Με το βλέμμα στραμμένο στις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμώντας ότι οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην περιοχή και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης που θεωρεί απολύτως αναγκαία την αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω διάχυσης των εχθροπραξιών συγκάλεσε για τις 6 το απόγευμα συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), ενώ την ίδια ώρα, λόγω των εξελίξεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επιστρέφει εσπευσμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Πρέπει να επιστρέψω στην Αθήνα για να συμμετάσχω στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ» δήλωσε από τις ΗΠΑ ο κ. Δένδιας, ενώ χθες από το Φόρουμ των Δελφών, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου μιλώντας για την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και τη σημασία της για το ΝΑΤΟ τόνιζε ότι «η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς βρίσκεται γεωγραφικά εν μέσω δύο κρίσεων (Ουκρανία και Ισραήλ), οι οποίες έχουν μεταθέσει το γεωπολιτικό βάρος στην Ανατολική Ευρώπη».

Αποτέλεσμα αυτής τη συνθήκης, σύμφωνα με την υφυπουργό των Εξωτερικών είναι η Ελλάδα να μπορεί να προσφέρει αρκετά καθώς διακρίνεται για την πολιτική της σταθερότητα, την ομοφωνία σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, έχει προκαθορισμένους στόχους και όραμα, διατηρεί καλές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη και τα χαρακτηριστικά της περιλαμβάνουν την εφαρμογή των νόμων, τη χρήση της διπλωματίας και την εικόνα ενός κράτους που επιδιώκει την ειρήνη. Δηλαδή η εθνική εξωτερική πολιτική βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στηρίζει την Ουκρανία και έχει μία σταθερή άποψη για τη Μέση Ανατολή.

Και ενώ ένας διεθνής διπλωματικός μαραθώνιος είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης είναι μεγαλύτερος παρά ποτέ, το Μέγαρο Μαξίμου κινείται στην προγραμματισμένη «γραμμή» ανάπτυξης σημαντικών πρωτοβουλιών στο εσωτερικό για την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες- προβλημάτων που θα επηρεάσουν αναπόδραστα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, από την πιθανή αύξηση του πετρελαίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο ποντάρουν για την μείωση της ακρίβειας, του μεγαλύτερου προβλήματος που κάνει τους πολίτες να δυσφορούν σε όλα τα γκάλοπ, σε τρεις πυλώνες πολιτικής. Ο πρώτος πυλώνας αφορά στα μόνιμα μέτρα αύξησης εισοδήματος. Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν σχετικά με το θέμα ότι ενώ σωρευτικά ο πληθωρισμός ήταν 14% μέχρι τέλος του ’23, ο μέσος μισθός είχε αυξηθεί κατά 19% – 20% και ενώ σωρευτικά ο πληθωρισμός είναι 16,5%, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 27%.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στα πρόστιμα. “Η Ελλάδα είχε τη λεγόμενη ΔΙΜΕΑ, είναι η υπηρεσία ελέγχου της αγοράς, η οποία ήταν μία υπηρεσία «φάντασμα». Το ’20 συστάθηκε και ξεκίνησε να κάνει ελέγχους και πρόστιμα. Τα πρόστιμα επιβάλλονται κυρίως για να υπάρχουν κανόνες και να εφαρμόζονται και βέβαια είναι πολλαπλάσια του κέρδους”, υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ο οποίος δίνει έμφαση στα στοχευμένα μέτρα, όπως για το βρεφικό γάλα, στα “καλάθια” που όμως «δεν είναι πανάκεια» και στην επιδοματική πολιτική που δεν είναι προτεραιότητα, αλλά η κυβέρνηση την διατηρεί σε τροχιά υλοποίησης για να στηρίξει ανθρώπους που έχουν ανάγκη στην παρούσα δύσκολη φάση.

Το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας στην προθήκη τις βασικές οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει στην πραγματικότητα έμφαση στη συνέχιση αυξήσεων των εισοδημάτων, των συντάξεων και των μισθών, του κατώτατου μισθού με το ξεπάγωμα των τριετιών. σε συντάξεις, μισθούς, κατώτατο μισθό με το ξεπάγωμα των τριετιών.

Ο τρίτος πυλώνας παραπέμπει στην προσπάθεια να αποκτήσουν περισσότερα εργαλεία ανάπτυξης οι άνθρωποι του επιχειρείν, οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση εν όψει και των ευρωεκλογών θα επιδιώξει να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς την προώθηση πολιτικών που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Κυβερνητικό στέλεχος αναφέρεται στο γεγονός ότι μέσα σε 15 μέρες δρομολογήθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες: η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, μια πολύ σημαντική καμπάνια για τον σχολικό εκφοβισμό που αγγίζει όλες τις πτυχές, ο νέος δικαστικός χάρτης, ο οποίος μειώνει τους χρόνους απονομής δικαιοσύνης κατά 450 μέρες, κατά 30%, το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» που αφορά πολλούς ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να βρουν σπίτι, η υπογραφή του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης στο οποίο υιοθετούνται σημαντικές ελληνικές προτάσεις, στο γεγονός ότι η είσοδος στα γήπεδα γίνεται πλέον με κάμερες και προσωποποιημένα εισιτήρια, το ρεύμα για τρίτο συνεχόμενο μήνα μειώνεται στα προ κρίσης επίπεδα και τρέχει το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»”.

Τόσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι υπουργοί και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν προγραμματίσει στο δρόμο προς τις κάλπες να κάνουν σαφές το διακύβευμα. Αυτό που υπογραμμίζουν από τώρα για παράδειγμα είναι ότι όσο πιο ισχυρή βγει η Νέα Δημοκρατία από τις ευρωεκλογές τόσο μεγαλύτερη δύναμη και ορμή θα έχει για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις» για τις οποίες έχει δεσμευτεί από την περίοδο των προγραμματικών δηλώσεων, το περσινό καλοκαίρι.

Στόχος της κυβερνητικής παράταξης είναι λοιπόν όχι ακριβώς το 33% που έλαβε στις ευρωεκλογές του 2019, αλλά ένα όσο πιο δυνατό γίνεται αποτέλεσμα, προκειμένου να συνεχίσει να επιβεβαιώνει την κυριαρχία της στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και την ικανότητά της να ανοίγει διαρκώς δρόμους που αναζητούν οι πολίτες για την οικογενειακή και επαγγελματική τους προοπτική.

Διαβάστε ακόμη

Ανάλυση Guardian: Η μοίρα της Μ. Ανατολής κρέμεται από μια κλωστή καθώς το Ισραήλ εξετάζει τα επόμενα βήματά του

Αθήνα: Ιδιαίτερα θετικά τα πρώτα μηνύματα για τον τουρισμό

ΔΕΗ: Μία επιχειρηματική ιστορία ανάκαμψης – Οι προοπτικές του ομίλου για το 2030

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ