Στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη της νέας οικογένειας έχει στραμμένους τους προβολείς του το Μέγαρο Μαξίμου, παρότι επιταχύνει ρυθμούς για την ανάπτυξη μεταρρυθμιστικών κινήσεων.

Μπορεί ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια να έχει εισβάλει στη δημόσια συζήτηση, ωστόσο ο πρωθυπουργός, Kυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει στους υπουργούς του ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης πρέπει να είναι συνδυαστικές και κάθε φορά οι κατάλληλες για να επιλύουν τα προβλήματα των πολιτών. Ως εκ τούτου, η κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες είναι βασική προτεραιότητα, αλλά παραμένουν ψηλά στην ατζέντα οι προγραμματικές δεσμεύσεις, από τις οποίες απορρέουν οι πρωτοβουλίες που ξεδιπλώνονται από την αρχή της νέας τετραετίας. Η εισαγόμενη ακρίβεια, όπως φαίνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει ιδίως τα ευάλωτα νοικοκυριά και που το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αναχαιτίσει με διαρκείς δράσεις. «Δεν μένουμε στα λόγια, κάνουμε παρεμβάσεις, οι οποίες είναι συνεχείς», είναι το σχετικό μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου προς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Η συντονισμένη εκστρατεία ξεκινά με την παραδοχή ότι σε κάποια προϊόντα είναι πράγματι υψηλότερες οι τιμές σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Πυρήνας του σχεδίου είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις, που τροποποιούνται κάθε φορά, αναλόγως του αποτελέσματος που παράγουν. Κυβερνητικό στέλεχος τονίζει ότι η ΔΙ.Μ.Ε.Α που ήταν μια «ανύπαρκτη» υπηρεσία βάζει επιτέλους πρόστιμα, πολλαπλάσια από το ποσό της παραβατικής συμπεριφοράς.

Η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών θεωρείται η ομπρέλα που προστατεύει γενικότερα και έτσι οι πρωτοβουλίες εξελίσσονται και προς αυτήν την κατεύθυνση. «Η προεκλογική δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ θα τηρηθεί γιατί η αντίστοιχη δέσμευση της προηγούμενης τετραετίας τηρήθηκε στο διπλάσιο. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 20%», εξηγεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι στόχος είναι ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1500 ευρώ και με τις μειώσεις φόρων να μειωθεί, όπως συμβαίνει, περαιτέρω η ανεργία.

Με μεγαλύτερη ένταση θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα και η μεγάλη μάχη που δίνουν και άλλες χώρες της Ευρώπης και φορά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και στη στήριξη της νέας οικογένειας, των νέων ζευγαριών που αναμένουν άμεσες δράσεις για το στεγαστικό ζήτημα. «Η οικογένεια ήταν, είναι και παραμένει στον πυρήνα της πολιτικής της ΝΔ», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι μια υποχρέωση της πολιτείας προς τους πολίτες, που αυτή τη στιγμή, δεν έχουν ίσα δικαιώματα.

Οι αντιδράσεις κάποιων υπουργών και βουλευτών είναι υπαρκτές και με την πειθώ επιχειρείται να καμφθούν. Γι’ αυτό και από αύριο ξεκινά στην Πειραιώς ένας κύκλος συζητήσεων με τους βουλευτές, ώστε να ενημερωθούν από τους υπουργούς, όπως από τον εισηγητή του νόμου, Άκη Σκέρτσο, για τις «λεπτομέρειες» του νόμου. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι συζητήσεις στην Πειραιώς θα γίνουν πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η σωστή ενημέρωση και οι απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται θα λειτουργήσουν υπέρ της διαμόρφωσης μιας καθαρής θέσης που θέλουν να ακούσουν και οι πολίτες.

Βέβαια παραμένουν εντός της Νέας Δημοκρατίας υπουργοί και βουλευτές που διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους. Ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης που έχει εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του από την αρχή της συζήτησης για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αφήνει τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του. «Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα», λέει ο Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», απαντώντας στο ερώτημα για το αν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν τη νομοθετική ρύθμιση και έχει διαμηνύσει ότι αν κάποιος είναι κατά είναι προτιμότερο να απέχει παρά να καταψηφίσει. «Η μη επιβολή κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές, είναι μία κουλτούρα της παράταξής μας για ζητήματα δικαιωμάτων. Δεν θέλουμε ούτε να διχάσουμε, ούτε να βάλουμε κανέναν απέναντι. Θέλουμε να πείσουμε με τα επιχειρήματά μας. Η αποχή είναι μία λύση. Θέλουμε υπερψήφιση και δεν ζητάμε αποχή», ξεκαθαρίζει πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μεταφέροντας το σκεπτικό του Μεγάρου Μαξίμου και υπογραμμίζοντας ότι η κυβερνητική παράταξη σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι στάση σε θέματα όπως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Θα δώσει όμως χρόνο για γόνιμο διάλογο, φιλοδοξώντας ότι όταν παρουσιαστεί η πρόταση θα πειστούν και θα την υπερψηφίσουν περισσότεροι βουλευτές, εντός και εκτός της Νέας Δημοκρατίας.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθούν στη βουλή πέντε ακόμη νομοσχέδια, που μπορεί να μην προκαλούν τον ίδιο «θόρυβο», όμως επηρεάζουν πολύ περισσότερο την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Ποια είναι αυτά; Είναι τα σχέδια νόμου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, η αναθεώρηση των Ποινικών Κωδίκων, η λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τα μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας και το ξεκαθάρισμα με οριστικό τρόπο της αυθαίρετης δόμησης.

Διαβάστε ακόμη

Οι 22+2 παράγοντες που θα διαμορφώσουν την εικόνα της κτηματαγοράς το 2024 (πίνακας)

Grecotel: «Δυνατή» σεζόν και το 2024 παρά τη γεωπολιτική αστάθεια (pic)

10 αγαπημένα επαρχιακά ζαχαροπλαστεία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ