Το ειδικό μπόνους παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους που μπορεί να φτάσει έως και το 15% ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, o οποίος στην εισήγησή του έστειλε μήνυμα κατά της αποχής από τις ευρωεκλογές ζητώντας από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου «περισσότερη δουλειά» μέχρι τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα «ψέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ζητώντας από τα μέλη της κυβέρνησης «να μην αφήνουμε να θολώνουν την πορεία του τόπου» προσθέτοντας: «Και στα λεφτόδεντρα που βλέπω να φυτρώνουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στον κήπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικά και στις ακοστολόγητες υποσχέσεις των αντιπάλων μας εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να αντιτάξουμε τα πολλά αναχώματα που υψώνουμε στις ανατιμήσεις με έκτακτες παρεμβάσεις αλλά κυρίως με τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις».

Η εισήγηση του πρωθυπουργού

«Κεντρικός στόχος μας παραμένει να βελτιώνεται η καθημερινή ζωή των πολιτών υπερβαίνοντας παθογένειες από το παρελθόν ώστε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα μας σταδιακά να προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά δεδομένα» ξεκίνησε στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναφορά «στο σημαντικό νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη» που συζητείται αύριο στη Βουλή.

«Μια αλλαγή που καθυστέρησε εδώ και 110 χρόνια. Αυτή τη μεγάλη τομή προωθεί η κυβέρνηση ώστε να μειωθεί έως και κατά 30% ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης μέχρι το 2027. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο της Επικρατείας που εισηγείται ο υπουργός Δικαιοσύνης. Εκεί όπου η ταχύτερη απονομή αποφάσεων έχει και οικονομικό αντίκτυπο. Το νέο πλαίσιο περιορίζει τις αναβολές και αναθέτει συγκεκριμένες υποθέσεις σε συγκεκριμένους δικαστές ώστε να υπάρχει λογοδοσία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης με το νομοσχέδιο αυτό «γίνεται ένα βήμα στην κατεύθυνση ενός πιο λειτουργικού κράτους και τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί το ειδικό μπόνους παραγωγικότητας που θα μπορούν να λαμβάνουν υπάλληλοι και τμήματα που πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους». «Στόχος να επιβραβεύουμε όσους δημοσίους υπαλλήλους πετυχαίνουν ή και ξεπερνούν τους στόχους που έχουμε θέσει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Από την ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο «Μια Ελλάδα για όλους» για τα ΑμεΑ που παρουσιάζει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναφέροντας, επίσης, ότι «προχωράει παράλληλα η επιλογή νέων διοικήσεων στον δημόσιο τομέα».

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «στις ευρωεκλογές θα κριθεί πόσο δυνατές και αποτελεσματικές θα είναι οι φωνές των ελληνικών διεκδικήσεων στην Ευρώπη αλλά σε ένα βαθμό και το πόσο σταθερό θα είναι το πολιτικό σκηνικό ώστε η Ελλάδα να μείνει σε τροχιά προόδου πλησιάζοντας με σιγουριά όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε μια ευκαιρία και στο επόμενο διάστημα καθώς θα υπάρξει άλλο ένα υπουργικό συμβούλιο πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου να εξηγήσουμε με απλά λόγια στους συμπολίτες μας τις περιπέτειες που μπορούν να φέρουν η αποχή και η επιπόλαια επιλογή χωρίς να αφήνουμε τα ψέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλητηριάζουν τους πολίτες, ούτε τα επιμέρους παράπονα που πάντα υπάρχουν να μην θολώνουν την πορεία του τόπου. Και στα λεφτόδεντρα που βλέπω να φυτρώνουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στον κήπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικά και στις ακοστολόγητες υποσχέσεις των αντιπάλων μας εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να αντιτάξουμε τα πολλά αναχώματα που υψώνουμε στις ανατιμήσεις με έκτακτες παρεμβάσεις αλλά κυρίως με τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

«Και με την ευκαιρία αυτή να πω ότι λειτουργεί η νέα έκδοση του e-katanalotis όπου συγκρίνοντας τιμές ανά σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει την καλύτερη τιμή ανάμεσα σε 3.000 προϊόντα. Μόνο ωφελημένοι θα μπορούν να βγουν οι καταναλωτές καθώς η μεγαλύτερη διαφάνεια οδηγεί σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό» συνέχισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

«Μένουμε με κάθε τρόπο δίπλα στον πολίτη αναγνωρίζοντας ότι η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Πρέπει να θυμίζουμε τα σημαντικά βήματα που γίνονται παντού από την άμυνα, το μεταναστευτικό, τα μέτρα κατά της βίας, τις σημαντικές επιτυχίες της ΕΛΑΣ έως την οικονομία, τα μεγάλα έργα, την ψηφιοποίηση του δημοσίου. Οδηγοί μας είναι πάντα τα ρήματα “ακούμε και προσπαθούμε” για αυτό και αντιμετωπίζουμε και την ψήφο της επόμενης αναμέτρησης  ως εντολή για λιγότερα λάθη και περισσότερη δουλειά, δουλειά που θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα που έρχεται».

Το νομοσχέδιο για το μπόνους παραγωγικότητας στο δημόσιο

Πρόκειται για το bonus παραγωγικότητας το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Το bonus θα ισχύει οριζοντίως στο δημόσιο και στόχος της ρύθμισης είναι να λειτουργήσει ως ένα επιπρόσθετο κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου, αλλά και για να μην αισθάνονται «ριγμένοι» όσοι υπάλληλοι προσπαθούν και αποδίδουν.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2023, κάθε υπουργείο καταρτίζει ετήσια σχέδια δράσης που υιοθετούνται από το υπουργικό συμβούλιο και αντικατοπτρίζουν τις κυβερνητικές προτεραιότητας. Τα σχέδια ενσωματώνονται υποχρεωτικά στη στοχοθεσία των προϊσταμένων κάθε οργανικής μονάδας στο Δημόσιο, ενώ με βάση τον νόμο η επίτευξη στόχων συμμετέχει σε ποσοστό 50% στη βαθμολογία των αξιολογούμενων προϊσταμένων.

Οι στόχοι

Στην αρχή κάθε έτους, θα καθορίζονται οι επιλέξιμοι προς ανταμοιβή στόχοι από το σύνολο των στόχων που θα έχουν τεθεί καθώς και οι αρμόδιες οργανικές μονάδες για την υλοποίησή τους και συγκεκριμένοι δείκτες μέτρησης απόδοσης (key performance indicators – KPIs) για κάθε στόχο. Η εν λόγω διαδικασία παραπέμπει ευθέως σε συστήματα ανταμοιβής εργαζόμενων που ισχύουν και εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Αφού ολοκληρωθεί το έτος, θα υπολογίζεται το ποσό ανταμοιβής που αντιστοιχεί σε κάθε φορέα, ανάλογα με τον αριθμό των στόχων που επιτευχθήκαν.

Στη συνέχεια θα καθορίζονται οι δικαιούχοι υπάλληλοι που εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων από τους Προϊσταμένους τους. Το 40% του διαθέσιμου ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους αυτούς ενώ το 60% θα κατανέμεται με απόφαση του προϊσταμένου κατά τρόπο μη οριζόντιο αλλά σε συνάρτηση με την προσφορά κάθε υπαλλήλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει και την αναβάθμιση των ρόλων του προϊσταμένων, στους οποίους δίνονται ουσιαστικά εφόδια και πόροι, προκειμένου να μετεξελιχθούν σε κανονικούς managers των οργανικών τους μονάδων, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες του ΥΠΕΣ, όπως το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης που προαναφέρθηκε.

Προβλέπεται κατώτατο όριο ανταμοιβής ανά υπάλληλο που λαμβάνει το bonus (άρα δεν θα γίνεται να επιμερίζεται το bonus σε όλους τους υπαλλήλους του τμήματος και έτσι να παίρνει επιδοματική μορφή) και ανώτατο όριο, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου, ανά έτος. Ο βασικός μισθός αναφέρεται στις απολαβές βάσει του μισθολογίου, εξαιρουμένων τυχόν επιδομάτων και υπερωριών.

Για τους υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν το bonus παραγωγικότητας, θα προβλέπεται η δυνατότητα μη χρηματικών ανταμοιβών (π.χ. κάποιες επιπλέον ημέρες άδειας με πλήρεις αποδοχές, δυνατότητα και προτεραιοποίηση συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ο.κ.).

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Διεπαγγελματικές οργανώσεις, β) Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

-Παρουσίαση από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη του νομοσχεδίου για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου για τη δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας,

-Εισήγηση από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με τη Σύμβαση Δωρεάς για τη χρηματοδότηση εκ μέρους των Σπυρίδωνα και Ντόροθυ Λάτση της εκπόνησης μελετών για την αναβάθμιση και επέκταση του κτηρίου που στεγάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού 2023/2411 σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων χειροτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη και την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ερανιστικών νομοσχεδίων των Υπουργείων τους,

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκη για την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.

Διαβάστε ακόμη: 

Στην Ε.Ε το Πρόγραμμα Σταθερότητας – Πώς θα κινηθεί η οικονομία μέχρι το 2027

Βασίλης Γκρίσιν: Σε νέο σφυρί και με «σκόντο» τα οικόπεδα στη «νησίδα του Ανιέλι» στους Παξούς (pics)

Εφορία…. παντού – Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ