Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) υπολογίζει στα 6 έως 7,3 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος των μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό σύστημα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ για την πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Για μία σταθερή, προοδευτική και δίκαιη φορολογία εισοδημάτων φυσικών-νομικών προσώπων και ιδιοκτησίας ακινήτων…» μόνο η μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος προκαλεί ετήσια στέρηση εσόδων 3,5 δισ. ευρώ ενώ το κόστος από την μείωση κατά 4,5 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών υπολογίζεται σε 428 εκατ ευρώ το 2025 και φθάνει τα 1,7 δισ. ευρώ το 2028.

Να σημειωθεί ότι στον υπολογισμό του ετήσιου κόστους δεν έχει ληφθεί υπόψη η εφάπαξ απώλεια εσόδων περίπου 4,1 δισ. ευρώ από την κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Από την άλλη πλευρά η απόδοση των «αντίμετρων» υπολογίζεται σε αύξηση εσόδων έως 2,7 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την δεύτερη έκθεση του γενικού λογιστηρίου που διαβιβάζεται στη Βουλή και κοστολογεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ καθώς είχε προηγηθεί η ανάλυση των συνεπειών των ρυθμίσεων για την μείωση έως μηδενισμό του ΦΠΑ.

Σύμφωνα πάντα με το ΓΛΚ το συνολικό ετήσιο κόστος των μέτρων που περιλαμβάνουν οι δύο προτάσεις νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης (μείωση ΦΠΑ και μείωση συντελεστών φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) υπολογίζεται σε τουλάχιστον 11,8 έως 13,3 δισ. ευρώ + 4,1 δισ. ευρώ από την κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr