Με τις σημερινές ευρωεκλογές κλείνει ένας μακρύς εκλογικός κύκλος που κράτησε…απασχολημένη την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και παρήγαγε εξελίξεις. Η σημερινή κάλπη είναι η πέμπτη μέσα σε έναν χρόνο, καθώς προηγήθηκαν οι δύο εθνικές εκλογές του 2023, αλλά και οι δύο γύροι των αυτοδιοικητικών εκλογών. Εν προκειμένω, μπορεί η κυβέρνηση να μην αλλάξει αύριο, για το Μέγαρο Μαξίμου όμως είναι κρίσιμο η ΝΔ να κινηθεί στην περιοχή του 33%, όσο είχε πάρει και στις ευρωεκλογές του 2019, προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να μπορεί με άνεση να πει ότι δεν έχει «γκριζάρει» η πολιτική εντολή μεταρρυθμίσεων που έλαβε προ έτους. Και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι, όμως, υπαρξιακή η κάλπη, καθώς ο μεν ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη θα «καεί» αν δεν είναι στη δεύτερη θέση, με ένα ποσοστό κοντά σε αυτό των εθνικών εκλογών να εξασφαλίζει στον πρόεδρο του πίστωση χρόνου, το δε ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως στόχο τη δεύτερη θέση, προκειμένου να φανεί ότι στον συσχετισμό δυνάμεων της Κεντροαριστεράς έχει το πάνω χέρι.

Αποχή και αναποφάσιστοι

Στο επίκεντρο της προσοχής της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο φινάλε της προεκλογικής μάχης, είναι το μέγεθος της αποχής, αλλά και οι αναποφάσιστοι. Τα δύο αυτά στοιχεία θεωρούνται αλληλένδετα, καθώς οι έρευνες αποδεικνύουν τις τελευταίες μέρες μικρό βαθμό ενδιαφέροντος των πολιτών για την ευρωκάλπη, κάτι που μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της αποχής. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσφατη έρευνα της MARC για τον ΑΝΤ1 το ποσοστό των πολιτών που δεν θεωρούν τις ευρωεκλογές σημαντικές αυξήθηκε κατά 4,5%, ενώ το λογικό θα ήταν το ποσοστό να βαίνει μειούμενο καθώς πηγαίνουμε προς την Κυριακή των εκλογών. Παράλληλα, υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων πολιτών, καθώς σε όλες τις έρευνες ήταν μεταξύ 8-10% την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Πέρα από το γεγονός, όπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» έμπειρος δημοσκόπος, ότι αρκετοί πολίτες τείνουν να αποφασίζουν την τελευταία στιγμή, όπως έδειξε και η ανάλυση του exit poll των πρόσφατων εθνικών εκλογών, εκτιμάται ότι ένα μέρος της «μάζας» των αναποφάσιστων μπορεί εν τέλει να…ψηφίσει παραλία.

Αυτά τα δεδομένα λαμβάνει υπόψιν και το Μέγαρο Μαξίμου στις τελικές αναλύσεις που κάνει για τη σημερινή μέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος σε συνομιλητές του, εκτιμώντας ότι στο τέλος το αποτέλεσμα της ΝΔ, έστω και σε περιβάλλον χαμηλότερης συμμετοχής, δεν θα αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης των κυβερνητικών επιλογών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που έκαναν στο Μέγαρο Μαξίμου πριν το φινάλε της προεκλογικής περιόδου, η ΝΔ εμφανίζεται πέριξ του πήχη του 33%, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να πει με ασφάλεια πού θα «κάτσει» η μπίλια, καθώς το κυβερνών κόμμα φιλοδοξεί να αντλήσει μια μονάδα από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν «φρενάρισμα» του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις για τα περιουσιακά στοιχεία του Στέφανου Κασσελάκη και ελαφρά κάμψη του κόμματος της αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ να «τσιμπάει» μισή μονάδα και να κλείνει κάπως την ψαλίδα στη μάχη της δεύτερης θέσης.

Εφόσον αυτά τα νούμερα επιβεβαιωθούν λίγο έως πολύ, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η συζήτηση στις αποψινές, αλλά και στις αυριανές συζητήσεις, θα αφορούν περισσότερο την πορεία της Κεντροαριστεράς και λιγότερο την ισχύ του μηνύματος που έλαβε η κυβέρνηση. Στο ίδιο πλαίσιο, στη ΝΔ εκτιμούν ότι το κόμμα θα κινηθεί μεταξύ 7-8 εδρών και η μεγάλη μάχη της Κυριακής θα είναι αν θα κρατήσει την όγδοη έδρα του 2019 ή αν αυτή θα πάει σε κάποιο μικρότερο κόμμα, λόγω της πολυδιάσπασης της ψήφου και του «συνωστισμού» κομμάτων πέριξ του 3%.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr