Πολιτική

Πέτσας για κακοκαιρία «Μήδεια»: Υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης μέσα στο 2021

  • newsroom


Ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα για τη διαχείριση του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας «Μήδεια»

Η πλήρης αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης είναι τρεις από τις άμεσες δράσεις τις οποίες δρομολογεί η κυβέρνηση και θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2021.

Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, σχετικά με τη διαχείριση του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας «Μήδεια».

Παράλληλα, ο Στ. Πέτσας απέρριψε τις κατηγορίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης για «ολιγωρία και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους στη διαχείριση της κακοκαιρίας», αντιτείνοντας ότι «η ‘Μήδεια’ ήταν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο με πρωτοφανή επταπλάσιο όγκο χιονιού και πτώσεις δέντρων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι «τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και οι δήμοι ενεργοποιήθηκαν άμεσα και ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία», ενώ έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη ζημιά στο δίκτυο του ρεύματος από πέσιμο δέντρων» και χαρακτήρισε «σωστή την απόφαση διακοπής της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές».

Επίσης συμπλήρωσε: «Ενισχύουμε την πολιτική προστασία, αποσαφηνίζουμε τις αρμοδιότητες χωρίς να πετάμε χρήσιμες σκέψεις και προτάσεις στο καλάθι των αχρήστων. Στην εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση θα εντάσσονται και θα αποσαφηνίζονται και ζητήματα αρμοδιοτήτων, όπως για το ποιος έχει την ευθύνη για το κλάδεμα των δέντρων και την αποψίλωση, ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα δασαρχεία και όλων όσων εμπλέκονται».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Στ. Πέτσας στην υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου, τονίζοντας ότι «είναι ξεκάθαρη δέσμευση της κυβέρνησης, τα χρήματα είναι πάνω στο τραπέζι για να προχωρήσουμε και θα ξεκινήσει μέχρι τέλος του χρόνου». Ακόμα, ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι άμεσα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Φιλόδημος 2» και ήδη έχει πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την συγχρηματοδότηση του. «Έχουμε πλήρη συναίσθηση για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες, αλλά και πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας για να προχωρήσουμε στα απαραίτητα βήματα για την αποκατάσταση των επιζήμιων λύσεων του παρελθόντος», κατέληξε ο Στ. Πέτσας.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης κατηγόρησε τον κ. Πέτσα ότι παρουσίασε «την εικόνα μιας άλλης χώρας, της χώρας των Λωτοφάγων, που είναι όμως στη μυθολογία και όχι στη πραγματικότητα», όπως είπε.

Συγχαρητήρια Πέτσα στον διευθυντή σχολείου που απεγκλώβισε μαθητές και δάσκαλους

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά, δίνοντας πολλά συγχαρητήρια, στον διευθυντή του σχολείου στο Δάμασι Τυρνάβου, Γρηγόρη Λέτσιο, ο οποίος απεγκλώβισε με ασφάλεια 63 μαθητές και 10 δασκάλους που είχαν εγκλωβιστεί από το σεισμό 6 ρίχτερ, σημειώνοντας ότι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επικοινωνήσει μαζί του και τον συνεχάρη για την ψυχραιμία και την αφοσίωση που επέδειξε. «Πραγματικά η συνδρομή της Πολιτείας είναι απαραίτητη, αλλά και η πρωτοβουλία κάθε πολίτη είναι σημαντική», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Διαβάστε ακόμη

Λιανεμπόριο: Ουρά για e-shops και αγωνία για το αύριο

Και μέσω κρουαζιέρας οι ΗΠΑ ενισχύουν τη θέση τους στην Αν. Μεσόγειο – Ο ρόλος της Royal Caribbean

Επίδομα 534 ευρώ: Σε αναστολή το 50% των εργαζομένων τον τελευταίο χρόνο

Απόρρητο Απόρρητο