Το νέο «χάρτη» που παραπέμπει στην άρση περιοριστικών μέτρων για τους εμβολιασμένους -ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές- και στην αναδιάταξη του δυναμικού, που θα διαχειριστεί την πανδημία εφεξής, θα παρουσιάσει σήμερα η κυβέρνηση δια του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Μετά από πολλές και διαδοχικές συσκέψεις το Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κατέληξαν σε συγκεκριμένο πλάνο για τον «δεύτερο κύκλο» της πανδημίας και την διαχείρισή του με την παραδοχή ότι το φετινό φθινόπωρο υπάρχει το εμβόλιο, ενώ έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Έτσι αναλύοντας ένα ευρύ πακέτο προτάσεων επέλεξαν τα βήματα που οδηγούν στην άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένους- κάτι που ήδη ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου οι πολίτες με το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά στο πεδίο της «κανονικότητας». Ο νέος χάρτης θα δίνει όπως αναμένεται την δυνατότητα στους εμβολιασμένους πολίτες για την παραμονή τους σε καταστήματα και μετά τη μία το βράδυ, ενώ θα μπορούν να είναι και όρθιοι στο εσωτερικό αυτών, όπου συζητείται επίσης η πρόβλεψη να παίζει και μουσική. Το νέο πλάνο με την συγκεκριμένη άρση των περιορισμών ενδέχεται να μην ισχύει για τους εξωτερικούς χώρους που είναι μεικτοί.

Το πέρασμα στον δεύτερο κύκλο της πανδημίας με την άρση κάποιων περιορισμών για τους εμβολιασμένους προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου περιγράφοντας το σκεπτικό: «Η πανδημία χαρακτηρίζεται από κύκλους. Ο πρώτος κύκλος της πανδημίας, μας έφερε αντιμέτωπους με συγκεκριμένες καταστάσεις που έπρεπε πολύ γρήγορα να αλλάξουν, με εργαλεία, με μεθόδους, με πολιτικές που από την αρχή έπρεπε να εγκαθιδρύσουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με την οποία ήρθε αντιμέτωπη, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και όλος ο κόσμος». Από εδώ και στο εξής, όπως εξήγησε στην συνέχεια ο κ. Οικονόμου θα υπάρξει και αναδιάταξη του δυναμικού σε όλα τα επίπεδα και ίσως (όπως άφησε να εννοηθεί) και στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων με την λειτουργία ενός πιο ευέλικτου και μικρότερου αριθμητικά σχήματος.

Κυβερνητικά στελέχη με αφορμή το ερώτημα για το αν θα γίνουν φέτος κανονικά οι παρελάσεις, όπως κατά τους τριήμερους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου και του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου απαντούν ότι ο κόσμος δικαιούται, αξίζει και θα έχει μια κανονικότητα, θα έχει την επιστροφή της ζωής του στην πληρότητά της.

«Φέτος δεν είναι όπως ήταν πέρυσι. Έχουμε το εμβόλιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει εμβολιαστεί. Ο εμβολιασμός συνεχίζεται. Όλο και περισσότεροι πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα και να εμβολιαστούν», τόνισε δε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλώντας τους πολίτες εμμέσως πλην σαφώς να κατανοήσουν την πραγματικότητα στις εντατικές, όπου η συντριπτική πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι «Ας κοιτάξουμε λίγο τι γίνεται στις εντατικές. Ας κοιτάξουμε ποιοι άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι. Δεν υπάρχει λόγος, από την ώρα που το εμβόλιο είναι εκεί, είναι ασφαλές, να επιμένουν κάποιοι και να εκθέτουν τη ζωή τους σε αυτό τον κίνδυνο. Από εκεί και πέρα, όμως, η κατάσταση φέτος δεν είναι, όπως ήταν πέρυσι», επανέλαβε ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζοντας την άποψη της κυβέρνησης ότι η χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακλείσει. «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε συνθήκες lockdown. Υπάρχει το πλαίσιο λειτουργίας ανοιχτών και κλειστών χώρων, που αφορά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, και θα κινούμαστε ακριβώς σ’ αυτό», πρόσθεσε και παρέπεμψε στις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας και στη λογική ότι «προφανώς οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δικαιούνται και πρέπει να έχουν προνόμια, που αντιστοιχούν στη συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια, για να θωρακιστούμε απέναντι στον κορωνοϊό».

Τα μέτρα «ελευθερίας»

  • Στους σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου εντάσσεται η λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων σχεδόν στην προτεραία κατάσταση, αφού επίκειται να αρθούν οι περιορισμοί ως προς την αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, αλλά και ως προς τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών, με την χρήση της μάσκας, ωστόσο, να παραμένει υποχρεωτική.
  • Βέβαιη θεωρείται η παραμονή των περιορισμών σε μεικτούς χώρους, καθώς τα όποια περιοριστικά μέτρα θα ενέχουν προστατευτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα,
  • Στην ανάκτηση περισσότερων «ελευθεριών» για εμβολιασμένους περιλαμβάνονται και οι χώροι εστίασης και διασκέδασης, καθώς στις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί, περιλαμβάνεται και η δυνατότητα ύπαρξης ορθίων σε χώρους ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών αυτών και στις «κόκκινες περιοχές», χωρίς να περιορίζονται από την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι το πρωί.
  • Παράλληλα, τα νέα κίνητρα προς τους εμβολιασμένους πολίτες αναμένεται να λειτουργήσουν προτρεπτικά προς τη νέα γενιά απέναντι στον εμβολιασμό, ιδίως σε ό,τι σχετίζεται με μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας, οι οποίες είτε είχαν αποκλειστεί, είτε περιοριστεί αισθητά στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.

Με το 58,7% του ενήλικου πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο (το αντίστοιχο ποσοστό επί του γενικού πληθυσμού διαμορφώνεται στο 65,8%) η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να επανεξεταστούν τα οριζόντια μέτρα για όλους και ότι πρέπει να αρχίσουν να κινούνται και να διασκεδάζουν όπως προ πανδημίας όσοι έχουν εμβολιαστεί και θωρακιστεί έναντι της λοίμωξης covid.

Tοπικά lockdown

Τα τοπικά lockdown, όπως προκύπτει πλέον, εξελίσσονται σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο όσο πλησιάζει ο χειμώνας και ο έλεγχος της πανδημίας θα περάσει σε νέο επίπεδο δυσκολίας.

Καρδίτσα και Σέρρες θα αποτελέσουν τη νέα προσθήκη στο κόκκινο επίπεδο, μετά την εισήγηση των Επιδημιολόγων που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα στη συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων. Θα αποτελέσουν τους νέους κρίκους της αλυσίδας των περιορισμών τοπικού χαρακτήρα που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν μήνα με Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία και ακολούθησαν Αργολίδα και Ευρυτανία (9/9), Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα )16/9), στις Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα (23/9) και Λάρισα, Χαλκιδική, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη την 1η Οκτωβρίου. Στις 11 τελευταίες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) το lockdown όλα δείχνουν πως συνεχίζεται.

Διαβάστε ακόμη:

Συναγερμός για το ενεργειακό σοκ: Μέτρα «τύπου πανδημίας» εν όψει

Ούλριχ Χέρμαν (Next e.go): Μέσω δημόσιας εγγραφής η χρηματοδότηση του εργοστασίου

Σχέδιο για επίδομα «μεσαίας τάξης» με εισοδήματα πάνω και… από 30.000  ευρώ