«Διάγγελμα» μόνο με καθαρό σχέδιο και ορίζοντα οργανώνει το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στα προφανή διλήμματα για την αναχαίτιση της πανδημίας στην κρισιμότερη φάση, που συμπίπτει με τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο Δεκέμβρης είναι για την κυβέρνηση και τους ειδικούς ο μήνας που πρέπει πάση θυσία να δοθεί ένα ισχυρό «χτύπημα» στον ιό. Μάλιστα το προσεχές επταήμερο αναμένεται ουσιαστικό «φρένο» της πανδημίας, εφόσον η τήρηση των μέτρων γίνει πράξη ειδικά στις περιοχές που το Σύστημα Υγείας συνεχίζει να δέχεται μεγάλες πιέσεις. Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να απευθυνθεί στους πολίτες για να παρουσιάσει τον «Οδικό Χάρτη» της σταδιακής άρση των περιοριστικών μέτρων, εάν δεν έχει στα χέρια του βάσιμες ενδείξεις ότι η «γέφυρα» μέχρι το εμβόλιο δεν κρύβει νέο κύμα δυσάρεστων εκπλήξεων.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την σημερινή ενημέρωση από τους ειδικούς προκειμένου να σταθμίσουν σε πρώτη φάση τα δεδομένα και τις πιθανότητες σχετικά με το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων από τις 14 Δεκέμβρη και μετά. Δεν αποκλείεται μέσα στην προσεχή εβδομάδα– ενδεχομένως και πριν από την Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί εκ νέου στους πολίτες για να παρουσιάσει το σχέδιο του «πολέμου» με ορίζοντα την 7η Γενάρη του νέου χρόνου. Το σίγουρο είναι ότι η επιλογή του παραπέμπει σε «συντηρητική» άρση μέτρων και «διαρκή» τήρησή τους με περισσότερους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι πλέον πασιφανές ότι η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών «κλειδώνει» το άνοιγμα των σχολείων, της νυχτερινής διασκέδασης και των μετακινήσεων εκτός νομού από το νέο χρόνο.

Οι «χαραμάδες» που αφήνουν αφορούν άλλες δραστηριότητες, όπως του λιανεμπορίου καθώς ακόμη και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι της εστίασης έχουν διαμηνύσει ότι το άνοιγμα για λίγες μέρες μέσα στις γιορτές θα αποδειχθεί λάθος κίνηση για τα καταστήματά τους.

«Θα παρακολουθήσουμε και αυτή την εβδομάδα, όλα τα σχετικά στοιχεία που συλλέγουν οι επιστήμονες μας, θα ακούσουμε την εισήγησή τους και μετά θα τοποθετηθεί η Κυβέρνηση, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό, υψηλότερο απ’ ό,τι θα ανέμενε κανείς, μετά από αρκετές εβδομάδες σε κατάσταση lockdown. Πού αποδίδουν την εικόνα αυτή; Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τα μέτρα δεν τηρούνται όπως θα έπρεπε και από όλους– και γι’ αυτό το Σύστημα Υγείας δέχεται ακόμη και σήμερα μεγάλες πιέσεις. «Προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, δεν μπορούμε να «ανοίξουμε» δραστηριότητες αυξάνοντας λοιπόν τους κινδύνους», υπογραμμίζει κυβερνητικό στέλεχος που πιστεύει ότι η «γέφυρα», το διάστημα δηλαδή μέχρι το εμβόλιο, πρέπει να προφυλαχθεί από τον κίνδυνο της «χαλάρωσης» τις ημέρες των εορτών.

Το συνολικό πλάνο που θα ανακοινώσει πιθανότατα ο κ. Μητσοτάκης θα συμπεριλαμβάνει και τις «ασπίδες» για τις διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες που πλήττονται αλλά και θα δίνει περαιτέρω εξηγήσεις για την παράταση των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον- όπως όλα δείχνουν- μέχρι τα Φώτα. «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν όλα τα βήματα μέχρι το εμβόλιο για να κατανοήσουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων- και αυτό θα γίνει», συμπληρώνει με νόημα κυβερνητικός παράγοντας υπενθυμίζοντας τα μηνύματα του πρωθυπουργού στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του.

Το Μαξίμου ποντάρει στην καμπάνια εμβολιασμού (από τον Γενάρη μέχρι τον Μάρτη) και στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρακινώντας καταρχάς και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να συμβάλουν αποφασιστικά με την στάση τους στην ενημέρωση των πολιτών. Σχετικές πρωτοβουλίες φαίνεται να είναι έτοιμη να αναλάβει και η Ε.Ε., μετά από παρέμβαση, που είχε η αρμόδια Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Γιούροβα, στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων. «Θα υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης, για να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες, γιατί όταν υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης, τότε αρχίζουν οι θεωρίες συνωμοσίας», δήλωσε ο κ. Πέτσας προαναγγέλλοντας συγκεκριμένες δράσεις σε παράλληλο χρόνο με την μάχη κατά του κορονοϊού.

Πέτσας: Δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό στις γιορτές

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το συνολικό της σχέδιο για το πώς θα κινηθεί η χώρα μετά τις 14 Δεκεμβρίου και το lockdown, δήλωσε σε συνέντευξή του στον Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Οι πολίτες, μετά από 10 μήνες κόπωσης, ζητούν ν’ ανοίξουμε με ασφάλεια. Γι’ αυτό λαμβάνουμε υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών κι έτσι θα πάρουμε τις αποφάσεις μας», επισήμανε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας ότι μπορεί να υπάρχουν διάφορα μέλη της επιτροπής των ειδικών που να εκφράζουν στο δημόσιο λόγο τις απόψεις τους, αλλά οι εισηγήσεις της επιτροπής είναι αυτές που λαμβάνει υπόψη της για τις τελικές της αποφάσεις η κυβέρνηση. Ειδικά δε για την παράταση του lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν τέθηκε καν θέμα συζήτησης με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της πολλούς δείκτες, όπως αυτόν των κρουσμάτων και της πίεσης στο σύστημα υγείας. Χαρακτήρισε δε ως ενθαρρυντικό στοιχείο τη μείωση των νοσηλειών για κορονοϊό σε απλές κλίνες, αλλά πρόσθεσε πως ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός και αυτά όλα πρέπει να σταθμιστούν. Ανέφερε, επίσης, ότι ο δείκτης των κρουσμάτων βαίνει μειούμενος, αλλά όχι με το ρυθμό που θα θέλαμε, όπως και ο δείκτης θετικότητας στα τεστ και ο δείκτης μετάδοσης (Rt) που πέφτει, έστω και πιο αργά, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν έχουν αποτύχει τα μέτρα»

Σε ερώτηση για τους λόγους που η αποκλιμάκωση είναι αργή, ο κ. Πέτσας εκτίμησε πως πρόκειται για συνδυασμό πολλών πραγμάτων. «Δεν νομίζω, όμως, ότι έχουν αποτύχει τα μέτρα», τόνισε, αναφέροντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει πως θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί π.χ. μια εβδομάδα ή 10 μέρες νωρίτερα τα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά την ώρα που γινόταν η σχετική συζήτηση ουδείς είχε εισηγηθεί lockdown. Εκτίμησε, εξάλλου, ότι η κόπωση του πληθυσμού είναι μεγάλη και γι’ αυτό, όπως είπε, κανείς δεν κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία να τηρηθούν τα μέτρα. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε ότι δύο από τους παράγοντες που επιβάρυναν την κατάσταση ήταν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη και οι είσοδοι και έξοδοι από τη χώρα στα βόρεια σύνορα. Ερωτηθείς, τέλος, εάν υπήρξαν εισηγήσεις για πιο σκληρά μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε τέτοια κατεύθυνση από τους ειδικούς και υποστήριξε ότι «η μίξη των μέτρων είναι στο κατάλληλο επίπεδο, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για ν’ αποδώσουν».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι φαίνεται πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να επιτραπούν μετακινήσεις από νομό σε νομό, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, αλλά και του γεγονότος ότι σε μια «καθαρή» περιοχή θα υπάρξει χαλάρωση κι έτσι τα κρούσματα θα πάρουν γρήγορα την ανιούσα. Επισήμανε, πάντως, ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες και διαφορετικά μέτρα» κι επανέλαβε πως «σημασία έχει να τηρούμε όλοι τα μέτρα και να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο».

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από 9 δισ. ευρώ θα χαθούν λόγω του δεύτερου lockdown

Εθνική Leasing: Νέα πωλητήρια αξίας 12,2 εκατ. σε ακίνητα που ανήκαν σε Sato και Notos Com

Μπιλ Γκρος: Η άνοδος, η πτώση του «Βασιλιά των ομολόγων» και ο γείτονάς του