Την Κυριακή 15 Μαΐου πραγματοποιούνται οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ανάδειξη του Προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Τη βεβαιότητά του ότι αυτή η διαδικασία «θα στείλει ισχυρό μήνυμα για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, αφού επισήμανε ότι όλοι και όλες μπορούν να ψηφίσουν αύριο για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η εσωκομματική διαδικασία διεξάγεται σε περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών «περνάει εξαιρετικά δύσκολα με την ακρίβεια», «άρα δεν θα μπορούσαμε να μη συνδέσουμε τη διαδικασία ισχυροποίησης του κόμματος μας με τις πολιτικές εξελίξεις».

Απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, «όλους όσοι ενστερνίζονται τις διακηρυκτικές αρχές του κόμματος. Έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης να έρθει στις διαδικασίες μας και να στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και για το πολιτικό σκηνικό που πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι δεν καλεί τους πολίτες να έρθουν απλά να ρίξουν μια ψήφο και να φύγουν, σημειώνοντας ότι τα μέλη που εγγράφονται θα έχουν ενεργή συμμετοχή και σε άλλες κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα, όπως στην περίπτωση εκλογών όπου θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα μπει το κόμμα σε μια συνεργασία.

Αφού δήλωσε πολύ αισιόδοξος για τη σημερινή συμμετοχή, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και να επαναφέρομε την ελπίδα στην κοινωνία και να σταματήσει αυτή η κοινωνική καταστροφή». Σημείωσε ότι για την επίτευξη αυτού του ψηλού πήχη «ξέρουμε ότι στην εθνική κάλπη θα χρειαστούμε πάνω από 2 εκατ. ψήφους για να κερδίσουμε».

Τόνισε ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίες στη βάση όμως προγραμματική συγκλίσεων «πάνω στο τραπέζι και όχι με διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως θεωρεί εφικτό να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στη βάση συγκλίσεων σε προοδευτική βάση.

Πηγή της αισιοδοξίας που επικρατεί στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί το θετικό κλίμα που ο κ. Τσίπρας εισπράττει όλο το τελευταίο διάστημα περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα, αναφορικά με τις πολιτικές πρωτοβουλίες του κόμματός του, αλλά και η στάση των ίδιων των πολιτών, με τους οποίους συνομιλεί στις κατά τόπους επισκέψεις τους, απέναντι στο κυβερνητικό έργο.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, άλλωστε, η ψηφοφορία επιχειρεί να ικανοποιήσει μια σειρά από επιμέρους στόχους της, οι οποίοι αφορούν αφενός το εσωτερικό του κόμματος και αφετέρου την τρέχουσα πολιτική συγκυρία. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως ένα «κόμμα εν κινήσει» θα επιχειρήσει επίσης «εν κινήσει» να διευρυνθεί μαζικά και συμμετοχικά, αφού ο κατάλογος των κομματικών μελών που διαθέτει, δεν ανταποκρίνεται κατά γενική ομολογία αριθμητικά στο status ενός κόμματος εξουσίας, με 61.000 ενεργά μέλη μέχρι σήμερα.

Εκτός από την κοινωνική αντιστοίχιση, δηλαδή την ανάπτυξη οργανικών δεσμών μεταξύ νέων ψηφοφόρων και κομματικών στελεχών, η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να αντανακλά σε μεγάλο βαθμό και την ατομική απήχηση των κορυφαίων στελεχών στην προοδευτική πλειοψηφία, αν και οι παρασκηνιακές διαδικασίες για «συμμαχίες» και «γραμμές» μεταξύ των «φυλών» της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαίνονται μέχρι και την τελευταία στιγμή, ως προς τους συσχετισμούς της σταυροδοσίας.

Σήμα προς την Ηρώδου Αττικού

Ο στρατηγικός, ωστόσο, στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη είναι να σταλεί ένα «ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα» προς το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τη διάθεση της κοινωνίας απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές, μήνυμα το οποίο κατά την εκτίμηση της Κουμουνδούρου θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού από εδώ στο εξής.

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας στέλνει μαζικά μηνύματα σε μέλη μας

«Επειδή προφανώς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι αρκετά, ο κ. Τσίπρας στέλνει μαζικά μηνύματα και στα μέλη της ΝΔ να πάνε να τον ψηφίσουν την Κυριακή», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία.

Ακόμη η Πειραιώς τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «καλεί επίσης τα 15χρονα και όποιον βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια. Δεν ξέρουμε αν εξαιρούνται οι τουρίστες. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Και λιγότερο άγχος. Την Κυριακή θα νικήσει τον αντίπαλό του και θα εκλεγεί».

Όλες οι λεπτομέρειες για τη σημερινή διαδικασία:

Τις αναλυτικές πληροφορίες για την εκλογή -οι κάλπες άνοιξαν στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ.- έδωσε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πώς ψηφίζω για Πρόεδρο;

Δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την ηλικία των 15 ετών και άνω.

Μπορείτε να εγγραφείτε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου, στα εκλογικά τμήματα.

Όσοι εγγραφείτε την ημέρα της ψηφοφορίας ή είστε ήδη μέλη αλλά έχετε εγγραφεί μετά τις 21/3/2022, μπορείτε να ψηφίσετε σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Όσοι είστε ήδη μέλη και έχετε εγγραφεί μέχρι τις 21/3/2022 και βρεθείτε εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκετε, μπορείτε να ψηφίσετε σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ αλλά ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ.

Πώς ψηφίζω για την Κεντρική Επιτροπή;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου 2022.

Ψηφίζετε σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ στην οποία ανήκετε.

Δείτε εδώ πόσους σταυρούς μπορείτε να βάλετε ανά περιφέρεια:

 • ΑΤΤΙΚΗ 45
 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 11
 • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 6
 • ΚΡΗΤΗ 5
 • ΘΕΣΣΑΛΙΑ 4
 • ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ 5
 • ΗΠΕΙΡΟΣ 3
 • ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3
 • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ 3
 • ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 3
 • ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2
 • ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2
 • ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2
 • ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 1

Εάν τυχόν τα μέλη αυτά βρεθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν, τότε θα έχουν δικαίωμα ψήφου ΜΟΝΟ για την εκλογή προέδρου.

Πού ψηφίζω;

Σε κάθε περιφέρεια έχουν οριστεί εκλογικά κέντρα.

Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

*Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά εδώ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΕΙΣ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε εδώ την αναλυτική εγκύκλιο για τις εκλογές

Διαβάστε ακόμα: 

Τα «περίεργα» του ΕΝΦΙΑ: Ποιοι και γιατί είδαν τελικά αύξηση – Για ποιους «πάγωσε» 

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει απόβαση στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»

CNBC: Επενδυτές μην πανικοβάλλεστε – Υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για αγορές στα χρηματιστήρια