Τέλος στη σεναριολογία περί ενδεχόμενης ανάληψης ευρωπαϊκού αξιώματος μετά τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση και στην οποία αναφέρθηκε επίσης στη μάχη που δίνει η κυβέρνησή του για την αναχαίτιση της ακρίβειας, καθώς και στο επικείμενο «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την απόκτηση πολεμικών αεροσκαφών F-35.

«Τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια, τα οποία δεν ξέρω ποιος τα τροφοδοτεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Γιώργου Κουβαρά. «Ίσως κάποιοι μη μπορώντας να με αντιμετωπίσουν πολιτικά να σκέφτονται κάποια έξοδο διά της “προαγωγής”, προς τα πάνω», συμπλήρωσε.

Επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός λαός τον εμπιστεύτηκε για να κυβερνήσει τη χώρα για την επόμενη τετραετία, τόνισε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εμένα από το να είμαι πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είναι η πρωθυπουργία ένα σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Είναι η πιο σημαντική δουλειά την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα».

Με αφορμή, εξάλλου, το γεγονός ότι χθες, Τετάρτη, συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της θητείας του, παρατήρησε: «Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω και βλέποντας τις δεσμεύσεις που είχα αναλάβει: να αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία, να τη διευρύνω, να την ανανεώσω, να την φέρω πιο κοντά σε κοινωνικά ρεύματα, να την κάνω πιο συμπεριληπτική αλλά και πιο προοδευτική, κρατώντας ταυτόχρονα ακέραιες και ατόφιες τις αξίες μας, νομίζω ότι αυτή τη δέσμευση που είχα δώσει τότε στους ανθρώπους εκείνους που στήθηκαν στην ουρά να με ψηφίσουν, πολλοί εκ των οποίων μπορεί να μην ανήκαν και στη Νέα Δημοκρατία, την τήρησα».

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί κάλλιστα να συγκεράσει τα παραδοσιακά συντηρητικά της χαρακτηριστικά με έναν νεοτερισμό, ο οποίος είναι ευθυγραμμισμένος με τον τρόπο με τον οποίον προοδεύει η ίδια η κοινωνία, τόνισε. Η κοινωνία είναι πολύ πιο σύνθετη από ένα κόμμα, αλλά ένα κόμμα πρέπει να έχει το δάχτυλό του στον σφυγμό της κοινωνίας, συνέχισε. Θυμίζοντας, εξάλλου, ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική διακήρυξη «μίλησε για την ανάγκη να ξεφύγουμε από τις ταμπέλες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς», σημείωσε. «Το είδε αυτό το 1974».

Και νέα μέτρα «εάν χρειαστεί» για την ακρίβεια

Αναγνωρίζοντας ότι «η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό νοικοκυριό», θύμισε αρχικά ότι «μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο εκταμιεύσαμε παραπάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσουμε πρωτίστως τα πιο αδύναμα νοικοκυριά». Παράλληλα ανέφερε ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι και έχουν μπει πολλά πρόστιμα.

Χαρακτηρίζοντας «παντελώς αδικαιολόγητο» πολυεθνικές εταιρείες να πωλούν το ίδιο προϊόν σημαντικά ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες αγορές, επανέλαβε με έμφαση «ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία», τονίζοντας ότι δική του υποχρέωση είναι να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή και να εξασφαλίσει ότι λίγο-πολύ τα ίδια προϊόντα σε μια ενιαία αγορά δεν θα πωλούνται πολύ πιο ακριβά στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο βρεφικό γάλα, στο οποίο, όπως είπε, είδαμε πράγματι πολύ σημαντικές στρεβλώσεις, παρατήρησε ότι εκεί η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καθορίζοντας συγκεκριμένα περιθώρια κέρδους, παρότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ιδεολογία του κυβερνώντος κόμματος. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «εάν χρειαστεί» θα λάβει και άλλα μέτρα, θυμίζοντας ότι τον περασμένο χρόνο επιβλήθηκε έκτακτη φορολογία στα διυλιστήρια «και εισπράξαμε παραπάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ τα οποία επιστρέψαμε τελικά στην κοινωνία μέσα από έκτακτες ενισχύσεις».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr