Ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ζήτησε από τους πολίτες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος -δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές- παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ»

«Αντίπαλός μας είναι ο εφησυχασμός. Ελπίζω ότι σ’ αυτές τις κάλπες θα κερδίσουμε και κάποιους που δεν μας εμπιστεύτηκαν» τόνισε, μεταξύ άλλων, προτού αναφέρει ότι «οι εκλογές ξεκινούν από το μηδέν».

«Αλλά δεν είμαστε σε πολιτικό κενό. Τον Μάιο οι πολίτες επιβράβευσαν την πολιτική της ειλικρίνειας και τιμώρησαν όσους βλέπουν κοινωνία και οικονομία μέσα από τον παραμορφωτικό φακό προηγούμενων δεκαετιών» έσπευσε να προσθέσει.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο τρίτων εκλογών τον Αύγουστο, επεσήμανε ότι η χώρα χρειάζεται μια ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές.

Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το ζήτημα της απλής αναλογικής, σημειώνοντας ότι αν οι προηγούμενες εκλογές διεξάγονταν με ενισχυμένη αναλογική, η Ελλάδα θα είχε ήδη μια κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία.

Μείωση φόρων

Όσον αφορά την επόμενη 4ετία, δεσμεύτηκε ότι θα μειωθούν οι φόροι, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και θα έχουμε μια «υπερήφανη Ελλάδα». «Οι ίδιοι οι πολίτες έθεσαν τον πήχη για να δουλέψω σκληρά».

Ειδική αναφορά έκανε και στην ακρίβεια, επαναλαμβάνοντας ότι η μόνιμη λύση θα δοθεί με αυξήσεις στους μισθούς. «Το όφελος που έχουν οι εργαζόμενοι από όλες τις παρεμβάσεις στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές είναι σημαντικό». Ζήτησε, όμως, προσοχή ώστε να μην κινδυνεύσει η επιβίωση των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, προανήγγειλε την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με τον αστερίσκο της μεγαλύτερης φορολογικής συμμόρφωσης, και τη μείωση των τεκμηρίων κατά 30% από το 2025.

«Το δικό μας πρόγραμμα στοιχίζει 9 δισ. ευρώ, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ 52 δισ. ευρώ» σχολίασε, ενώ ξεκαθάρισε ότι από τις επόμενες εκλογές όλα τα κομματικά προγράμματα θα κοστολογούνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

«Ο Τσίπρας ήξερε για τη Ροδόπη»

Ερωτηθείς για το θέμα της Ροδόπης και του τουρκικού προξενείου, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι σε αυτές τις εκλογές υπήρξαν σαφέστατες παρεμβάσεις υπέρ υποψηφίων με μηνύματα, όπως «ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο», για δύο βουλευτές.

Τόνισε, μάλιστα, ότι «ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές υπηρεσιακά. Το γραφείο του είχε ενημερωθεί. Είχε ενημερωθεί απόλυτα ότι το προξενείο έκανε προεκλογική περίοδο για δύο βουλευτές. Το μήνυμα που περάσαμε ήταν σαφές, μην τους βάλεις αυτούς τους δύο στα ψηφοδέλτια αλλά δεν μας άκουσε. Θα κριθεί γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι δεν έχουν πει καμία κουβέντα. Τους ζητώ το ελάχιστο, να πουν ότι εκπροσωπούμε τη μουσουλμανική -και όχι τουρκική- μειονότητα».

«Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και αυτό το μήνυμα θα περάσω στον Ερντογάν. Δεν θα ανεχτώ εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία. Δεν έχει κανένα δικαίωμα. Μια τόσο σκληρή παρέμβαση για να εκλεγούν βουλευτές που πρεσβεύουν λογικές του τουρκικού αναθεωρητισμού πρέπει να τελειώσει. Τονίζω ότι υπάρχει ακόμα τρόπος να διορθωθεί: Να πουν ότι εκπροσωπούν την μουσουλμανική μειονότητα μόνο και όχι το τουρκικό προξενείο».

«Δεν είμαστε πατριώτες του γλυκού νερού»

Αναφορά έκανε και στα κόμματα εκ των δεξιών της Νέας Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι «η ορθοδοξία ενώνει, δεν μπορεί να φυλακιστεί στα όρια ενός στενού κόμματος». «Εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να έχουμε άριστη σχέση με την Εκκλησία σεβόμενοι τους διακριτούς συνταγματικούς ρόλους. Δεν προσδοκούμε πολιτική στήριξη από την Εκκλησία και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσει και από την Πολιτεία και από την Εκκλησία».

«Κάποιοι μπορεί να ψήφισαν κόμματα πιο δεξιά από την ΝΔ γιατί τα θεώρησαν πιο πατριωτικά. Τους ρωτώ πότε νιώθουν πιο ασφαλείς; Τώρα που πετάνε τα Rafale, που θωρακίσαμε τα σύνορα, πού η φωνή της Ελλάδας ακούγεται στο Κογκρέσο. Είμαστε πατριώτες της πράξης, όχι του γλυκού νερού που περιφέρουμε τον πατριωτισμό για να μας ψηφίσουν».

Αλλαγές στο Σύνταγμα, υπουργείο Οικογένειας

Επιπλέον, προανήγγειλε αλλαγές στο Σύνταγμα από το 2025, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό απαιτεί συναινέσεις. «Εγώ θα απευθυνθώ σε άλλα κόμματα και όλοι θα κριθούν από τις θέσεις τους, και θα φανεί ποιος είναι πιο προοδευτικός και ποιος όχι» σχολίασε, ενώ αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε, τέλος, για την πρόθεση δημιουργίας υπουργείου Οικογένειας, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει ότι θα «σπάσουμε» το υπουργείο Εργασίας στα δύο.

Διαβάστε ακόμα

Οι 4+1 ισχυροί «παίκτες» στον τομέα των πληρωμών

Τα ποσά… ζαλίζουν: Τα χρήματα που έβαλαν στα ταμεία τους Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ

Real Estate: Τα «φιλέτα» της Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ