Στα ζητήματα της ΔΕΗ, της ενεργειακής κρίσης και της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, δίνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να στηρίξει με μέτρα την κοινωνία χάρη στην ανάπτυξη και ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας έκλεισε τις ομιλίες του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, ξεκίνησε με το θέμα της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε μία επιχείρηση η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Η τιμή του ρεύματος είναι η τιμή των λογαριασμών που δείξαμε με τις επιδοτήσεις από τα υπερκέρδη των εταιρειών τα οποία πήραμε πίσω».

Τόνισε πως δεν μπορεί να αμφιβάλει κανείς ότι η ΔΕΗ ήταν στο όρια της χρεοκοπίας και σώθηκε μέσα από μία σειρά από κρατικές παρεμβάσεις για να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού οράματος που έχουμε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

 Δευτερολογία Μητσοτάκη: «Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου»

Αναφορικά με όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τη «βίαιη απολιγνιτοποίηση» και «τις αποφάσεις που υπονόμευσαν το ενεργειακό μέλλον της χώρας», ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Πότε ακριβώς μειώθηκε η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη στη χώρα μας; Πόση ενέργεια παρήγαγε η χώρα από λιγνίτη το 2015: 20 τεραβατώρες. Το 2019 παρήγαγε 10 τεραβατώρες από λιγνίτη».

Η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, τόνισε. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι δύο χρόνια μετά οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν δέκα και δώδεκα φορές υψηλότερες. «Το ίδιο έκαναν όλες οι χώρες. Για αυτό και από πολλές χώρες επελέγη βραχυπρόθεσμα η αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη όσο οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν ψηλά».

«Δεν επιτρέπεται πλέον η δημιουργία υπερκερδών»

Επιδεικνύοντας γράφημα με την εγκατάσταση ΑΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα μεγάλο κενό το οποίο αν δεν υπήρχε, η χώρα σήμερα θα είχε μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που είναι η οικονομικότερη αλλά και γεωπολιτικά ασφαλέστερη μορφή παραγωγής ενέργειας.

«Η Ελλάδα αντιστέκεται στην ακρίβεια»

Σχετικά με την κατηγορία του κ. Τσίπρα περί έλλειψης βούλησης της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, τόνισε ότι ο μηχανισμός που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και λειτουργεί από την 1η Ιουλίου δεν επιτρέπει καν τη δημιουργία υπερκερδών, γιατί τα αποσπά εν τη γενέσει τους για λογαριασμό του Ταμείου ενεργειακής μετάβασης.

«Και αυτός ο μηχανισμός μελετήθηκε και εγκρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα αποτελέσει πράξη ευρωπαϊκού κανονισμού. Και αυτό σας ενοχλεί. Ότι η χώρα σε αυτό το επίπεδο υπήρξε πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιτυχία ότι συντάσσονται μαζί μας χώρες της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Κάνοντας αναφορά στην ανάγκη πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή ήμασταν υπέρμαχοι επιβολής κάποιπου είδους πλαφόν σε ευρωπαίκό επίπεδο και όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια ήταν λίγοι αυτοί που το πίστευαν. Σήμερα το στηρίζουν περισσότεροι και μπορούμε να εξασφαλίζουμε την στήριξη ευρωπαϊκής επιτροπής για να υιοθετηθεί. Αυτό είναι μια επιτυχία».

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κυβέρνησης και έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι για τις παρεμβάσεις αλλά δυσαρεστημένοι γιατί σήμερα – δεν υπάρχει ομιλία μου που να μην αναφέρω ότι η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα και οι χαμηλοί μισθοί και πρέπει να κάνουμε άλμα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά εδώ μιλάμε για πολιτικές και πως μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το στόχο».

Η ανάπτυξη μας επιτρέπει να στηρίζουμε με μέτρα την κοινωνία

«Δημιουργούμε ανάπτυξη και μπορούμε να στηρίξουμε με περισσότερα μέτρα την κοινωνία. Η Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου είναι επιτυχία συνολικά για την χώρα και για τα επόμενα χρόνια. Μιλήσατε απαξιωτικά για τις επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα. Οι επενδυτές προσβλέπουν σε υπεραξία. Οι επενδύσεις τις θέλουμε γιατί δημιουργούν καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αύξηση του κατώτατου μισθού σημειώνοντας ότι «πλέον είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και, όπως είπε, «θα έρθει και άλλη αύξηση του κατώτατου μισθού που είναι απαραίτητη«.

«Σήμερα υπάρχει οικονομία που δουλεύει παράγει επενδύσεις γίνονται και επιχειρήσεις ανοίγουν. Ζήτησα στοιχεία από το ΓΕΜΗ που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρώτο εξάμηνο 2022 συστάσεις επιχειρήσεων πάνω από 34.000, διαγραφές 9.000. Κάτι κινείται σήμερα στην ελληνική οικονομία προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν πανηγυρίζουμε γιατί ξέρουμε τις μεγάλες δυσκολίες. Δεν αρνούμαστε όμως ότι οι παρεμβάσεις που κάνουμε είναι σημαντικές και κινούνται στα πλαίσια δημοσιονομικής πειθαρχίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Εκλγογές στο τέλος της τετραετίας

«Είμαστε κοντά στις εθνικές εκλογές, εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, μιλήσατε συνολικά πάνω από 1 ώρα. Απευθύνεστε στον λαό απαιτώντας να με αντικαταστήσετε, πόσο χρόνο αφιερώσατε για να πείτε τι θα κάνετε; 30 δευτερόλεπτα αφιερώσατε στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Βέβαια όσο περισσότερο μιλάτε τόσο περισσότερο αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα σας.

Τραγική ανευθυνότητα και πλήρη αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας δείχνει ότι έρχεστε σήμερα και λέτε όσα λέγατε το 2014. Μας είπατε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας αστάθειας γιατί η πολιτική που ακολουθούμε δεν συμβαδίζει με όσα εσείς πιστεύετε. Δεν είναι το έβδομο θαύμα του κόσμου η Ελληνική οικονομία όπως έγραψαν οι Financial Times. Σας διαβεβαιώνω ότι όποιος μιλά καλά για την Ελλάδα δεν παίρνει ναρκωτικά ούτε παίρνει χρήματα από την κυβέρνηση» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιες περιοχές μπαίνουν στις αντικειμενικές και «φορτώνονται» με φόρους-φωτιά

Τι είδαν οι Γιαπωνέζοι (στο Μαξίμου), οι προπέλες και οι χρηματιστηριακές τρέλες, ο Αρτούρο και η Lamborghini

Ελλάδα και Τουρκία πρώτες αγορές στη Μεσόγειο στα πακέτα διακοπών για τους Γερμανούς το 2022