Στην περιοχή του 12% αναμένεται να ανακοινωθεί, σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός του περασμένου Ιουλίου. Για πρώτο μήνα φέτος, δεν αναμένεται να γράψει κάποιο αξιοσημείωτο ρεκόρ ανόδου αλλά να διαμορφωθεί -πάνω κάτω- στα επίπεδα του περασμένου Ιουνίου. Ο λόγος είναι διπλός:

Πρώτον, η βάση πάνω στην οποία διαμορφώνεται ο δείκτης, δηλαδή ο πληθωρισμός του Ιουλίου 2021 ήταν αυξητική, καθώς τον περσινό Ιούλιο καταγράφηκε πληθωρισμός 1,4% (άρα μικρότερη ετήσια διαφορά σε σχέση με τους περσινούς προηγούμενους μήνες που ο δείκτης ήταν αρνητικός).

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι από τον περασμένο μήνα αρχίζει να καταγράφεται μία μικρή αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές ενέργειας και συγκεκριμένα στη τιμή του πετρελαίου. Η τάση αυτή δε θα συνεχιστεί τώρα που οι ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι διαθέτουν μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου από τα αναμενόμενα. Έτσι, το ενδιαφέρον στην Ελλάδα (και όχι μόνο) επικεντρώνεται στο δομικό πληθωρισμό, δηλαδή στα τρόφιμα και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης καθώς εκεί οι ανατιμήσεις… κρατούν γερά! Σε κάθε περίπτωση όμως σε αυτά τα επίπεδα που βρίσκεται ο δείκτης τιμών προκαλεί έντονη ανησυχία και στασιμοπληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη.

Ενδεικτική εικόνα για τα στοιχεία του Εθνικού τιμαρίθμου που θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι δίνουν τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίες Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών (αυτόν που μετρά η Ε.Ε.). Στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 11,5% από το 11,6% του Ιουνίου. Αντίθετα στην Ευρωζώνη «σκαρφάλωσε» στο 8,9% από 8,6% τον Ιούνιο. Με δεδομένο ότι ο εναρμονισμένος και ο εθνικός δείκτης τιμών δεν καταγράφουν μεγάλη απόκλιση, ο τιμάριθμος στην χώρα μας υπολογίζεται ότι κινήθηκε στην περιοχή του 12% τον περασμένο Ιούλιο, όπως δηλαδή τον περασμένο Ιούνιο (πρώτη τάση σταθεροποίησης).

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του εναρμονιζομένου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (39,7%, έναντι 42% τον Ιούνιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (9,8%, έναντι 8,9% τον Ιούνιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,5%, έναντι 4,3% τον Ιούνιο) και υπηρεσίες (3,7%, έναντι 3,4% τον Ιούνιο).

Όσον αφορά, ειδικότερα, στην ενέργεια, σημασία θα πρέπει να δοθεί στα εξής δυο σημεία:

  • Από τα μέσα του περασμένου μήνα καταγράφεται μείωση της τιμής του πετρελαίου κατά περίπου 12% (κάτω από 100 δολ. το βαρέλι) που συμπαρασύρει και την τιμή της βενζίνης. Η αμόλυβδη υποχώρησε σταδιακά από τα 2,5 στην αρχή Ιουλίου, στο 2,1 ευρώ το λίτρο στο τέλος του περασμένου μήνα, ενώ σήμερα σε πολλά πρατήρια, βρίσκεται ακόμα και κάτω από τα 2 ευρώ! Το ίδιο ισχύει και για την τιμή του πετρελαίου κίνησης που σήμερα πανελλαδικά διαμορφώνεται στο 1,8 ευρώ ανά λίτρο. Πολλοί θεωρούν πως η αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές οφείλεται στα στοιχεία που έδειξαν πως, οι ΗΠΑ, διαθέτουν μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.
  • Αντίθετα, η τιμή του φυσικού αερίου συνέχισε και τον περασμένο μήνα ανοδική πορεία συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος. Από 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, που ήταν η τιμή στις αρχές του Ιουνίου η τιμή του φυσικού αερίου έχει «κολλήσει» στα 200 ευρώ, λόγω της ανησυχίας για την επάρκεια και τις κινήσεις της Ρωσίας.

Στην Ελλάδα, τώρα, οι απανωτές ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών έχουν βάλει φωτιά και στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας για μέσο πληθωρισμό 5,6% το 2022 φέρνοντας σε πρώτο πλάνο το δυσμενές που ανεβάζει την ταχύτητα του δείκτη στο 7,6%.

Υπάρχει όμως και το ακραίο, που «έριξε» ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ): Προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα «τρέξει» με ρυθμούς 9% κατά μέσο όρο, δηλαδή με διπλάσια ταχύτητα από τις προηγούμενες προβλέψεις του.

Έκτος από την ενέργεια, εξίσου επικίνδυνος είναι και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Ιουνίου ο πληθωρισμός στην ομάδα με τα είδη διατροφής έτρεχε με 12,6%, όταν την ίδια περίοδο του 2021 ήταν αρνητικός Οι αυξήσεις σε ψωμί και δημητριακά και κρέατα ήταν διψήφιες με το κοντέρ να δείχνει 15%. Τα πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς επιτείνει και η εκρηκτική άνοδος των τιμών στη στέγαση με ετήσια αύξηση της τάξης του 31,5 %.

Και πάνω από όλα αυτά αρχίζουν να μαζεύονται τα γκρίζα σύννεφα του στασιμοπληθωρισμού!

Αν και η Ελλάδα είναι λιγότερο ευάλωτη στο αρνητικό αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού θα ήταν για αυτήν, μεγάλη απειλή, σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος Moody’s σε ανάλυσή του για τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ. Αν το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού γινόταν πραγματικότητα, αναφέρει χαρακτηριστικά, ο μεγάλος διεθνής οίκος, η Ελλάδα θα ήταν μαζί με την Ιταλία και τη Ρουμανία στην πρώτη γραμμή ρίσκου, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου.

Την ίδια ώρα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ότι «φυσάνε αυτό που λέμε άνεμοι στασιμοπληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία. Οφείλεται κυρίως αυτή τη στιγμή, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην εισβολή, στον πόλεμο, στις κυρώσεις. Νομίζω ότι υποτιμήθηκαν οι επιπτώσεις του πολέμου αυτού, ειδικά στην Ευρώπη, η οποία είναι μεγάλος, καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Ξέρουμε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλη την Ευρώπη. Όταν έχεις τόσο μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και η Ρωσία χρησιμοποιεί, είναι εμφανές από τις τελευταίες μέρες ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο πια ως όπλο, ναι, θα έχουμε πρόβλημα».

Διαβάστε ακόμη:

Η Tod’s σε κίνδυνο: Ο αγώνας του billionaire Ντιέγκο Ντέλα Βάλε να σώσει την ιστορική υποδηματοποϊία (pics)

Βόμβα ανείσπρακτων λογαριασμών €1 δισ. στα θεμέλια της αγοράς ηλεκτρισμού

Το τριπλό μεγάλο στοίχημα του ομίλου Fais σε φιλοξενία και γαστρονομία (pics)