Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 τοποθετεί η κυβέρνηση το στοίχημα της «αρχής του τέλους» της επιδημιολογικής κρίσης και της θεμελίωσης του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής με στόχο την δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, των επενδύσεων και του τουρισμού.

Πρόκειται για μία δύσβατη υπόθεση, καθώς ο σχεδιασμός γίνεται ενώ παραμένει το απαγορευτικό σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, ο συναγερμός για την αναχαίτιση ενός τρίτου κύματος της πανδημίας και τα ερωτήματα για τις «ταχύτητες» εμβολιασμού για τις περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες. Το Μέγαρο Μαξίμου έχοντας ήδη ολοκληρώσει την …βίβλο του απολογισμού, στρέφει το βλέμμα του στα επόμενα βήματα και στα διλήμματα του νέου έτους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει στους συνεργάτες του ότι όλοι οι στόχοι, ανεξαρτήτως των προτεραιοτήτων της πρωτόγνωρης συγκυρίας λόγω της πανδημίας, συνεχίζουν να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Η ισχυροποίηση του ΕΣΥ αποτελεί βασική επιδίωξη και συνυπάρχει με άλλες κορυφαίες επιλογές, όπως ο μετασχηματισμός της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο ίδιο πλάνο, η διευκόλυνση νέων επενδύσεων, των νεοφυών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αλλαγή μοντέλου στην Παιδεία και η συγκρότηση του «Χάρτη» για νέες θέσεις εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα.

Η υψηλή δημοφιλία στις δημοσκοπήσεις αποτελεί αναμφίβολα για το Μέγαρο Μαξίμου το ισχυρό του όπλο, δείχνει την ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας που αναμένει μεγαλύτερα βήματα στους κρίσιμους τομείς και στηρίζει κάθε ενδιάμεσο βήμα πάνω στην «γέφυρα» της μεταβατικής περιόδου. Σε αυτό το κλίμα, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για την επιβεβαίωση του σκηνικού τροφοδοτεί σενάρια που όμως διαψεύδουν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο όλο και πιο κοντά στην πραγματικότητα πλησιάζει το σενάριο ενός δομικού ανασχηματισμού, εφόσον «κλειδώσει» η προϋπόθεση του «ουδέτερου χρόνου».

Οι καλά γνωρίζοντες υπενθυμίζουν ότι έχουν περάσει 18 μήνες από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας κι ότι στο διάστημα αυτό έγιναν μόνο κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει σημειώσει «λεπτομέρειες» στο πεδίο της προώθησης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, παρακολουθεί το «στίγμα» και τις δυνατότητες των υπουργών στην δύσκολη διαδρομή των τελευταίων μηνών και έχει εντοπίσει τα αδύναμα σημεία. Θα κάνει ανασχηματισμό και πότε; Και τι θέλει να πετύχει μέσω αυτού; Ναι μεν το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει κάθε σχετικό σχόλιο επιβεβαίωσης ή διάψευσης, όμως το σενάριο του ανασχηματισμού στις αρχές του νέου χρόνου συζητείται ευρέως στα κυβερνητικά γραφεία.

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ανακατέψει την τράπουλα και να συγκροτήσει ένα κυβερνητικό σχήμα που να μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους κρίσιμους στόχους για την ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα, την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και το άνοιγμα στις επενδύσεις με την στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Στον πυρήνα του σχεδιασμού ξεχωρίζει ο προγραμματισμός για το «άνοιγμα» του τουρισμού– καθοριστικής σημασίας θεωρείται ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού μέχρι τον προσεχή Ιούνη.

Διαβάστε ακόμη:

Spitogatos: Πώς κλείνουν οι τιμές πώλησης και ενοικίασης επαγγελματικών ακινήτων το 2020

Ο ‘’Μr Nammos’’ Γιάννης Παπαλέκας πήρε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων των 134 εκατ. της Prodea

Alpha Bank: Τι προβλέπει για αγορές, μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα το 2021