αποκλειστική χρηματοδότηση μας υλοποιείται η ηλεκτρική διασύνδεσης της Κρήτη με την Αττική – όλα έργα που είναι ο ορισμός της χρηματοδότησης με κριτήρια ESG, όπως είναι γνωστά.

Δεύτερον, να μην μείνουν οι τράπεζες πίσω από τις διεθνείς εξελίξεις του κλάδου. «Κάνουμε μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές αιχμής συμβάλλοντας στην ευρύτερη προσπάθεια της χώρας για τη ψηφιοποίηση. Αθροιστικά επενδύουμε πάνω από 300 εκ. ετησίως, σε αυτή την προσπάθεια. Παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες συγκρίσιμες με κάθε ξένη τράπεζα. Και εντάσσουμε σταδιακά την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες μορφές ευέλικτης εργασίας στο μοντέλο της δουλειάς μας. Εμείς όλα αυτά τα έχουμε εντάξει σε ένα ενιαίο σχεδιασμό για τη Eurobank 2030. Όχι την τράπεζα που θα έχουμε το 2030, αλλά την τράπεζα που χτίζουμε σήμερα για να είμαστε σε 10 χρόνια από σήμερα σε ισχυρή ανταγωνιστική θέση, στην Ελλάδα και στην περιφέρεια, γιατί είμαστε παρόντες σε έξι χώρες», πρόσθεσε, τονίζοντας πως οι μεγάλες αλλαγές έρχονται από την τεχνολογία και την ενεργειακή μετάβαση. «Την εποχή της βιομηχανίας και των ορυκτών καυσίμων η Ελλάδα είχε φυσικό μειονέκτημα. Στη φάση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουμε πλεονέκτημα. Πρώτον, γιατί η χώρα διαθέτει υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό. Δεύτερον, γιατί οι νέες τεχνολογίες ευνοούν το μικρότερο μέγεθος, το οποίο πάντα ήταν το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της χώρας –αυτό αφορά τη χώρα και όχι τις επιχειρήσεις όπου πρέπει να επιδιώξουμε ένα μεγαλύτερο μέσο μέγεθος για να αυξηθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα, οι δυνατότητες επενδύσεων και η δημιουργία ποιοτικής απασχόλησης. Μπορούμε με στρατηγικές επενδύσεις και κατάλληλες πολιτικές να φτιάξουμε καλές θέσεις εργασίας και να προσελκύσουμε πίσω στη χώρα πολλούς από του νέους που έφυγαν τα τελευταία χρόνια, δίνοντας μια πραγματικά ισχυρή ώθηση στην οικονομία και την αγορά εργασίας», υπογράμμισε.

Τρίτον, στην ενέργεια, η Ελλάδα έχει αφθονία φυσικών ανανεώσιμων πηγών και ήδη προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς επενδύσεις σε κάθε σχετικό κλάδο.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. «Σήμερα στις αγορές βλέπουμε υπερεπάρκεια κεφαλαίων και ταυτόχρονα ενδιαφέρον για την Ελλάδα, που ξαναμπήκε μετά από χρόνια στα ραντάρ των επενδυτών. Για τον τουρισμό, αλλά όχι πια μόνον για τον τουρισμό. Είναι ενδεικτικές οι επενδύσεις σε logistics, σε ακίνητα, όπως τα Ελληνικό ή οι οργανωμένες παραθεριστικές κατοικίες ή τα νέα κτήρια γραφείων που μπορούν πλέον να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια, όπως και σε τομείς διεθνώς ανταγωνιστικούς – αναφέρω ενδεικτικά μόνον τα κέντρα αποθήκευσης δεδομένων, γιατί ζούμε πια στην εποχή που τα δεδομένα αποτελούν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο ή τη φαρμακοβιομηχανία, σημειώνοντας ότι μια ισραηλινή εταιρία που πρωτοπορεί στην έρευνα για την θεραπεία του Covid-19 επέλεξε μια ελληνική φαρμακευτική εταιρία ως πρώτο διεθνή εταίρο της για την εξέλιξη και τη δοκιμή του», κατέληξε.

Μεγάλου: «Με το σχέδιο Sunrise μετασχηματίζουμε την ίδια την τράπεζα»

Απώτερος στόχος του στρατηγικού σχεδίου Sunrise που εφαρμόζει η Τράπεζα Πειραιώς είναι η υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας και η μετάβασή της στη βιώσιμη ανάπτυξη, που συνδυάζει την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αυτό επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο Delphi Forum.

Όπως ανέφερε, μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 3 δισ. ευρώ μέσω της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,4 δισ. ευρώ και των άλλων ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 1,6 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά με ταχείς ρυθμούς στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε μονοψήφιο ποσοστό το επόμενο 12μηνο, ενώ παράλληλα υλοποιεί το πρόγραμμα εταιρικού μετασχηματισμού «ACT», που αφορά το σύνολο των δομών και των λειτουργιών της Τράπεζας.

Στόχος του προγράμματος, είπε ο κ. Μεγάλου, είναι η σταθερή ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας, με βάση συντονισμένες ενέργειες ενδυνάμωσης των εσόδων και μείωσης του λειτουργικού κόστους. Και αυτό θα επιτευχθεί με παράλληλη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας της Τράπεζας.

Στην καρδιά του προγράμματος μετασχηματισμού, βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Πρόκειται για αλλαγή σελίδας για την τράπεζα με βάση τα εργαλεία που προσφέρει η τεχνολογία, όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου. Τα προγράμματα αυτά, πρόσθεσε, θα φέρουν νέα προϊόντα και κυρίως νέες δυνατότητες πρόσβασης, χρήσης και αξιοποίησης υπηρεσιών από τον πελάτη που θα «λύσουν τα χέρια» σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε στην ηλεκτρονική ταυτοποίηση των πελατών e-KYC (electronic Know Your Customer) που απλοποιεί σημαντικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλει η νομοθεσία στις τραπεζικές συναλλαγές.

Ειδικότερα, ανάφερε, σήμερα στην Τράπεζα Πειραιώς ποσοστό που ξεπερνά το 95% των συναλλαγών που υλοποιούνται σε ένα παραδοσιακό κατάστημα μπορούν να πραγματοποιηθούν ψηφιακά. Σύμφωνα με τον ίδιο, νέοι τομείς δραστηριότητας που θα πλαισιώσουν τις παραδοσιακές εργασίες εμπορικής τραπεζικής και θα πρωταγωνιστήσουν μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών ενδεικτικά είναι, το bankassurance, τo asset management/διαχείριση περιουσίας, τα ηλεκτρονικά δάνεια και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και εργασίες.

Οσον αφορά το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης, ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι η Τράπεζα Πειραιώς τοποθετήθηκε εγκαίρως στο ζήτημα και ήδη έχει εντάξει στη λειτουργία της κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance) και προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες με τα ίδια κριτήρια ESG, με στόχο την υποστήριξη επενδύσεων σε έργα που οδηγούν στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και έχουν θετικό πρόσημο για την κοινωνία.

Προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα ήδη υπάρχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να προσελκύσουν πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια και να οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη και βιώσιμη οικονομία, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Μεγάλου επισήμανε επίσης ότι για να πετύχουμε το μετασχηματισμό της οικονομίας θα πρέπει να στοχεύσουμε κατά κύριο λόγο στους νέους, τομέα στον οποίο η Τράπεζα Πειραιώς δίνει σημασία με στόχο την αξιοποίηση της δυναμικής και των δυνατοτήτων τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημείωσε, η Τράπεζα έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Project Future που συνδέει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, εκπαιδεύοντας πτυχιούχους σε σύγχρονες δεξιότητες, όπως digital marketing, e-commerce, data science κλπ., από τις οποίες έχει ανάγκη η αγορά εργασίας.

Μυλωνάς: «Πάνω από 10% η συνολική ανάπτυξη τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2021»

Την εκτίμησή του για ανάπτυξη άνω του 10% τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2021 έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς. 

«Η πανδημία προκάλεσε ένα απότομο φρενάρισμα και μεγάλη απώλεια στα έσοδα του τουρισμού. Είχαμε τρία κύματα, με την δημοσιονομική πολιτική να παρείχε στήριξη στην οικονομία. Το πρωτογενές πλεόνασμα πέρασε σε έλλειμμα 6%», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως οι τράπεζες προχώρησαν σε 6,5 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις, ενώ η ανεργία μειώθηκε και το εισόδημα έπεσε πολύ λίγο. «Έχουμε μία καλή βάση για την ανάπτυξη του 2021, βρισκόμαστε, όμως, σε αγώνα δρόμου για τα κρούσματα και τα εμβόλια. Έχουμε 100.000 εμβόλια την ημέρα, προχωράμε με στόχο τα 2,5 εκατ. εμβόλια τον μήνα. Όλοι οι πρόδρομοι δείκτες, όμως, φεύγουν ψηλά. Υπάρχει συσσωρευμένη αποταμίευση, ενώ η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή και ο τουρισμός θα πάει στο 50% του 2019», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως προφανώς και θα υπήρχε ελληνική οικονομία χωρίς αυτό. «Έρχεται, ωστόσο, να μας δώσει μία ώθηση και εφόσον το εκμεταλλευτούμε σωστά να έχουμε ανάπτυξη για πολλά χρόνια», κατέληξε.

Ψάλτης: «Το RRF σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου»

Στη σημαντική ευκαιρία που δημιουργεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, τον καταλυτικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, αλλά και την ετοιμότητα της Alpha Bank να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Βασίλης Ψάλτης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει την μοναδική ευκαιρία για να επιτύχει τον οικονομικό, τεχνολογικό και θεσμικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, κλείνοντας παράλληλα το επενδυτικό κενό της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε. Προσέθεσε, δε, ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF), σε συνδυασμό με τους χρηματοδοτικούς πόρους από τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και διαρθρωτικά ταμεία, συνολικού ύψους Ευρώ 72 δισ., έρχεται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, καθώς η πανδημία επιτάχυνε την εφαρμογή τεχνολογικών δυνατοτήτων και εξελίξεων, ενεργοποίησε τη δυναμική παρέμβαση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με σκοπό τη στήριξη της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ, καθώς εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμών, επικρατεί ευφορία και υψηλές προσδοκίες για το μεταπανδημικό περιβάλλον. Προσέθεσε, δε, πως η δομική αλλαγή, σε σχέση με το παρελθόν, συνίσταται στο γεγονός ότι η επιδιωκόμενη ανάπτυξη θα πυροδοτηθεί κυρίως από την υψηλή αναλογία επενδυτικών κεφαλαίων, και όχι μέσω αύξησης της κατανάλωσης, ενώ πρόσθετη δυναμική δημιουργεί και η δυνατότητα μόχλευσης από το τραπεζικό σύστημα.

Σε ερώτημα για την ετοιμότητα των τραπεζών, της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα ως βασικών stakeholders υλοποίησης του RRF, o CEO της Alpha Bank χαρακτήρισε εύστοχη την επιλογή της κυβέρνησης να διοχετευθούν τα επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους Ευρώ 31 δισ. που αντιστοιχούν στο δανειακό σκέλος του RRF μέσω της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων από τις τράπεζες, οι οποίες όπως ανέφερε «είναι ο ασφαλέστερος αρωγός και σύμβουλος των επιχειρήσεων στη διαχείριση και απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων». Ως προς το Δημόσιο, ο κ. Ψάλτης ανέφερε πως το σχέδιο 167 δράσεων που υπεβλήθη είναι ολοκληρωμένο και απέσπασε τα εύσημα των Βρυξελλών, για να προσθέσει πάντως πως απαιτείται συνέπεια στο «μέτωπο» του μεταρρυθμιστικού έργου, ώστε να προχωρήσουν εγκαίρως σημαντικές οριζόντιες μεταρρυθμίσεις, όπως η επιτάχυνση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης και ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς.

Ο CEO της Alpha Bank εξέφρασε την άποψη ότι «σημαντικό βάρος θα έχει ο ιδιωτικός τομέας», καθώς τα κριτήρια διοχέτευσης των κεφαλαίων της ΕΕ δεν αποσκοπούν στη διατήρηση του status quo και οδηγούν σε νομοτελειακή αλλαγή της τρέχουσας δομής της οικονομίας και μετατόπιση του προσανατολισμού προς την εξαγωγική δραστηριότητα, την Έρευνα και Καινοτομία, καθώς και την προοπτική των Συγχωνεύσεων & Εξαγορών, ώστε να αυξηθεί το μέσο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και να αξιοποιηθούν οι οικονομίες κλίμακας, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται κλάδοι που καθιστούν την ανάπτυξη περισσότερο διατηρήσιμη και λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικές διαταραχές, όπως ο τομέας παραγωγής και αποθήκευσης Ενέργειας, η Μεταποίηση και συγκεκριμένα ο Αγροδιατροφικός κλάδος, οι Κατασκευές, τα Logistics και η Πληροφορική.

Ο κ. Ψάλτης σημείωσε επίσης ότι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως των νέων απαιτήσεων, προχωρώντας στις απαραίτητες αναβαθμίσεις, τόσο σε επίπεδο επενδυτικών σχεδίων, εταιρικής διακυβέρνησης, στελέχωσης και ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών.  Αναφερόμενος στην ετοιμότητα της Alpha Bank, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι η προετοιμασία ώστε, σήμερα να είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, με στόχο «τη δημιουργία αξίας για την χώρα και τους Πελάτες μας». Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως έχει υπάρξει διεξοδική χαρτογράφηση και ανάλυση για τις νέες ανάγκες χρηματοδότησης, προετοιμασία για την στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ υπογράμμισε και την μακρά επιτυχημένη εμπειρία της Τράπεζας στον τομέα. «Είμαστε ήδη έτοιμοι για να υποστηρίξουμε, όπως πράξαμε και στο παρελθόν, εμβληματικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες» υπογράμμισε ο CEO της Alpha Bank, προσθέτοντας: «Όλος μας ο προγραμματισμός τα τελευταία 2 χρόνια ήταν προσανατολισμένος για να βρεθούμε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Απαλλαγμένοι από τα βαρίδια της πολυετούς κρίσης, κοντά στους Πελάτες μας, έχοντας προχωρήσει στον εταιρικό μετασχηματισμό μας σε επίπεδο τεχνολογίας, δομών και εμπλουτισμένου στελεχιακού δυναμικού. Νομίζω πως τα επιτεύγματά μας στους τελευταίους 12 μήνες, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, μας επιτρέπουν να κοιτάξουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση και σιγουριά!».

Διαβάστε ακόμη:

Κομισιόν: Προβλέπει ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6% το 2022 για την Ελλάδα

Σταϊκούρας στο Bloomberg: Η Ελλάδα ξεκινά το Σχέδιο Ανάκαμψης με δικούς της πόρους

Αυτός είναι ο Έλληνας που μήνυσε την Apple (pics)