Τέρμα στην ταλαιπωρία των πολιτών που διαθέτουν τέσσερα διαφορετικά νούμερα στα μητρώα βάζει ο προσωπικός αριθμός όπως δήλωσε υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στην ΕΡΤ για τα επόμενα βήματα στην ψηφιοποίηση του κράτους.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου «Έχουμε 4 διαφορετικά νούμερα σήμερα στα ελληνικά μητρώα: ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Αριθμός Ταυτότητας και Μητρώο Πολιτών. Αυτή η ιστορία λοιπόν τελειώνει με τον προσωπικό αριθμό, έχουμε έναν μοναδικό αριθμό που βασίζεται πάνω στο ΑΦΜ μας συν τρία ψηφία και πλέον οτιδήποτε και να γίνει στην κατάστασή μας σε σχέση με ταυτότητες, διαβατήρια, λάθη, ορθογραφικά στις ταυτότητες, αυτός ο προσωπικός αριθμός πλέον μας έχει πιστοποιήσει και ξέρουμε ποιος είμαστε. Σταματάει η ταλαιπωρία των δημοτών[…] Το πρώτο εξάμηνο θα μπορούμε να επιλέξουμε τα δύο από τα τρία ψηφία τα οποία θα μπουν προσθετικά με το ΑΦΜ. Ο προσωπικός αριθμός είπαμε πως είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ψηφία. Τα δύο από αυτά μπορούμε να επιλέξουμε εμείς. Το τρίτο είναι ένα ψηφίο επιβεβαίωσης. Συνεπώς από τον Δεκέμβριο και μετά που θα έχουμε τελειώσει και με το Προεδρικό Διάταγμα και την έκδοσή του, σε μια πλατφόρμα του gov.gr, μπαίνουμε και επιλέγουμε τον προσωπικό αριθμό» τόνισε ο υπουργός.

«Πλέον ο κόσμος μας διασυνδέεται, έχει περισσότερη επικοινωνία, έχει περισσότερη πληροφορική, συστήματα κλπ. Θα πρέπει -και η Ευρώπη το έχει διαγνώσει το ζήτημα αυτό- πλέον να φτιάξουμε άλλες δομές για να νιώθουμε και να είμαστε πιο ασφαλείς. Ξέρετε, οι επόμενοι πόλεμοι δεν θα είναι αυτοί τους οποίους βλέπουμε δυστυχώς στη Μέση Ανατολή, θα είναι υβριδικοί πόλεμοι, θα είναι πόλεμοι μέσω ενός πληκτρολογίου. Πρέπει να θωρακιστούμε εγκαίρως. Αυτός ο νέος οργανισμός της κυβερνοασφάλειας αυτό ακριβώς κάνει. Οριζόντια πλέον απλώνει μια ομπρέλα πάνω από φορείς του δημοσίου αλλά και ιδιωτικούς φορείς. Για παράδειγμα, σήμερα ναι, κάνουμε ελέγχους σε επίπεδο τηλεπικοινωνιών, ενέργειας. Τι θα γίνει αν κάποιος αύριο χάκερ χτυπήσει τη διατροφική αλυσίδα;».

Σε ερώτηση για τη θωράκιση έναντι των τρολ και των fake news σημείωσε «εδώ έρχεται, ξέρετε και το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης πάλι να ελέγξει την κακή πληροφορία, την ψεύτικη πληροφορία των ψηφιακών μέσων» και πρόσθεσε «αυτό πάει να κάνει ο νέος Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας. Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία θα πρέπει να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία μέχρι τον Οκτώβριο του ’24. Εμείς ερχόμαστε ένα χρόνο πριν και φτιάχνουμε τον οργανισμό, ο οποίος θα συντονίσει, θα οργανώσει, θα εποπτεύσει πλέον όλο το φάσμα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής οι οποίες έχουν κρίσιμες υποδομές. Αυτή τη δουλειά κάνει ο νέος Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας, του οποίου το νομοσχέδιο βγαίνει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες».

Διαβάστε ακόμη 

Τι σηματοδοτεί για τα κρυπτονομίσματα η καταδίκη του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ (γράφημα)

ΑΠΕ: Παράγουμε περισσότερη ενέργεια από όση μπορούμε να καταναλώσουμε

Είναι η Τουρκία «παράδεισος» για τους εργαζομένους; Έρευνα απαντά «ναι»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ