Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει απόβαση στην Αγία Παρασκευή! Το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» επιλέχθηκε να είναι μεταξύ των δέκα ευρωπαϊκών θερμοκοιτίδων όπου θα επιχειρηθεί η διασύνδεση μεταξύ των βιομηχανιών, των νεοφυών επιχειρήσεων και του ακαδημαϊκού κόσμου, καθώς η Ευρωατλαντική Συμμαχία αναζητά νέες τεχνολογίες που θα ανταποκριθούν σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, άμυνας, και όχι μόνο.

Το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, εν ολίγοις, θα καταστεί το μέσο ανάπτυξης ενός μεγάλου οικοσυστήματος στη χώρα που θα δικτυωθεί και θα συνεργαστεί με άλλα εννέα στην Ευρώπη και τέσσερα στη Βόρεια Αμερική (για αρχή) εστιάζοντας σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η επεξεργασία μεγάλων δεδομένων, οι τεχνολογίες με δυνατότητα κβαντικής ενέργειας, η αυτονομία, η βιοτεχνολογία, τα νέα υλικά και το Διάστημα. Πεδία τα οποία «θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά των αμυντικών και αποτρεπτικών μας ικανοτήτων στο μέλλον», όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το πρόγραμμα που ονομάζεται «Defense Innovation Accelerator (Επιταχυντής Αμυντικής Καινοτομίας)» και συνοδεύεται από venture fund 1 δισ. ευρώ αποτελεί το πρώτο ερευνητικό σχέδιο μεγάλης κλίμακας της Συμμαχίας με το οποίο επιχειρείται η κινητοποίηση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις χώρες-μέλη για τη δημιουργία μιας μεγάλης βάσης παραγωγής καινοτομιών με εφαρμογή, πρωτίστως, στην αμυντική βιομηχανία. Μια κίνηση που παράλληλα ευνοεί τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη ενός εγχώριου οικοσυστήματος δημιουργίας αμυντικών τεχνολογιών.

Για μια εξαιρετικής σημασίας κίνηση που σε βάθος χρόνου θα αναβαθμίσει το στάτους της χώρας μας τόσο σε ερευνητικό επίπεδο όσο και σε εφαρμοσμένες τεχνολογίες κάνει λόγο ο γενικός διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Γιώργος Νούνεσης.

Ο ρόλος του «Δημόκριτου»

Ποιος όμως θα είναι ο ρόλος του «Δημόκριτου»; «Θα είμαστε ξεκάθαρα ένας από τους δέκα ευρωπαϊκούς επιταχυντές του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και spinoffs που θα χρηματοδοτηθούν από το Innovation Fund του ΝΑΤΟ. Αυτό, πέραν της παραχώρησης χώρου, σημαίνει ότι θα δώσουμε σε αυτές τις προσπάθειες πρόσβαση σε ερευνητικές υποδομές, θα τις δικτυώσουμε με επενδυτές, θα τη βοηθήσουμε και επίσης θα τη δικτυώσουμε σε θέματα καινοτομίας ή πνευματικής ιδιοκτησίας», εξηγεί ο κ. Νούνεσης. Εκτιμά, δε, ότι από το ερχόμενο φθινόπωρο θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται οι πρώτες ομάδες στον «Δημόκριτο» ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του το πρόγραμμα αναμένεται έως το 2025 να συμπεριλαμβάνει μέχρι και 60 startups που θα δουλεύουν πάνω στους συγκεκριμένους τομείς.

«Θα παραχωρήσουμε χώρους στον “Λεύκιππο”, μετά και τις επεκτάσεις του τόσο στον χώρο του “Δημόκριτου” και στο ΚΔΕΠ όσο και στα καινούρια κτίρια που χτίζονται. Το πλάνο είναι κάθε ομάδα που θα εγκρίνεται από το ίδιο το ΝΑΤΟ να δουλεύει τουλάχιστον για μια διετία στον χώρο και να είναι διασυνδεδεμένη με το οικοσύστημα που θα χτιστεί σταδιακά. Και επειδή η επιλογή θα γίνεται από το ΝΑΤΟ με βάση τις προτεραιότητες και τους όρους που έχει θέσει, οι εταιρείες που θα φιλοξενούμε και θα προσπαθούμε να αναδείξουμε δεν θα είναι μόνο ελληνικές, αλλά από κάθε χώρα-μέλος της Συμμαχίας. Ολες αυτές θα αλληλεπιδρούν και θα παίζουν ρόλο για το οικοσύστημα», αναφέρει.

Από τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ με τον βοηθό γ.γ. του ΝΑΤΟ, αρμόδιο για τις Αναδυόμενες Προκλήσεις, Ντέιβιντ βαν Βιλ, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Κέντρου «Δημόκριτος», Γιώργος Νούνεσης

Στον χάρτη που κοινοποίησε η Συμμαχία για τον ρόλο που θα αναλάβει κάθε θερμοκοιτίδα διακρίνονται στην Ελλάδα δύο σημεία, εκ των οποίων το ένα στην Κρήτη. «Είναι γιατί προτείναμε να υπάρξει εγκατάσταση startups και spinoffs και στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τον “Δημόκριτο” και θα μπορεί να συνδράμει κι αυτό», εξηγεί ο κ. Νούνεσης. «Ουσιαστικά, όμως, θα είναι μία η θερμοκοιτίδα. Το ΝΑΤΟ θα μας λογαριάζει ως ένα.

Επειτα στη χώρα θα δημιουργηθούν τέσσερα κέντρα δοκιμών. Σε αυτά ενδιαφέρει το ΝΑΤΟ να δοκιμάζονται εξειδικευμένα τεχνολογίες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, την αυτόνομη κίνηση, τα μεγάλα δεδομένα, το Διάστημα, την κβαντική τεχνολογία, τη βιοτεχνολογία, τα νέα υλικά και τη βιομηχανική παραγωγή. Τα οποία, όπως καταλαβαίνετε, υποδεικνύουν και τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια», τονίζει.

Τα τέσσερα κέντρα δοκιμών στην Ελλάδα είναι ο «Δημόκριτος» στην Αθήνα, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας στο Ηράκλειο, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας (ΕΙΧΗΜΥΘ) στην Πάτρα και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη.

«Οπότε φανταστείτε ότι τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας συντονιζόμαστε για να παράσχουμε στις startups πρόσβαση στα εργαστήριά μας και να αποτελέσουμε τη βάση γένεσης ενός φιλόδοξου οικοσυστήματος», λέει ο κ. Νούνεσης, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι κάθε εταιρεία που θα φιλοξενείται θα είναι ανεξάρτητη και κάθε συνεννόηση για το έργο και τους στόχους της θα γίνεται με το ΝΑΤΟ. «Από εκεί και έπειτα κάθε εταιρεία θα μπορεί να αναπτύσσει σχέσεις και με άλλους επενδυτές», σημειώνει.

«Ξέρετε, είναι η πρώτη φορά που, αν το σκεφτείτε, το ΝΑΤΟ παύει να είναι απλώς μια στρατιωτική συμμαχία και γίνεται και χρηματοοικονομικός οργανισμός για θέματα άμυνας. Κάτι που σαφώς έγινε και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», σπεύδει να σχολιάσει.

Και άλλα προγράμματα

Παράλληλα, θα τρέξουν και άλλα προγράμματα μέσω του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», τα οποία μπορούν συνδυαστικά να αποτελέσουν την απαρχή μιας πολύ ενδιαφέρουσας ιστορίας ανάπτυξης ενός ισχυρού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων διασυνδεδεμένων με τη mainstream επιχειρηματικότητα, ανεξαρτήτως βιομηχανίας. Ηδη τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκε η μεγαλύτερη επιστημονική συνεργασία στη χώρα σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας από δύο μεγάλα πανεπιστήμια και πέντε ερευνητικά κέντρα, μεταξύ των οποίων και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» συνιστώντας τον μεγαλύτερο κόμβο μεταφοράς τεχνολογίας.

Το «Science Agora, Innovation to Society», όπως ονομάζεται, θα διασυνδέσει περισσότερους από 10.000 νέους επιστήμονες, μέλη Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), ερευνητές, μεταδιδακτορικούς συνεργάτες και υποψήφιους διδάκτορες, αλλά και πολίτες της χώρας που θέλουν να δημιουργήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Κοιτάξτε την αλληλεπίδραση: το “Science Agora” θα μπορεί να προετοιμάζει ελληνικές εταιρείες που μέσα από τα εργαστήριά μας θα απευθυνθούν στο ΝΑΤΟ για χρηματοδότηση. Επομένως, θα δουλέψουμε σε πολλαπλό επίπεδο», εξηγεί ο κ. Νούνεσης.
«Ανοίγουμε ένα παράθυρο μεταξύ των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ομάδων τους με τον υπόλοιπο πλανήτη σε επιχειρηματική βάση. Γιατί αυτό είναι το θέμα: πρέπει όλοι να μπουν στην κουλτούρα τού “κάνω πατέντες, δημιουργώ τεχνοβλαστούς-εταιρείες, μεταφέρω τεχνολογία από τα εργαστήριά μου στην κοινωνία και τελικά προσελκύω επενδύσεις”. Δυστυχώς, τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ πίσω σε αυτό τον τομέα. Ελπίζω αυτό που θα κάνουμε να ταρακουνήσει τα πράγματα».

Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί. «Αν δεν ήμουν αισιόδοξος, τότε δεν θα προσπαθούσα ούτε για τον “Δημόκριτο”. Το πιστεύω ότι μπορούμε ως χώρα να τα καταφέρουμε. Κάνουμε μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια. Βλέπουμε ότι η τεχνολογία είναι αυτό που αλλάζει ακόμα και το προφίλ εθνικών οικονομιών σε πολλά κράτη, κυρίως μικρά, και τα κάνει πολύ πιο ισχυρά και πολύ πιο πλούσια. Εμείς πόσο θα είμαστε εκτός απ’ όλο αυτό το γίγνεσθαι; Δεν είναι καιρός; Ολο λέμε ότι έχουμε πολύ έξυπνους ανθρώπους και μυαλά, και; Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Και δεν μιλώ γι’ αυτούς που τελικά φεύγουν από τη χώρα. Είναι και τα μυαλά που μένουν εδώ.

Συνηθίζουμε να υπερηφανευόμαστε ότι η Ελλάδα είναι 9η στην προσέλκυση πόρων από ανταγωνιστικά προγράμματα της Ε.Ε., όπως το “Horizon”. Σύμφωνοι, αλλά δεν παύει να είμαστε τελευταίοι στην οικονομική αξιοποίησή τους. Και αυτό είναι πολύ κακό. Δεν γίνεται να φέρνεις, να κερδίζεις χρήματα, ανταγωνιστικά μέσα από ευρωπαϊκές κοινοπραξίες και μετά να μη δημιουργείς οικονομική αξία με αυτά!».

«Μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα;» τον ρωτάμε. «Σίγουρα μπορούμε να πετύχουμε. Ακόμη και με τις πρώτες πολύ μικρές προσπάθειες που έχουν γίνει βλέπω ότι έχουν αρχίσει να κινούνται επενδύσεις προς εμάς. Ακόμα κι αυτή η κίνηση του ΝΑΤΟ, αν τη δείτε, είναι μια επένδυση προς το οικοσύστημα καινοτομίας της Ελλάδας. Κι αυτό είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Και βλέπετε ότι σε αυτό θα συμμετάσχουν επίσης η Πορτογαλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Εσθονία, η Τουρκία, η Δανία και το Βέλγιο. Μαζί με αυτά θα υπάρξουν και τέσσερις επιταχυντές στη Βόρεια Αμερική και τελικώς όλα αυτά θα αποτελέσουν ένα δίκτυο το οποίο θα κινεί την τεχνολογία μέσα στη Συμμαχία».

Οπως λέει ο κ. Νούνεσης, το σχέδιο του «Δημόκριτου», ανεξάρτητα από αυτή την πολύ καλή έκβαση των πραγμάτων, είναι να μπει στο κομμάτι της ευρωπαϊκής και της εθνικής άμυνας. «Ηδη φέτος έχουμε τα πρώτα μεγάλα κονδύλια από το European Defense Fund. Μόλις εγκρίθηκαν. Συνεργαζόμαστε πολύ καλά με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου, όλο αυτό το κομμάτι της έρευνας γύρω από την άμυνα των κρατών παράγει εξαιρετική καινοτομία. Και παράγει οικονομικές αξίες για την καθημερινότητα, όχι ντε και καλά για τον πόλεμο».

Διαβάστε ακόμα:

Mισό τρισ. ρούβλια ο λογαριασμός ακρίβειας που στέλνει η Ρωσία στην Ελλάδα

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξαγόρασε το 9,8% της Vodafone

H ακρίβεια τρώει τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων (πίνακας)