Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία επιβεβαιώνεται και από την υπερκάλυψη κατά 12 φορές της προσφοράς κεφαλαίων (πάνω από 8 δις ευρώ) για την ολοκλήρωση της διάθεσης μετοχών του «Ελ. Βενιζέλος», είναι ο μοχλός για την υπέρβαση των ανοιχτών μετώπων και την υλοποίηση, χωρίς καθυστέρηση, των μεταρρυθμίσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου άκουσε διθυραμβικά σχόλια από έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης και για την προ ημερών έξοδο στις αγορές, ενώ την ίδια στιγμή ζητούσε από τους υπουργούς του ρεαλιστικές και ευθύβολες προτάσεις για την απάντηση στα αιτήματα των αγροτών, των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ και όσων αντιδρούν εν’ όψει της κατάθεσης του σχεδίου νόμου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με βάση το δημοσιονομικό πλεόνασμα και την υπεραπόδοση της οικονομίας προσπαθεί να δίνει και να επιστρέφει στις επαγγελματικές ομάδες –γιατί δεν είναι μόνο οι αγρότες που έχουν σοβαρά αιτήματα– αυτά που δικαιούνται. «Και το έχουμε κάνει και στο ρεύμα, το έχουμε κάνει και στα τρόφιμα που είναι ο πιο επίμονος πληθωρισμός, το κάνουμε τώρα και στους αγρότες. Αυτές είναι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας, αυτό μπορούσε να γίνει. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας για να μειώνουμε φόρους, όπως έχει το Πρόγραμμά μας, για να αυξάνουμε το εισόδημα, για να κάνουμε αυστηρούς ελέγχους», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης καλώντας σε διάλογο τους αγρότες για την επίλυση των προβλημάτων και την αποχώρηση από τα μπλόκα.

Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης τόνισε ότι μπορεί να υπάρξουν και νέες πρωτοβουλίες ικανοποίησης των αιτημάτων από τον Σεπτέμβριο, ενώ πριν από λίγο με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «το μοναδικό μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι «με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής».

Με ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει απευθυνόμενος στους αγρότες: «Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα. Γι’ αυτό και από το 2019 μειώσαμε τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές, δώσαμε κίνητρα για περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τα συνεταιριστικά σχήματα και ενεργοποιήσαμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 και 2023. Ακόμη, μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και στα αγροτικά μηχανήματα και απορροφήσαμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι συνολικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από το 2019 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ»,

Ενθαρρυντικό για τη διαχείριση του θέματος είναι το ότι – σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη- η Κομισιόν φαίνεται να δέχεται τις ελληνικές προτάσεις. Δεν είναι τυχαία φυσικά και η σημερινή αναφορά του πρωθυπουργού ο οποίος υπογραμμίζει ότι: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, το βλέπετε να εκδηλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Το συζητήσαμε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, συμφωνώντας ότι η στήριξη των αγροτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της ΕΕ με φόντο την νέα φιλοπεριβαλλοντική ΚΑΠ».

Αναφερόμενος επίσης στο ζήτημα της εξεταστικής στα Πανεπιστήμια, που εξαιτίας των καταλήψεων σε ορισμένα τμήματα κινδύνευε να χαθεί χαιρετίζει μέσω της ανάρτησής του την απόφαση των Πρυτάνεων να προχωρήσουν σε ένα απαραίτητο μέτρο: όπου συνεχίζονται οι καταλήψεις, γιατί σε αρκετά τμήματα τερματίστηκαν, οι εξετάσεις να γίνουν εξ αποστάσεως. «Οι καθηγητές των ΑΕΙ έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ψηφιακών εξετάσεων, ώστε να εγγυηθούν και να προστατεύσουν το δικαίωμα των φοιτητών να μην χαθεί η εξεταστική του Φεβρουαρίου», εξηγεί ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Είναι αδιανόητο κάποιες μειοψηφίες να στερούν την πρόοδο αυτών των φοιτητών και να βρίσκουν μάλιστα υποστήριξη και από καθηγητές, όταν υπάρχει η εναλλακτική των ψηφιακών εξετάσεων που δοκιμάστηκε και στην πανδημία.».

Για άλλη μια φορά δε ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η ενίσχυση των Δημόσιων ΑΕΙ και ότι το νομοσχέδιο που συμπεριλαμβάνει και την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων θα ψηφιστεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου, «ώστε να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί μια αναχρονιστική εξαίρεση, όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά παγκοσμίως».

Νέα πρωτοβουλία για τη στήριξη των πολιτών είναι αναμφίβολα η κίνηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού- έως τις 22 Μαρτίου θα υποβληθεί η σχετική εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Στόχος μας είναι να πετύχουμε να έχουμε εντός της τετραετίας ως κατώτατο μισθό τα 950 ευρώ. Με την ευκαιρία, να αναφέρω πως ξεκίνησε να εφαρμόζεται η ρύθμιση για το «ξεπάγωμα» των τριετιών -ήδη καταβλήθηκε η προσαύξηση σε χιλιάδες μισθωτούς που δικαιούνται επίδομα προϋπηρεσίας», επισημαίνει ο πρωθυπουργός δίνοντας έμφαση στην επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας. Ο ίδιος όπως και κυβερνητικά στελέχη εστιάζουν στην απόδοση της προσπάθειας που έφερε την ανεργία σταθερά κάτω από διψήφιο ποσοστό. «Η ανεργία έπεσε στο 9,2% τον Δεκέμβριο 2023, δηλαδή 3 μονάδες (!) χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο 2022. Στις γυναίκες μειώθηκε κατά 4,5 μονάδες από πέρυσι και είναι στο 11,7%, ενώ στους νέους έπεσε 8,1 μονάδες (!!) από πέρυσι, στο 22,3%. Συνολικά, το 2023 δημιουργήθηκαν 102 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και οι άνεργοι ήταν 146 χιλιάδες λιγότεροι», συμπληρώνει ο πρωθυπουργός.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι με τη «ψήφο εμπιστοσύνης» των πολιτών η κυβέρνηση θα συνεχίσει αδιάκοπα στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων και δη αυτών που «ταυτίζονται» με τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς.

Διαβάστε ακόμη

Ορεινό τουρισμό 4 εποχών θέλουν τώρα οι χειμερινοί προορισμοί (πίνακας + pic)

Διώρυγα Σουέζ: Βυθίστηκαν τα έσοδα τον Ιανουάριο – Στα $428 εκατ.

Πιστοποιητικά: Για ποια καταργείται η έκδοση και προσκόμιση από την άνοιξη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ