Ασφαλίζει την περίμετρο των πρόσθετων μέτρων και των δικαιούχων στήριξης για το 2025 η κυβέρνηση.

Σε μια κίνηση που ξάφνιασε πολλούς για το χρονικό σημείο των ανακοινώσεων, ο Κωστής Χατζηδάκης έσπευσε να προκαθορίσει και να συγκεκριμενοποιήσει από χθες τις παροχές που θα εντάξει τον Σεπτέμβριο στον νέο προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά, προκειμένου να κλείσει προκαταβολικά κάθε κεφάλαιο παροχολογίας που θα μπορούσε να ανοίξει πριν ή και μετά τις ευρωεκλογές -ειδικά μάλιστα αν διαφανεί ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια το επιτρέπουν.

Από τους Δελφούς, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «προσγείωσε» τον πήχη των προσδοκιών για το συνολικό κόστος που θα έχουν τα μέτρα αυτά, στα 870 εκατομμύρια ευρώ το 2025, τονίζοντας πως δεν απειληθεί η δημοσιονομική σταθερότητα για να μην επιστρέψει η ανησυχία για την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αύξησε, όμως, ταυτόχρονα τον πήχη για τα νέα μέτρα που θα ληφθούν το 2025 κατά 250-260 εκατομμύρια ευρώ (άνω του 1% του ΑΕΠ), παραπάνω από όσα προέβλεπε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε πριν έναν χρόνο η Αθήνα στις Βρυξέλλες.

Η υπέρβαση αυτή προκύπτει κυρίως:

· Κατά 120 εκατ. ευρώ από την οριστική κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος το 2025 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αντί σταδιακής κατάργησης σε 3 δόσεις ως το 2026 όπως προέβλεπε αρχικά το χρονοδιάγραμμα

· Κατά 100 εκατ. ευρώ από τη μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες

· Κατά 20 εκατ. ευρώ από την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα και

· Κατά 15 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος

Αυξήσεις έως 2,3% σε συνταξιούχους

Επιπλέον, ο Κωστής Χατζηδάκης προσδιόρισε από τώρα την αύξηση των συντάξεων το 2025, σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτό το μέγεθος, προκύπτει πως το οικονομικό επιτελείο προϋπολογίζει ότι η αύξηση που θα δοθεί το 2025 στις συντάξεις με βάση την Ανάπτυξη και τον επίσημο πληθωρισμό, θα κυμαίνεται περίπου στο 2,2 ως 2,3% σε σχέση με τα ποσά που καταβάλλονται στους συνταξιούχους σήμερα.

Την ίδια στιγμή ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας για την τετραετία 2025-2028 που θα αποστείλει μέσα στον Απρίλιο στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση θα διατηρήσει «ακατέβατο» τον στόχο – δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024. Στο 2,1% θα διατηρηθεί ο στόχος και το 2025, κάτι όμως που ισοδυναμεί με μείωση των απαιτήσεων από του χρόνου και μετά.

Ακόμη, ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε και ότι η Αθήνα θα αναθεωρήσει προς τα κάτω (όπως κάνει πάντως και η υπόλοιπη Ευρώπη) τις προβλέψεις της για ανάπτυξη. Θα στηρίζεται σε ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ 2,5% αντί 2,9% που προβλεπόταν για το 2024. Στο 2,5% αναμένεται να κινηθεί περίπου και σε ολόκληρη την τετραετία ως το 2027 (κατά μέσον όρο), αντί έως 3% που πέρυσι προέβλεπε πέρυσι η κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη 

Ο νέος «χάρτης» της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανεκκίνηση στο ελληνικό Δημόσιο – Τα έργα των δεκάδων εκατ. και οι εταιρείες

«Πετράκης»: Άλλαξε χέρια ένα κέντρο της αγοράς υποδημάτων στην Αθήνα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ