Με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο αναρτήθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση θεσμοθετείται ένα νέο και σύγχρονο νομικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή των διεθνών διαιτησιών.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας για τη διεξαγωγή των διεθνών διαιτησιών και ενσωματώνεται ο τροποποιημένος πρότυπος νόμος της επιτροπής του Ο.Η.Ε. του έτους 2006 για το Δίκαιο του Διεθνούς Εμπορίου (UNCITRAL), με σημαντικές όμως παρεμβάσεις, ώστε να διαμορφωθεί, κατά το δυνατόν, ένα σαφέστερο, αλλά κυρίως πιο εξελιγμένο νομοθετικό κείμενο.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το νομοσχέδιο «εισάγονται διατάξεις, πρωτοποριακές σε διεθνές επίπεδο, ώστε η χώρα μας να καταστεί ελκυστική ως προτιμώμενος τόπος διεξαγωγής διεθνών διαιτησιών, παρέχοντας ένα ευέλικτο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών με το οποίο είναι εξοικειωμένες επιχειρήσεις που δύνανται να υλοποιήσουν άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας».

Αναφορικά με την εσωτερική διαιτησία καθιερώνεται μια σειρά ελάχιστων προϋποθέσεων για την ίδρυση των οργανισμών θεσμικών διαιτησιών, καθώς θεσπίζεται η υποχρεωτική αναγγελία της έναρξης λειτουργίας τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης, θεσμοθετούνται κριτήρια διαφάνειας στη λειτουργία τους και καθιερώνεται η εκ των υστέρων υπαγωγή τους σε κατασταλτικό έλεγχο από τη διοίκηση. Τίθεται, με τον τρόπο αυτό ένα δίχτυ ασφαλείας και ποιότητας των οργανισμών αυτών, χωρίς, πάντως, να υπάρχει οποιαδήποτε κρατική ανάμιξη στην διαχείριση τους.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr