Πολιτική

Γεωργιάδης: «Όχι» στα δωρεάν rapid test – Το σχέδιο για την εστίαση

  • newsroom


Δεν υπάρχει η δυνατότητα επιβολής προστίμων μόνο στους πελάτες γιατί αυτό θα ακυρώνει συνολικά τον έλεγχο των καταστημάτων

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, καλεσμένος στην ραδιοφωνικό σταθμό 90,1 και την εκπομπή Μπρα ντε φερ, σχολίασε την αδιανόητη, όπως την χαρακτήρισε, επίθεση στον κ. Μάνιο, την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αλλά και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

Έχω ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να κάνουμε όλοι μας, όσοι έχουμε δημόσιο λόγο και κάποια επιρροή, ένα συγκροτημένο μέτωπο κατά της χυδαιότητας και της τοξικότητας που υπάρχει στο διαδίκτυο η οποία στο τέλος θα δηλητηριάσει όλη την ελληνική κοινωνία. Το διαδίκτυο που είναι ένας ελεύθερος δημοκρατικός χώρος διαλόγου λόγω της μεγάλης του ελευθερίας έχει βγάλει σε μεγάλο βαθμό και το κακό μας πρόσωπο και πρέπει να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε, όχι με νόμους και με διατάξεις και με απαγορεύσεις, ως κώδικα ηθικής συμπεριφοράς και δεοντολογίας. Στην προκειμένη περίπτωση είναι άλλο πράγμα να λέμε ο κος Αποστολόπουλος λεει πράγματα με τα οποία δεν συμφωνούμε, εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω δεν συμφωνώ με τίποτα απ’ όσα λεει ο κος Αποστολόπουλος, κι άλλο πράγμα να κατηγορούμε το δημοσιογράφο-παρουσιαστή που τον κάλεσε στην εκπομπή του.

Με αφορμή την επίθεση τον κ. Μανιό

Το περιστατικό με τον κο Μανιό είναι απαράδεκτο, το καταδικάζω μετά βδελυγμίας θέλω όμως να κάνω δυο παρατηρήσεις. Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την  επίθεση στον κ. Μανιό έχει δύο μεγάλες αβλεψίες, η πρώτη αβλεψία είναι ότι δεν έχει ίχνος αυτοκριτικής για το ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ χάιδευε αυτούς τους ανθρώπους επί σειρά δεκαετιών.  Άρα στην πραγματικότητα άνθρωποι τους οποίους χάιδευε ο ΣΥΡΙΖΑ  έχουν στραφεί τα τελευταία χρόνια κατά του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως μετά  από την  εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, ψήφισε μνημόνια κλπ. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι ένα κόμμα που καταδικάζει με τόσο μεγάλη ένταση το συγκεκριμένο γεγονός που είναι απεχθές και αποκρουστικό κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να καταδικάσει με την ίδια δριμύτητα το γεγονός ότι πήραν το στεφάνι της Βουλής  και το πέταξαν στο δρόμο! Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73 έγινε για να επανέλθει στην  Ελλάδα  η δημοκρατία, η συλλογική μας έκφραση  της δημοκρατίας είναι η Βουλή εάν η Βουλή δεν μπορεί να καταθέσει ελεύθερα στεφάνι στο Πολυτεχνείο τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Αναφορικά με την προχθεσινή κινητοποίηση του κλάδου της εστίασης

Δεν είχα κανέναν έντονο διάλογο με τους ανθρώπους της εστίασης. Με πήρε τηλέφωνο ο κ. Καββαθάς και μου είπε «είμαστε στο Σύνταγμα αν θέλεις υπουργέ έλα να μας μιλήσεις» και κατέβηκα από το γραφείο μου και πήγα. Έμεινα εκεί 40 λεπτά, μίλησα μαζί τους μια χαρά, δεν λέω ότι συμφωνήσαμε με αυτά που είπα, λέω ότι μιλήσαμε πολιτισμένα και ανταλλάξαμε απόψεις. Περίπου αφού τελειώναμε την κουβέντα μας είδα από πίσω μου ένα κομμάτι του ΠΑΜΕ  το οποίο είχε συγκεντρωθεί όχι για τα εστιατόρια, είχε συγκεντρωθεί ζητώντας προσλήψεις στα νοσοκομεία. Με είδαν εκεί, με γιουχάρανε και μου ζητoύσαν προσλήψεις στα νοσοκομεία.

Αναφορικά με την άποψη του κ.Κυρανάκη ότι κακώς τα πρόστιμα δίνονται τον καταστηματάρχη θα έπρεπε να δίνονται μόνο στον πελάτη που παραβιάζει τα μέτρα

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πρόστιμα παίρνει και ο πελάτης, αν δεν παίρνει καθόλου ο καταστηματάρχης δεν θα γίνεται κανένας έλεγχος πουθενά άρα αυτό δεν μπορεί να γίνει.

ΔΗΜ: Τέτοιες απόψεις γιατί  θεωρείτε ότι διατυπώνονται; 

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:  Έχουμε  δημοκρατία και ελευθερία του λόγου η δε ΝΔ δεν είναι σταλινικό κόμμα. Δεν θα βάλουμε ζητήματα κομματικής πειθαρχίας σε όλα τα ζητήματα και δεν θα κυνηγάμε τους ανθρώπους ότι πουν και αν τους ξεφύγει κάτι σαν να είμαστε κόμμα του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Δεν είναι αυτό η ΝΔ. Η ΝΔ είναι φιλελεύθερο κόμμα, ο κάθε βουλευτής μπορεί να έχει μια γνώμη δεν θα τον εκτελέσουμε για αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση θεωρώ λάθος αυτή τη γνώμη.

Ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στον κλάδο της εστίασης

Ας υποτεθεί ότι το κάνουμε υποχρεωτικό και η ποινή προφανώς θα είναι η απόλυση ή η αναστολή,  όπως γνωρίζετε στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού είχαμε φέτος τη μεγαλύτερη έλλειψη υπαλλήλων μπορείτε να φανταστείτε πόσες επιχειρήσεις που δεν βρίσκουν αντικαταστάτη θα αφήσουν σε αναστολή κάποιον και δεν θα βγαίνουν οι βάρδιες; Η ιδέα ότι υπάρχει εύκολος τρόπος και μια εύκολη υποχρεωτικότητα, πατάει το κράτος ένα κουμπί και λύνεται ως δια μαγείας δεν είναι αληθής. Η απόδειξη  για το ότι δεν είναι αληθής είναι ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν το έχει κάνει.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν επιπρόσθετα προγράμματα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία

Είχα πει έξι μήνες πριν μην περιμένετε φέτος το χειμώνα νέο γύρο κρατικών ενισχύσεων διότι η ΕΕ μας έδωσε δωρεάν εμβόλιο, διότι οι χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης θα εμβολιαστούν όπως και εμβολιάστηκαν,  και διότι κανένας  στην Ευρώπη δεν θα είναι πρόθυμος να ανοίξει πάλι το πουγκί. Αυτό που είχα πει πριν έξι μήνες αυτό έχει γίνει δεν καταλαβαίνω γιατί μένουμε έκπληκτοι από το αυτονόητο! Επίσης καταλαβαίνετε ότι να έρθει η ΕΕ σε εποχή μεγάλο πληθωρισμού και να πει ανοίγω την κάνουλα και μοιράζω χρήμα  πόση πιθανότητα βρίσκετε να συμβεί;

Αναφορικά με το ενδεχόμενο του lockdown

Το lockdown καταρχάς έχει φύγει γιατί δεν έχουμε νομιμοποιητική βάση να το επιβάλλουμε. Πράγματι στην αρχή της καραντίνας είχαμε παραβιάσει μια σειρά θεμελιωδών συνταγματικών ελευθεριών διότι κρίθηκε και κρίθηκε δικαστικά, ότι είχαμε το δικαίωμα να το κάνουμε επικαλούμενοι μια ανωτέρα συνταγματική αρχή που ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας. Σήμερα μετά το εμβόλιο αυτό το επιχείρημα πια δεν στέκει γιατί ξέρουμε ότι το 75% του ενήλικου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί δεν  κινδυνεύει να πεθάνει άρα δεν υπάρχει το επιχείρημα της προστασίας της δημόσιας υγείας που σου επιτρέπει να παραβιάσεις τα συνταγματικά δικαιώματα του ανθρώπου. Άρα αυτός είναι ο κύριος και βασικός λόγος, επικουρικά σε αυτό θα πω ότι βεβαίως η  λειτουργία της οικονομίας μας απασχολεί και πάρα πολύ. Αλλά δεν ξέρουμε και κανέναν στον πολιτική σκηνή να προτείνει lockdown.

Ερωτηθείς γιατί να μην είναι δωρεάν προς όλους τα rapid test, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι από τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμο δωρεάν εμβόλιο, όποιος θέλει μπορεί να το κάνει δωρεάν. «Άπαξ και επιλέξει να μην κάνει το εμβόλιο από εκεί και πέρα την ευθύνη την παίρνει μόνος του, το κράτος θα πληρώνει για τα πάντα;», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Η Dory στην αγκαλιά της DK, ο… τσιγκούνης Νουσρέτ με το σπίτι στη Μύκονο και ο χρυσός μάνατζερ των €2 εκατ.

Alpha Bank: Η μόνη ελληνική τράπεζα με σύσταση Outperform από την NBG Securities Research