Ομόφωνα συνταγματική έκρινε το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου τη διάταξη  του νέου Ποινικού Κώδικα που αφορά το αδίκημα της απιστίας από την πλευρά των τραπεζικών στελεχών. Συγκεκριμένα, το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα  με  εισηγητή τον αρεοπαγίτη Γρηγόριο Κουτσοκώστα εξέδωσε σήμερα το υπ΄ αριθμ. 158/22.2.2021 ομόφωνο (3-0) βούλευμά  του με το οποίο απέρριψε την  αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ζητούσε να αναιρεθεί η υπ΄ αριθμ. 2758/2020 απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών.  Η αναίρεση είχε συζητηθεί  στην τριμελή σύνθεση  του Ποινικού Τμήματος, κεκλεισμένων των θυρών, την  8η Δεκεμβρίου 2020.

Με την έκδοση του σημερινού ομόφωνο βουλεύματος, δεν έχει «κλείσει» το θέμα δηλαδή,  εάν βρίσκεται εντός των συνταγματικών πλαισίων, ή όχι το άρθρο 405 του νέου Ποινικό  Κώδικα.

Συγκεκριμένα μετά από αναιρέσεις που έχει ασκήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχουν συζητηθεί στα Ποινικά Τμήματα σε σχηματισμό τριμελούς συμβουλίου (δηλαδή όχι στο ακροατήριο αλλά κεκλεισμένων των θυρών) δύο ακόμη υποθέσεις και αναμένεται η έκδοση των σχετικών βουλευμάτων, ενώ αναμένεται να εξετασθεί ακόμη μία, η οποία λόγω COVID-19 αναβάλλονται.

Παράλληλα, πριν από λίγες μέρες ήταν  προγραμματισμένη  να συζητηθεί σε δημόσια συνεδρίαση της πενταμελούς σύνθεσης του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου μια ακόμη υπόθεση η οποία αναβλήθηκε λόγω πανδημίας, ενώ έχει προσδιοριστεί η συζήτηση ακόμη μιας υπόθεσης στην πενταμελή σύνθεση του Ε΄ Ποινικού Τμήματος, η οποία πιθανά θα αναβληθεί και αυτή, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας.

Πάντως, όπως έλεγαν αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου είναι  αισθητός ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν το ίδιο χρονικό διάστημα στα  Ποινικά Τμήματα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου για το θέμα της συνταγματικότητας ή μη του αδικήματος της απιστίας από την πλευρά των τραπεζικών στελεχών, σύμφωνα με το  νέο Ποινικό Κώδικα.

Οι ίδιοι επεσήμαναν  ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί  έως τώρα είναι ότι η σχετική διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα (άρθρο 405) βρίσκεται εντός των συνταγματικών πλαισίων, αλλά όπως όλα δείχνουν τον τελικό λόγο θα τον έχει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα την απασχολήσει το θέμα είτε λόγω μείζονος σπουδαιότητας, είτε οριακής πλειοψηφίας στα βουλεύματα και τις αποφάσεις των αρεοπαγιτών  που αναμένεται να εκδοθούν από τα Ποινικά Τμήματα.

Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για το πότε τελικά η υπόθεση θα εισαχθεί  στην Ολομέλεια, καθώς αφενός στα Ποινικά Τμήματα  του Αρείου Πάγου λόγω του COVID-19 αναβάλλονται οι συνεδριάσεις τους και αφετέρου από την ημέρα που θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια, το ζητούμενο είναι πότε θα προσδιοριστεί να συζητηθεί, πότε θα γίνει η διάσκεψη των αρεοπαγιτών και πότε θα δημοσιευθεί η σχετική απόφαση. Έτσι, χρονικά διαβλέπουν το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει στην  εκπνοή του 2021.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν θα είχε ανακύψει θέμα  συνταγματικότητας εάν  η νέα διατύπωση του άρθρου 405 του Ποινικού Κώδικα αφορούσε-καταλάμβανε και άλλα πρόσωπα, όπως είναι στελέχη των Νομικών Πρόσωπων Ιδιωτικού Δικαίου, έτσι ώστε να μην εκλαμβάνεται φωτογραφική η διάταξη για τα διευθυντικά τραπεζικά στελέχη.

Αρεοπαγίτες, αλλά και αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, εκφράζουν σχεδόν την βεβαιότητα ότι η πρόεδρος του Αρείου Αγγελική Αλειφεροπούλου, πριν τη αποχώρησή της λόγω συνταξιοδότησης τον ερχόμενο Ιούνιο, θα έχει ορίσει την δικάσιμο στην Ολομέλεια (στην μείζονα ή την ελάσσονα) για να συζητηθεί και να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της συνταγματικότητας  ή μη της επίμαχης διάταξης για το αδίκημα της απιστίας των τραπεζικών στελεχών.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 405 προβλέπει ότι η δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, όταν και εφόσον το κρίνουν, οι διοικήσεις των Τραπεζών.

Παράλληλα,  μετά την κατάργηση του αυτεπάγγελτου της δίωξης των τραπεζικών στελεχών, τέθηκε τρίμηνη προθεσμία στα Πιστωτικά Ιδρύματα προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα υποβάλλουν ή όχι μηνύσεις κατά στελεχών τους. Δηλαδή αν επιθυμούσαν τη διάσωση των εκκρεμών υποθέσεων, αλλιώς αυτές θα έκλειναν σε δικαστικό επίπεδο. Επίσης, το αδίκημα της απιστίας από στελέχη των Τραπεζών από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Ωστόσο, η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Βασιλική Μπράτη έχει ανοίξει ήδη τον κύκλο των απολογιών σε μεγάλο αριθμό τραπεζικών στελεχών (περίπου 100) και αναμένεται να καλέσει και κομματικά  στελέχη τα οποία είναι υπεύθυνα  για τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί σε πολιτικά κόμματα. Οι εμπλεκόμενοι έχουν αρχίσει και λαμβάνουν προθεσμίες προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Η σχετική δικογραφία αρχικά είχε κλείσει  λόγω της  μη υποβολής μηνύσεων  από την πλευρά των διοικήσεων των πιστωτικών Ιδρυμάτων. Όμως, η δικογραφία επέστρεψε στη ανακρίτρια, καθώς ορισμένα  δικαστικά  συμβούλια έκριναν με βούλευμά τους ότι είναι αντισυνταγματική η σχετική νομοθετική διάταξη που επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείριση για τα στελέχη των Τραπεζών αναφορικά  με το αδίκημα της απιστίας.

Διαβάστε ακόμη:

Έγκριση για 319 επενδύσεις ύψους €2,5 δισ. – Ποια είναι τα μεγάλα πρότζεκτ που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο

Δεσμευτική Συμφωνία Alpha Bank – Davidson Kempner για το «Galaxy» – Πώληση 80% της Cepal Holdings

Η συγχώνευση των λιμανιών Αμβέρσας- Zeebrugge πιέζει τον Πειραιά