Μια σταθερή και παγιωμένη εικόνα ως προς την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων 10 ημερών ακολουθώντας σε σχεδόν ευθεία γραμμή όλες τις μετρήσεις που διεξήχθησαν στη μακρά αλλά υποτονική προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Ν.Δ. διατηρεί την κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν με σημαντική απόσταση. Το ΚΚΕ εμφανίζεται με μικρή ενίσχυση των ποσοστών του σε σχέση με τις εθνικές του Ιουνίου, ενώ διπλασιασμό δυνάμεων καταγράφει η Ελληνική Λύση. Στη γαλαρία της κούρσας Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να πάρουν έδρα, ενώ Νέα ΑριστεράΜέΡΑ25Δημοκράτες και Φωνή Λογικής θα δώσουν μάχη για να πιάσουν τον πήχη του 3%. Εμπειροι εκλογικοί αναλυτές δεν αναμένουν ανατροπές στην κορυφή του πολιτικού χάρτη προεξοφλώντας την πρωτιά για τη Νέα Δημοκρατία. Διατηρούν ωστόσο ισχυρές επιφυλάξεις για τους υπόλοιπους συσχετισμούς δυνάμεων, καθώς η αποχή που αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και οι αναποφάσιστοι διαμορφώνουν περιβάλλον αυξημένης ρευστότητας.

Αποχή

Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Εσωτερικών μιλώντας στο protothema.gr σημειώνει ότι η συμμετοχή στην αυριανή αναμέτρηση θα κινηθεί πιθανότατα μεταξύ 40%-45% που θα είναι και η χαμηλότερη στα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Οι αιτίες για το χαμηλό ενδιαφέρον φαίνεται πως είναι η εκλογική κόπωση των ψηφοφόρων που καλούνται για 5η φορά στις κάλπες τους τελευταίους 12 μήνες (2 εθνικές, περιφερειακές, δημοτικές), καθώς και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα τελευταία 15 χρόνια οι ευρωεκλογές δεν διεξάγονται ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές που συνήθως δίνουν επιπρόσθετο κίνητρο τους εκλογείς.

Τα στατιστικά δεδομένα είναι χαρακτηριστικά καθώς δείχνουν ότι στις εθνικές εκλογές του 2007 η συμμετοχή ανήλθε στο 74,2% για να πέσει κατά 22 μονάδες στην ευρωκάλπη του 2009 (52,5%). Στις ευρωαναμετρήσεις του 2014 και του 2019 που διεξήχθησαν μαζί με τις αυτοδιοικητικές η συμμετοχή διαμορφώθηκε σε 59,33% και 58,69% αντίστοιχα.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για συμμετοχή στο 40%-45%, σημαίνει ότι από τα περίπου 9,8 εκατομμύρια εκλογέων θα πάνε στην κάλπη μόλις τα 3,9 με 4,4 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, ο πήχης του 3% θα διασφαλιστεί με μόλις 117.000-132.000 ψήφους.

Η μάχη παραλίας – κάλπης και τα θρίλερ

Σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, ασφαλής εκτίμηση για το ποιο κόμμα θα ζημιωθεί ή θα ωφεληθεί από την αποχή δεν μπορεί να υπάρξει. Θεωρούν ότι αν η αποχή κινηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα θα υπάρξουν απώλειες για όλους. Προφανώς, κερδισμένοι της βραδιάς θα είναι όσα κόμματα διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς που θα καταφέρουν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους, αλλά και εκείνα που η κομματική τους βάση αποτελείται από μεγαλύτερης ηλικίας εκλογείς οι οποίοι κατά κανόνα έχουν πιο στενή σχέση με την κάλπη σε σχέση με τους ψηφοφόρους νεαρής ηλικίας.

Οι δημοσκόποι μπορούν με σιγουριά να υποστηρίξουν ότι η πρωτιά της Ν.Δ. δεν αμφισβητείται, από εκεί και πέρα όμως ξεκινούν κρίσιμα ερωτήματα ως προς τα τελικά ποσοστά των κομμάτων, πόσοι τελικά θα ξεπεράσουν το όριο του 3%, ενώ αστερίσκοι μπαίνουν για τη 2η θέση. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι kasselistas, οι «νεόκοποι» δηλαδή ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ανιχνεύονται δημοσκοπικά στο 30%-40% των υποστηρικτών του κόμματος, ενώ στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά εμφανίζουν πολύ μικρή βεβαιότητα ψήφου σε αντίθεση με τους μεγαλύτερης ηλικίας παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι στο δίλημμα «παραλία ή κάλπη», οι πρώτοι είναι περισσότερο επιρρεπείς στην επιλογή της ξαπλώστρας.

Σε μονομαχία μεταξύ ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης μπορεί να εξελιχθεί και η κατάληψη της 4ης θέσης με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να εμφανίζει ελαφρύ προβάδισμα. Επίσης, το σύνολο των μετρήσεων προμηνύει το απόλυτο θρίλερ στην ουρά της εκλογικής κούρσας όπου 6 κόμματα, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, Δημοκράτες και Φωνή Λογικής δίνουν μάχη πέριξ της ζώνης του 3%.

Οι αναποφάσιστοι ρυθμιστής του εκλογικού μέτρου

Πέραν αυτών και σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, η δεξαμενή των αναποφάσιστων κινείται στη ζώνη του 12%-14% και η τελική τους στάση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατανομή των εδρών. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το δίλημμα «σταθερότητα ή αστάθεια» δεν επηρέασε το συγκεκριμένο ακροατήριο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελική ευθεία των εκλογών τα ποσοστά της συγκεκριμένης κατηγορίας αυξάνονταν έστω και οριακά αντί να περιορίζονται, όπως παρατηρείται σε όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr