Στην Αθήνα βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεία αντιπροσωπείας υπουργών, με τις δύο χώρες να αναζητούν τρόπους επανεκκίνησης των διμερών τους σχέσεων, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Η Ελλάδα και η Τουρκία, αναφέρει το δημοσίευμα, γείτονες και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, τους ενεργειακούς πόρους, τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Το Reuters θυμίζει επίσης ότι οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου τη δεκαετία του 1990 και τα τελευταία χρόνια έχουν διαφωνίες για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, τα θέματα άμυνας, τη μετανάστευση και την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών, γεγονός που ανέστειλε τις διπλωματικές συνομιλίες.

«Θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε μια θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής», δήλωσε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος ενόψει του πέμπτου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας-Τουρκίας.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης», δήλωσε ο Ερντογάν στην εφημερίδα “Καθημερινή” σε συνέντευξή του πριν από την επίσκεψή του.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι συναντήσεις θα καταλήξουν σε κοινή δήλωση και συμφωνίες σε τομείς όπως η οικονομία, η υγεία, η εκπαίδευση, η γεωργία, η μετανάστευση και ο τουρισμός.

Η Ελλάδα πήρε την άδεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει στους Τούρκους πολίτες να υποβάλλουν αίτηση για επταήμερη τουριστική βίζα σε 10 νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές, μια κίνηση που αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, ως απόδειξη καλής θέλησης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Και οι δύο χώρες θέλουν να δείξουν ότι είναι πρόθυμες να αναθερμάνουν τους δεσμούς.

Η Τουρκία επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ για πάνω από δύο δεκαετίες. Μετά την κρίση χρέους που έπληξε την ευρωζώνη, η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει τα βήματά της και να εμφανιστεί ως πυλώνας σταθερότητας σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρά τις δηλώσεις καλής θέλησης, αναμένεται μικρή πρόοδος σε ακανθώδη, μακροχρόνια ζητήματα, σύμφωνα με αξιωματούχους και των δύο χωρών.

Η Αθήνα έχει αναφέρει ότι θα συζητήσει μόνο την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και όχι θέματα «εθνικής κυριαρχίας».

Ο Ερντογάν επανέλαβε την Τετάρτη τη θέση της Τουρκίας ότι θα πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα, αν  οι διαφορές οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο. «Είναι όλα αλληλένδετα”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος».

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: 2023 όπως 2021 – Το νέο δίλημμα της Λαγκάρντ για τα επιτόκια και οι πιέσεις των αγορών (γραφήματα)

Σκυλακάκης: Έρχονται μηνιαίες μετρήσεις ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ (vid)

Καιρίδης: Χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ