ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Βρετανία: Καταργείται το πλαφόν στα μπόνους των εργαζομένων στον χρηματοοικονομικό κλάδο

Το Λονδίνο διαφωνούσε με το μέτρο ήδη από την εποχή που αποφασίστηκε από την ΕΕ, οπότε συμφώνησε εύκολα με την απαίτηση του Σίτυ για την κατάργηση του - Κανένα όριο στα μπόνους για τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες από τις 31 Οκτωβρίου

Μια από τις υποσχέσεις των βρετανικών αρχών προς το Σίτυ για την μετά-Brexit εποχή γίνεται πράξη με την απόφαση για την κατάργηση του πλαφόν στα μπόνους των τραπεζιτών. Άλλωστε, η Βρετανία είχε εκφράσει ενστάσεις για το μέτρο που είχε υιοθετήσει η ΕΕ ήδη από την εποχή που ήταν μέλος της, οπότε ήταν αναμενόμενο ότι αργά ή γρήγορα μετά το Brexit θα το καταργούσε.

Έτσι, λοιπόν, από τις 31 Οκτωβρίου παύει να ισχύει το ανώτατο όριο στα μπόνους που μπορούν να δοθούν προς τους εργαζόμενους τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών και το οποίο βάσει της απόφασης του 2014 από την ΕΕ οριζόταν μάξιμουμ σε δύο φορές τα επίπεδα του μισθού.

Σημειωτέον πως το μέτρο είχε δρομολογηθεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου μίνι προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Λιζ Τρας, τον περσινό Σεπτέμβριο, που οδήγησε τελικά και στην παραίτηση της. Όμως, όχι τυχαία ήταν το μοναδικό από τα μέτρα του πακέτου που επιβίωσε της αλλαγής της κυβέρνησης υπό τον Ρίσι Σούνακ, καθώς και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, θέλησε διατηρήσει τη δέσμευση που είχε δοθεί προς το Σίτυ.

Στελέχη του κλάδου διαμαρτύρονταν πως το πλαφόν καθιστούσε την τραπεζική αγορά της Βρετανίας λιγότερο ανταγωνιστική στην προσέλκυση νέων και κυρίως έμπειρων εργαζομένων, που το Σίτυ είχε ανάγκη για να κρατήσει το προβάδισμα του ειδικά στις δύσκολες μετά-Brexit συνθήκες. Και την ίδια άποψη είχε εκφράσει και η αρμόδια αρχή της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία σε έκθεση της είχε επισημάνει πως σε κανένα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο εκτός της ΕΕ δεν υπάρχει ανάλογο μέτρο. Έτσι ο κύβος ερρίφθη και από την ερχόμενη εβδομάδα και ήδη από το τρέχον οικονομικό έτος το πλαφόν καταργείται.

Το πλαφόν, το οποίο είχε υιοθετηθεί από την ΕΕ στον απόηχο του κραχ του 2008, είχε εισαχθεί σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η βούληση των εργαζομένων του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου να προσπαθούν να λαμβάνουν αποφάσεις υψηλού ρίσκου, ελπίζοντας σε μεγάλα κέρδη και για την τσέπη τους, μέσα από τη διασφάλιση των σχετικών μπόνους, κάτι που θεωρείτο ως ένας παράγοντας κινδύνου για την σταθερότητα του συστήματος συνολικά.

Πάντως, οι βρετανικές αρχές έχουν κάποιους κανόνες που μπορεί να λειτουργήσουν σαν δικλείδες ασφαλείας, όπως για παράδειγμα η απαίτηση πως ένα ποσοστό των μπόνους θα πρέπει να καταβάλλεται σταδιακά μέσα σε διάστημα αρκετών χρόνων, όπως και η ρήτρα πως τα μπόνους θα πρέπει να επιστρέφονται σε περίπτωση παρατυπιών ή κακής επίδοσης των επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμα

Ο Μητσοτάκης στο Τελ Αβίβ, ο Stefanos, οι διαγραφές, η Λιζ Τρας και το μαρούλι, το deal της Alpha Bank, ο Τέλης και οι εφοπλιστές

One & Only Aesthesis: Αυτό είναι το πετράδι στο στέμμα της Γλυφάδας – Επένδυση €300 εκατ.

Αndrea Orcel: O εκρηκτικός CEO της Unicredit – Γιατί τον αποκαλούν «βασιλιά των deal»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""