Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Ιουνίου ήταν αναντίρρητα ένα από αυτά που θα μείνουν στην ιστορία της ΕΕ.

Όχι τόσο λόγω της μαραθώνιας συνεδρίασης της πρώτης ημέρας διεξαγωγής του (σ.σ. κάτι καθόλου παράξενο για μια «Σύνοδο Κορυφής»), όσο για τα ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι «27» και, κυρίως, για τα ορόσημα που έχουν τεθεί.

Ήταν το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά το οποίο ασκούσε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ η Πορτογαλία. Το Τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο παρευρέθη η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και το πρώτο, στο οποίο η ΕΕ έκανε σαφές ότι τα 27 κράτη – μέλη δεν μιλούν μόνο για χρήματα και εμπόριο, αλλά και για μία πολιτική ένωση στην οποία οι κοινές αξίες πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους.

Ήταν ο Βίκτορ Ορμπάν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ο οποίος κατάφερε να ενώσει τα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ, λόγω του νόμου που ενέκρινε εξομοιώνοντας ουσιαστικά την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία, με τους περισσότερους εκ των «27» να δηλώνουν ρητώς ότι η ΕΕ δεν αποτελεί ένα «λεφτόδεντρο», αλλά μια ένωση αξιών.

Αναφορικά με το περιεχόμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα ζητήματα ήταν επίσης σημαντικά ιδιαίτερα την πρώτη ημέρα.

Τουρκία: Εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, περισσότερα κονδύλια, άνω των 5 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί και ο κυπριακός αστερίσκος στην επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Άγκυρα. Λευκορωσία: Η απειλή του Μινσκ να αφήσει χιλιάδες μεταναστών να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για τη σύλληψη του Ρομάν Προτασέβιτς.

Ηνωμένο Βασίλειο: Η έξαρση των κρουσμάτων της παραλλαγής «Δέλτα» του κορωνοϊού και η πιθανότητα απαγόρευσης εισόδου στην ΕΕ Βρετανών πολιτών, παρόλο που οι μεσογειακές χώρες βασίζονται στον τουρισμό από το ΗΒ. Ρωσία: Μια πιθανή συνάντηση κορυφής μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και του Βλαντίμιρ Πούτιν που προκαλεί οργή και μόνο ως σκέψη σε αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Αντικείμενο μεγάλης διαφωνίας υπήρξε και το ζήτημα του ανοίγματος των συνόρων για πολίτες τρίτων χωρών, όπως της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και της Ρωσίας, καθώς η Καγκελάριος Μέρκελ ουσιαστικά «επέπληξε» κάποια κράτη – μέλη, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα που είτε έχουν ανοίξει τα σύνορά τους, μονομερώς, σε Βρετανούς πολίτες, είτε δέχονται Ρώσους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα Sputnik. Μάλιστα σε αυτό το σημείο η Καγκελάριος Μέρκελ είχε την πλήρη στήριξη του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Συγκεκραμένα η Γερμανία, με την στήριξη της Γαλλίας, προειδοποίησαν ευθέως τα κράτη – μέλη της ΕΕ που δέχονται χωρίς ελέγχους Βρετανούς πολίτες και πολίτες άλλων τρίτων χωρών όπου εντοπίζεται η μεταλλαγή «Δέλτα» του, ότι μπορεί να επιβάλουν υποχρεωτικές περιόδους καραντίνας στους δικούς τους πολίτες κατά την επιστροφή στη χώρα τους. Δηλαδή, τα μεσογειακά κράτη θα έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε Βρετανούς ή σε Γερμανούς και Γάλλους τουρίστες.

Τη δεύτερη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ασχολήθηκαν με τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Παρουσία του προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζήτησαν ακόμα τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και ιδίως την τραπεζική ένωση και ένωση κεφαλαιαγορών.

Ο κ. Ντόναχιου αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων, έναν μηχανισμό που θα χρηματοδοτείται από τις τράπεζες και θα χρησιμοποιείται όταν τα εθνικά ταμεία εγγύησης καταθέσεων αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα σε Ρώμη και Βερολίνο. Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν το τελευταίο επίσημο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα συνεχίσει ή μη να βρίσκεται στην ηγεσία της Γερμανίας τον επόμενο Οκτώβριο, όταν θα λάβει το επόμενο, ανεπίσημο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Σλοβενία, καθώς δεν είναι δεδομένο το πόσο γρήγορα θα σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα. Παράλληλα ήταν και το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς από την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει η Σλοβενία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι αναμένεται να συνεχιστούν τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής για να ενθαρρυνθεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι καθώς δεν έχουμε βιώσει πανδημία στο παρελθόν δεν διαθέταμε τα κατάλληλα εργαλεία και όλες οι αποφάσεις και τα μέτρα ήταν ad hoc, ωστόσο τώρα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα. «Η ρευστότητα στην οικονομία που είχε παραλύσει από την πανδημία άγγιξε τα 2 τρισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο και για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης των κρατών – μελών, υπογραμμίζοντας ότι στοχεύουν σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη οικονομία, αλλά και στην κοινωνική πολιτική.

Αναφορικά με την Τουρκία η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι υπάρχει μεν βελτίωση των σχέσεων τον τελευταίο καιρό, αλλά παράλληλα παρατηρείται μικρή έως καθόλου πρόοδος με την Κύπρο. Η ΕΕ αναμένεται να βοηθήσει την Τουρκία στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού, παρέχοντας 3 δισ. ευρώ για την κοινωνική και οικονομική τους προστασία, ενώ η ΕΕ αναμένεται να συνδράμει και τον Λίβανο και την Ιορδανία με επιπλέον 2 δισ. ευρώ, καθώς οι δύο χώρες φιλοξενούν επίσης εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

Διαβάστε ακόμη:

Ευστράτιος Ανδρεάδης: Η υπογεννητικότητα «στρέφει» την AS Company και εκτός παιχνιδιών

Οικογένεια Παπανδρέου (Intersys): Πώς έφερε την…«Αλλαγή» της Πληροφορικής στην Ελλάδα

Alpha Bank: Τα «κλειδιά» της ΑΜΚ – Τι αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο