Ως μια συμφωνία win – win χαρακτήρισαν το deal μεταξύ Alpha Bank και UniCredit οι επικεφαλής των δύο ομίλων σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές και εκπροσώπους του τύπου που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των σημερινών ανακοινώσεων για την απόκτηση του 9% που κατέχει το ΤΧΣ και της σύμπραξης στη Ρουμανία.

Τον αντίκτυπο της μεταξύ τους στρατηγικής συμφωνίας ανέλυσαν ο CEO της UniCredit, κ. Andrea Orcel και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης. Σύμφωνα με τον πρώτο, η συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία αναμένεται να επηρεάσει τον δείκτη CET1 της UniCredit κατά περίπου 15 μονάδες βάσης, ενώ σε συνδυασμό με την εμπορική συμφωνία στην Ελλάδα για τη διάθεση των προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα καθαρά της κέρδη κατά περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην Alpha Bank, τα οφέλη του deal, τόσο στα κεφαλαιακά αποθέματα της τράπεζας, όσο και στον δείκτη ROE (σ.σ. που μετά το deal αναθεωρείται στο 12,5%) είναι σημαντικά, γεγονός που θα επιτρέψει τη διανομή μερίσματος, αλλά και το buy back, σε δεύτερο, όμως, χρόνο, αφού τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες με τον επόπτη.

Όσον αφορά στην απόκτηση του 9% που το ΤΧΣ κατέχει στην Alpha Bank, ο επικεφαλής της UniCredit σημείωσε πως «η χρονική στιγμή για επέκταση των συνεργειών στην ελληνική αγορά είναι η σωστή, καθώς η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, απέκτησε επενδυτική βαθμίδα και η UniCredit ενδυναμώνει το δίκτυο των τραπεζών, με τις οποίες συνεργάζεται σε 15 χώρες», ενώ σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας με το ΤΧΣ η UniCredit έχει δεσμευτεί να αγοράσει μέσω της αγοράς ένα μετοχικό μερίδιο ίσο με το χαμηλότερο του 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό μετοχών που προκύπτει από την επένδυση της UniCredit ενός συνολικού προσυμφωνημένου ποσού μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Αξίζει να αναφερθεί πως το Ταμείο με ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τη λήψη σχετικής προσφοράς, υπογραμμίζοντας πως αυτή θα εξεταστεί στο πλαίσιο της Στρατηγικής Αποεπένδυσης. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι θεωρείται ιδιωτική πώληση το ΤΧΣ είναι υποχρεωμένο να εκκινήσει διαγωνιστική διαδικασία.

Όπως έχει γίνει γνωστό, πρόκειται για μια στρατηγική συνεργασία με έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς Ομίλους στην Ευρώπη που παράλληλα αποτελεί την πρώτη επένδυση στρατηγικού εταίρου στον τραπεζικό κλάδο, μετά από 17 χρόνια, που δρομολογεί την ταχεία και πλήρη ιδιωτικοποίηση της Alpha Bank, μέσω της πρότασης εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ.

Πέραν της προσφοράς για το 9%, περιλαμβάνεται συμφωνία στη Ρουμανία για τη δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στην αγορά, μέσω της συγχώνευσης των θυγατρικών των δύο τραπεζών και εμπορική Συνεργασία και στην Ελλάδα στα Προϊόντα Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου μέσω της AlphaLife.

Οι τρεις πυλώνες 

Συγκεκριμένα, η συμφωνία περιλαμβάνει τη Δεσμευτική Πρόταση της UniCredit για την είσοδό της ως Στρατηγικός Επενδυτής στην Alpha Bank, με την Αγορά του συνολικού μεριδίου που κατέχει το ΤΧΣ στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, την ένωση δυνάμεων των δύο τραπεζών στη Ρουμανία για τη δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στην αγορά, και την εμπορική συνεργασία με την UniCredit μέσω κοινοπραξίας για τη διάθεση προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Τρέχουν να προλάβουν νέες αντικειμενικές και πωλήσεις με μετρητά

Αυξήσεις στο Δημόσιο ένας ή και δύο μισθοί τον χρόνο για όλους

Το μάδημα της (κυβερνητικής) μαργαρίτας, τα γκάλοπ για Syriza-Miami, ΠΑΣΟΚ και ο Τσίπρας, το φλερτ του Euronext με το Χ.Α, τα αεροδρόμια και οι τραπεζικοί κίνδυνοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ