Πολιτική

Επέτειος Πολυτεχνείου: Οι πολίτες κρατούν απόσταση από την κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

  • Φώφη Γιωτάκη


Μετρήσεις τάσεων της κοινής γνώμης -που έχουν στη διάθεσή τους τα επιτελεία πολιτικών κομμάτων- δείχνουν ότι για τον περισσότερο κόσμο η σφοδρή αντιπαράθεση για τον εορτασμό της επετείου γίνεται σε ακατάλληλο χρόνο: ίσως την κρισιμότερη στιγμή της μάχης εναντίον της πανδημίας

Σαφείς… αποστάσεις από τη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, κρατά η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Μετρήσεις των τάσεων της κοινής γνώμης –που έχουν στη διάθεσή τους τα επιτελεία πολιτικών κομμάτων- δείχνουν, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, ότι για τον περισσότερο κόσμο η σφοδρή αντιπαράθεση των τελευταίων 24ώρων είναι ακατανόητη και γίνεται σε ακατάλληλο χρόνο: ίσως την κρισιμότερη στιγμή της μάχης εναντίον της επιθετικής έξαρσης της πανδημίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις νωπές έρευνες της κοινής γνώμης φαίνεται καθαρά ένα ρήγμα ανάμεσα στην κοινή λογική και στην υπερβολική ή ακραία αντίδραση. Άνθρωποι που έχουν μελετήσει τα σχετικά στοιχεία τονίζουν ότι ανεξαρτήτως κομματικής επιλογής οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, (τουλάχιστον) δυσφορούν με τη διαμάχη για το πώς θα εορταστεί φέτος, εν μέσω του δεύτερου σφοδρού κύματος, το Πολυτεχνείο υπερασπίζονται τον συμβολισμό, θέλουν να τιμήσουν τους αγώνες αλλά δηλώνουν ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές από τον κίνδυνο του συνωστισμού.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν δε ότι οι πολίτες απαιτούν σοβαρότητα για την επίλυση της κρισιμότερης εξίσωσης -για τη νίκη εναντίον της πανδημίας- και από την κυβέρνηση και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν με νόημα τη φράση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος καλώντας τα κόμματα σήμερα το πρωί σε αυτοσυγκράτηση προκειμένου να βρεθεί έδαφος συνεννόησης, είπε μεταξύ άλλων: «Ειλικρινά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας. Η απόφαση να μη γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο. Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών».

Παρά την αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες ώρες ανέβασε την ένταση της προτροπής προς τους πολίτες να συμβάλουν στον πόλεμο εναντίον της διασποράς του ιού και να μη συμμετάσχουν σε πορείες με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για την από κοινού πρωτοβουλία τιμής του Πολυτεχνείου από τους πολιτικούς αρχηγούς, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με μια λιτή επίσκεψη «και με ένα λουλούδι». Και απαντά συγκεκριμένα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα το γιορτάσει συμβολικά, θα τιμήσει τους νεκρούς, με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973 στο χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης. Ταυτόχρονα, σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε νομό, πενταμελής αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι τηρώντας προφανώς όλα τα υγειονομικά μέτρα, για να τιμήσει τους νεκρούς».

Η στάση του Κινήματος Αλλαγής ήταν ξεκάθαρη εξαρχής και «απέναντι» στις υπογραφές κειμένου διαμαρτυρίας που συνυπέγραψε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη. Η κυρία Γεννηματά χρεώνει στον κ. Μητσοτάκη ότι καταφεύγοντας στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» (για την απαγόρευση συμμετοχής άνω των τριών ατόμων) φέρει την κύρια ευθύνη για τις επικίνδυνες καταστάσεις που δημιουργούνται και εκτιμά επί της ουσίας ότι πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, παγιδεύτηκαν «στην μεθόδευση της Κυβέρνησης για την τεχνητή πόλωση και τον διχασμό».

«Δεν συναινούμε σε κείμενα, που ενώ δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα για την υπέρβαση των κυβερνητικών αυθαιρεσιών, ουσιαστικά υιοθετούν την επιλογή κομμάτων (ΚΚΕ, Μερα25) για την πραγματοποίηση πορείας εν μέσω πανδημίας σε αντίθεση με τη δική μας θέση», εξηγεί με τη δήλωσή της η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ.

Κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι κατά τη συνάντηση στο γραφείο του κ. Γεραπετρίτη των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μερα25 υπήρξε καλό κλίμα. Το ΚΚΕ πάντως δεν ανακοίνωσε στη συνέχεια αν εμμένει στην απόφασή του και άρα θα κάνει πορεία. Κάποιοι, πάντως, θυμίζουν την επιλογή του ΚΚΕ την περασμένη Πρωτομαγιά με τη συγκέντρωση -διατηρώντας τις αποστάσεις, λόγω πανδημίας- στο Σύνταγμα…

Το αίτημα, εν τω μεταξύ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας του κόμματος του κ. Βαρουφάκη καθώς και του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, με την οποία ζητούσαν να «παγώσει» η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπονται εορταστικές εκδηλώσεις για τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου) απέρριψε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Η Μαίρη Σαρπ απέρριψε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19- κάτι που είχε προβλέψει ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφωνώντας με την άποψη περί αντισυνταγματικής απόφασης του Μερα25.

Έτσι με την απόφαση του ΣτΕ θεωρείται συνταγματική η απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Διαβάστε επίσης: 

Πειραιώς: Τα CoCos βάζουν σε δεύτερο πλάνο τα αποτελέσματα 9μήνου της τράπεζας

Τουρκία: Κι όμως οι Τούρκοι γυρίζουν την πλάτη στη λίρα παρά το ράλι της περασμένης εβδομάδας

Μέτρα για το Πολυτεχνείο: Απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων – Πρόστιμα ως €5.000

Απόρρητο Απόρρητο