Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωσή του, μετά τη σφοδρή πολιτική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει για λάθος της ΕΥΠ και για άγνοια του Μαξίμου γύρω από το θέμα, αλλά θα αποδεχθεί ότι υπήρξε πολιτική ευθύνη και γι’ αυτό απομακρύνθηκαν την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Παναγιώτης Κοντολέων. Θα διαβεβαιώσει δε ότι θα υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντά θετικά τόσο στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών όσο και στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής, «το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, μετά το λανθασμένο χειρισμό της ΕΥΠ σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση της τηλεφωνικής γραμμής του κ. Ανδρουλάκη, είναι σημαντικό και ως εκ τούτου απαιτείται μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο χειρισμό του. Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που υπέπεσε στην αντίληψή της το ζήτημα, προχώρησε στην άμεση λήψη δραστικών πολιτικών πρωτοβουλιών, που περιελάμβαναν και παραιτήσεις».

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση προσηλωμένη στο να υπάρξει διαλεύκανση του θέματος, «να διευκρινιστεί το τι, το πώς και το γιατί, δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε με ανακοίνωσή του την κυβέρνηση ότι «κατακλύζει με χυδαίες διαρροές τον δημόσιο διάλογο» και επέρριψε ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάντια των θεσμών και της χώρας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του «κυκλοφορούν σενάρια εκτός πραγματικότητας εμπλέκοντας τρίτες χώρες ότι τάχα αυτές ζήτησαν την παρακολούθησή μου διασύροντας τη χώρα διεθνώς. Οι Πρέσβεις της Ουκρανίας και της Αρμενίας τους διέψευσαν δημόσια. Παράλληλα, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους».

«Έφτασε στο σημείο ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ να αξιολογεί δημοσίως τις συνακροάσεις της ΕΥΠ σε βάρος μου. Άραγε γνωρίζει το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων;», είπε αναφερόμενος στις δηλώσεις του διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ Νίκου Ρωμανού:

«Η χώρα μας και οι θεσμοί της δεν αξίζουν αυτή την κατάντια για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Θα επαναλάβω λοιπόν το αίτημα να έρθουν όλα στο φως με διαφάνεια και σεβασμό στους κανόνες της Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με δική του απόφαση πέρασε η ΕΥΠ στην άμεση και αποκλειστική δικαιοδοσία του, ο οποίος άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να διορίσει τον εκλεκτό του κ. Κοντολέων, οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις:

– Για ποιο λόγο ήμουν υπό παρακολούθηση;

-Ποιοι κατέχουν και για λογαριασμό ποιων χρησιμοποιούν το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator στην Ελλάδα σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων για να συλλέξουν υλικό εκβιασμού προσώπων;».

Σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε και ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι «ενώ όλοι περιμένουμε την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη, που από ό,τι φαίνεται όπως κάθε κατηγορούμενος έλαβε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί, παρακολουθούμε έκπληκτοι τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ να λειτουργεί με όρους κοινών εκβιαστών».

Με δεδομένη την τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, εφόσον αυτό κατατεθεί στη Βουλή, θεωρείται δεδομένο ότι μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες στη Βουλή, θα υπάρξει μία τέτοια απόφαση και μάλλον σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα.

Πάντως, το ΠΑΣΟΚ  αναμένεται να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εντός της εβδομάδας, ίσως και την ερχόμενη Τετάρτη.

Διαβάστε ακόμη:

Βόμβα ανείσπρακτων λογαριασμών €1 δισ. στα θεμέλια της αγοράς ηλεκτρισμού

Θεόδωρος Φέσσας: Πώς επιταχύνονται οι ρυθμοί των επενδύσεων για τoν όμιλο Quest (pics)

Η βενζίνη πέφτει αλλά ο δομικός πληθωρισμός μένει