Αν και οι γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές του κόσμου δεν ευνοούν την άμεση και απρόσκοπτη υλοποίηση των σχεδίων πολλών επιχειρήσεων, ο όμιλος Quest καταφέρνει αυτή την εποχή να επιταχύνει τους ρυθμούς των επενδύσεων αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε όλους σχεδόν τους τομείς των δραστηριοτήτων του.

Πιο πρόσφατη εξέλιξη ήταν η ολοκλήρωση της εξαγοράς φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 3,5 MW, εντός του Νομού Αττικής, έναντι συνολικού τιμήματος 3,2 εκατ. ευρώ από την Quest Συμμετοχών, μέσω της κατά 100% έμμεσης θυγατρικής της «Ξυλάδες Ενεργειακή Α.Ε.».

Μετά από τη συγκεκριμένη συναλλαγή η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ, του ενεργειακού βραχίονα του group ανέρχεται σε 33,5 MW. Το πλάνο που υπάρχει προβλέπει μάλιστα την αύξηση της ισχύος του χαρτοφυλακίου των φ/β από τα 30 MW που ήταν μέχρι και πριν από μερικές ημέρες σε πάνω από 40 MW έως τα μέσα του 2023.

Παρότι ο επικεφαλής του ομίλου Quest και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ επί μια εξαετία, Θεόδωρος Φέσσας, σχολίασε στο πλαίσιο της ετήσιας Γ.Σ. των μετόχων της μητρικής «…είμαστε περιφερειακός «παίκτης» στις ΑΠΕ, δεν διαθέτουμε ηγετική θέση όπως σε άλλους κλάδους. Αν και έχουν διψήφια απόδοση, δεν διαμορφώνουν μεγάλο μέρος των κερδών μας», δεν αρνήθηκε τις προοπτικές που αναδύονται από τον τομέα της «πράσινης ενέργειας», ούτε τις προθέσεις για νέες επενδύσεις σε αυτόν.

Αναμένεται δε, να δαπανηθεί ένα συνολικό ποσό 6 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της θέσης του ομίλου στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Οι καθυστερήσεις και το έτοιμο πλάνο

Την προηγούμενη χρονιά παρουσιάσθηκαν καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα των προγραμματισμένων επενδύσεων του ομίλου Quest, ωστόσο η ευθύνη δεν ανήκε στην διοίκηση, όσο στις συνθήκες που επικρατούσαν στην αγορά, εν μέσω της πανδημίας και αργότερα με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αποδιοργάνωση της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας και όχι μόνο.

Στην υπόθεση της ΓΕ Δημητρίου υπήρξε, για παράδειγμα, αναμονή πολλών μηνών για την έκδοση της δικαστικής απόφασης, που επικύρωσε τελικά την Συμφωνία Εξυγίανσης της ιστορικής εταιρείας εμπορίας κλιματιστικών και λευκών συσκευών με τους πιστωτές της, με προβλεπόμενα έσοδα άνω των 32 εκατ. ευρώ για το 2022 και στρατηγικό επενδυτή – μελλοντικό κάτοχο πλειοψηφικού ποσοστού άνω του 95%- την Quest Holdings

Το 2021 οι επενδύσεις υπολογίζονταν στα 60-70 εκατ. ευρώ και κυρίως για λόγους «ανωτέρας βίας» περιορίσθηκαν στα 25 εκατ. ευρώ. Για το 2022 συνολικά έχουν προϋπολογισθεί νέες επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Quest, ενώ αποτελούν μέρος των 300 εκατ. ευρώ, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο νέο 5ετές business plan (ικανό να αποφέρει διπλασιασμό πωλήσεων και κερδοφορίας) με ορίζοντα ως το 2026, όπως έχει αναφέρει στο newmoney ο CEO Απόστολος Γεωργαντζής.

Πλέον, με δεδομένο το «πράσινο φως» του Απριλίου για την είσοδο της Quest Holdings ως μεγαλομετόχου στη ΓΕ Δημητρίου, την έγκριση της εξωχρηματιστηριακής ΑΜΚ των +5 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της δεύτερης, αλλά και την ανακοίνωση της πρώτης ότι θα την καλύψει για να αποκτήσει την πλειοψηφία στην υπό εξαγορά εταιρεία, οι εξελίξεις –πλην απροόπτου- τρέχουν.

Όπως είναι γνωστό, η Quest Holdings θα καταβάλει 5 εκατ. ευρώ τουλάχιστον στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 5,2 εκατ. ευρώ και θα προϋπολογίσει από την… επόμενη ημέρα ένα επιπλέον budget 20-25 εκατ. ευρώ για την σταδιακή αποπληρωμή των «κουρεμένων» χρεών και την παροχή κεφαλαίων κίνησης για το καθολικό restart της ΓΕΔ.

Θετικό θεωρείται ότι παρά τις όποιες καθυστερήσεις, ουσιαστικά δεν χάθηκε χρόνος στο θέμα της ΓΕ Δημητρίου, καθώς στελέχη του ομίλου Quest έχουν επιβεβαιώσει ότι το σχετικό πλάνο για τη «νέα σελίδα» της εταιρείας ήταν καλά προετοιμασμένο για να τεθεί κατευθείαν σε εφαρμογή.

Συνοπτικά, στην πράξη θα φανεί πόσα από τα 25-30 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τη ΓΕΔ θα διατεθούν από την Quest Holdings εντός του 2022…

Ποσό μεταξύ 8-10 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί μέσα στο τρέχον έτος για την ολοκλήρωση του νέου υπερσύγχρονου logistics hub της θυγατρικής στον κλάδο των ταχυμεταφορών ACS στο Αιγάλεω, που θα υπερτριπλασιάσει την επιχειρησιακή δυνατότητα της για την διαχείριση 50.000+ αποστολών/δεμάτων ανά ώρα και μετρά αντίστροφα για την υπαγωγή της λειτουργίας του σε πλήρεις ρυθμούς.

Η επένδυση στο σύνολο της θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ και μπήκε στην «τελική ευθεία» της, ύστερα από καθυστερήσεις στις παραδόσεις οικοδομικών υλικών εξ αιτίας της πανδημίας και ορισμένων εμποδίων λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών.

Μια άλλη επένδυση (4+ εκατ. ευρώ) σε επίπεδο υποδομών είναι η εγκατάσταση της Info Quest, σε χώρο logistics εμβαδού 20.000 τ.μ. που θα της προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες…

Προτεραιότητα στην πληροφορική

Σε προτεραιότητα παραμένει για τον όμιλο ο κλάδος της πληροφορικής, ένας κλάδος αιχμής για την ελληνική οικονομία – με προοπτικές διψήφιας ανάπτυξης μίνιμουμ για τα προσεχή 5 έτη.

Η ιδιαίτερα εξωστρεφής Uni Systems με δυναμική παρουσία στα έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (σ.σ. όπου διεκδικεί, ανάμεσα σε άλλα, ως μέλος κοινοπραξίας το project στον mega διαγωνισμό των νέων και των άλλων εγγράφων ασφαλείας, συμμετέχει στην ψηφιοποίηση τμήματος των έγχαρτων αρχείων των υποθηκοφυλακείων της χώρας κ.α.) πρωταγωνίστησε πέρσι και στο σκέλος των εξαγορών, άλλων εταιρειών του κλάδου – μη εξαιρουμένης της απόκτησης ποσοστών σε ανερχόμενες start ups- και το ίδιο πιθανότατα θα συμβεί και τούτη την χρονιά.

Η θυγατρική στην πληροφορική ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2020 την ίδρυση του Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας «Πλειάδες» για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Pleiades IoT Innovation Cluster), που άντλησε προ ολίγων ημερών νέα χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ (το κονδύλι ενέκρινε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας) και μετατρέπεται σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με επίσημο αρωγό την Uni Systems.

Στον σχεδιασμό του ομίλου έχει προστεθεί το σοβαρό ενδεχόμενο επένδυσης/εξαγοράς σε συμπληρωματική δραστηριότητα, δίχως να έχει ανακοινωθεί ως τώρα κάτι.

Υπενθυμίζεται, ότι το 2021 έγινε αποεπένδυση από τον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών, με την πώληση της Cardlink στην γαλλική Worldline με deal 93 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ενίσχυσε περισσότερο την ρευστότητα του.

Ο όμιλος Quest κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατέγραψε πωλήσεις 238 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 16,9 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων περί τα 14 εκατ. ευρώ.

Στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες (εξαιρώντας την Cardlink), πέτυχε αύξηση 16,1% στις πωλήσεις, 18,4% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 21,3% στα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) και 17,5% στα καθαρά μετά φόρων κέρδη (ΕΑΤ).

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται το τέλος της χειρόγραφης απόδειξης

Η βενζίνη πέφτει αλλά ο δομικός πληθωρισμός μένει

Το τριπλό μεγάλο στοίχημα του ομίλου Fais σε φιλοξενία και γαστρονομία (pics)