Αγορές

10ετές ομόλογο: 3,5 δισ. άντλησε η Ελλάδα – Πάνω από 31,5 δισ. οι προσφορές

  • newsroom


Η τελευταία φορά που η Αθήνα βγήκε στις αγορές με 10ετή έκδοση ήταν το Σεπτέμβριο του 2020 - Σταϊκούρας για ομόλογο: Υψηλή η ζήτηση και εξαιρετική η ποιότητα παρά τις συνθήκες

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2021. Η Ελλάδα άντλησε το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, το οποίο τιμολογήθηκε στις 100 μονάδες βάσης επί του mid swap. Συνολικά, κατατέθηκαν προσφορές πάνω από 31,5 δισ. ευρώ.

Η τελευταία φορά που η Αθήνα βγήκε στις αγορές με 10ετή έκδοση ήταν το Σεπτέμβριο του 2020. Η μεγάλη ζήτηση αποτυπώθηκε στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, όπου η προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 2 φορές, με αποτέλεσμα η απόδοση να πέσει στο -0,28%, από -0,22% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Με τη θετική εικόνα στις αγορές και με δεδομένο ότι οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη έχουν στείλει μήνυμα για «άνευ ορίων στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», οι συνθήκες κρίνονται ευνοϊκές, ώστε το ποσό που θα αντλήσει φέτος η Ελλάδα μέσω ομολόγων να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.

Τα θετικά σχόλια

Η ελληνική έκδοση έγινε με φόντο τα θετικά σχόλια των αναλυτών για τα κρατικά ομόλογα της χώρας. Η JP Morgan δήλωνε στις 11 του μήνα αγοράστρια στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς περιμένει αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους μέσα στο 2021, που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το junk μέσα στο 2022. Επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία μέσα στο 2022 περιμένει και η DCS Delphic Strategies, προβλέποντας μάλιστα ότι η πρώτη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας για τη χρονιά θα γίνει στις 19 Μαρτίου, από την DBRS.

Διαβάστε ακόμη: 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Ξεκίνησαν οι πληρωμές – Δυνατότητα ένταξης και νέων επιχειρήσεων

Επίδομα 534 ευρώ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αναστολές Ιανουαρίου