Με το βλέμμα στραμμένο και στις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου την προεκλογική «επίθεση», με σύμμαχο τη δυναμική εικόνα της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περιγράψει με ενάργεια στο επιτελείο του το πλάνο προς τις ελληνικές κάλπες, που συμπεριλαμβάνει αναμφίβολα την αναγκαία πρόβλεψη και διαχείριση κάθε πρόκλησης από το καθεστώς Ερντογάν για λόγους «εσωτερικής κατανάλωσης» κατά τη δική του προεκλογική περίοδο.

Το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο επιτάχυνσης των τουρκικών εκλογών, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούνιο, αποτελεί έτσι κι αλλιώς βασικό κομμάτι στο παζλ που έχει στα χέρια του το Μαξίμου. Έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος επαναλαμβάνει άλλωστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε σταμάτησε να κοιτάζει τη μεγάλη εικόνα– «γι’ αυτό και όταν θα πατήσει το κουμπί για την ημερομηνία της πρώτης κάλπης θα έχει απαντήσεις για όλα τα σενάρια με στόχο πάντα την ανεμπόδιστη πρόοδο της χώρας μας», προσθέτει το ίδιο στέλεχος που δεν κρύβει την ανησυχία του για τη «συμπεριφορά» του καθεστώτος Ερντογάν κατά τη διάρκεια των περίπου 40 έως 60 ημερών που η Ελλάδα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η προσοχή ως εκ τούτου εστιάζεται στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική και στη δεύτερη που όπως όλα δείχνουν δεν αποκλείεται ένα αυτοδύναμο αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία.

Το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών εκτιμούν ότι δεν είναι πλέον απίθανο το σενάριο -κάθε άλλο- να γίνουν …ταυτόχρονα οι ελληνικές και οι τουρκικές εκλογές. Και είναι προφανές ότι καταγράφονται και αναλύονται λεπτομερώς όλες οι σχετικές εξελίξεις για τα επόμενα βήματα μέσα στη φετινή κρίσιμη άνοιξη. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλίνει από την αρχική του απόφαση για «εκλογές όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας». Η 9η Απριλίου παραμένει στον «χάρτη» ως η πιο πιθανή ημέρα για τις πρώτες κάλπες, αλλά οι καλά γνωρίζοντες υπογραμμίζουν με νόημα ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι όλα τα βήματα του πρωθυπουργού αποδεικνύουν την θεσμική και πολιτικά συνεπή του στάση. «Εμείς επίμονα λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και υπήρχε έντονη αμφισβήτηση γι’ αυτό. Λέγαμε ότι δεν θα παίξουμε θεσμικά με τις εκλογές, δεν θα γίνει αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο Πρωθυπουργός απέδειξε και σ’ αυτό τη συνέπειά του, την προσήλωσή του στη θεσμική λειτουργία βασικών διαδικασιών της Δημοκρατίας μας», υποστηρίζει ο κ. Οικονόμου επισημαίνοντας ότι για να αποκτήσει μια σταθερή και συμπαγής κυβέρνηση που έχει ανάγκη η χώρα, σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, θα χρειαστούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβερνητική παράταξη αντιμετωπίζει πιο «χαλαρά» την πρώτη Κυριακή. Το αντίθετο. Πιστεύει και κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση με την πεποίθηση ότι ένα ισχυρό εκλογικό προβάδισμα από την πρώτη Κυριακή θα δώσει τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις για ένα αυτοδύναμο αποτύπωμα στις δεύτερες κάλπες και μια γρήγορη διαδικασία συγκρότησης της βάσης για τη νέα κυβερνητική τετραετία. Στον παρόντα χρόνο οι επιτελείς του Μαξίμου αναλύουν τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων εξηγώντας στους συνομιλητές τους ότι όλα τα ευρήματα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει οικοδομήσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, διότι εφάρμοσε και εφαρμόζει πολιτικές που κάνουν ανθεκτική τη χώρα απέναντι στις διάφορες κρίσεις.

Η άποψη που επικρατεί στα κυβερνητικά γραφεία είναι ότι λόγω των πολιτικών που ακολουθεί τρία και πλέον χρόνια η Νέα Δημοκρατία, οι Έλληνες πολίτες ζουν σήμερα πολύ καλύτερα από όσο ζούσαν την περίοδο 2015-2019. Η «παραδοχή» αυτή συνδέεται και με την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου για θετικά μηνύματα στην πορεία προς τις κάλπες. Για το δίμηνο Γενάρη-Φλεβάρη έχει προγραμματιστεί μια καταιγίδα εμπροσθοβαρών κινήσεων, εντός και εκτός βουλής. Η εντολή Μητσοτάκη παραπέμπει στην κατάθεση 30+ νόμων προς ψήφιση στη βουλή εντός του διμήνου, ώστε εκτός από την ανάδειξη των επιτευγμάτων, να παρουσιαστεί και το πλάνο για την «επόμενη μέρα».

Βασικό μέλημα για τη διαμόρφωση της προεκλογικής ρητορικής είναι η υπογράμμιση της επίσης κεντρικής επιλογής που θέλει την ηγεσία και τους υποψήφιους βουλευτές «να μην κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί»- «ψήφο εμπιστοσύνης» εξασφαλίζεις όταν αναλαμβάνεις όταν πρέπει το πολιτικό κόστος και την ευθύνη, δείχνεις στους πολίτες ότι διαρκώς βελτιώνεις τις πολιτικές και κυρίως όταν εμφανίζεις σχέδιο προοπτικής για το αύριο», λέει στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου θέτοντας και το δίλημμα που ξεκινά από το ερώτημα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας;» και συμπληρώνεται από την εξής φράση: «Το ζητούμενο, είναι ποια Κυβέρνηση, ποιον Πρωθυπουργό, ποιο υπόδειγμα διακυβέρνησης είναι αυτό που έχει ανάγκη μια χώρα σαν την Ελλάδα στην εποχή που ζούμε».

Διαβάστε ακόμη

Οι dealmakers του 2022 και τα σχέδια για τη νέα χρονιά (pics)

Μάτσιεκ Καμίνσκι: Ξεκινά από τον… Παναιτωλικό για να φτιάξει μια ποδοσφαιρική αυτοκρατορία (pics)

Επένδυση $1δισ. από διαδικτυακό κολοσσό στην Τουρκία – Γιατί επιλέγει Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα