Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη – Στουρνάρα στην ΤτΕ: Τι θα συζητηθεί

  • newsroom


Ηρακλής ΙΙ, αναβαλλόμενη φορολογία (DTC) και κατάσταση τραπεζικού συστήματoς στο μενού - Η συνάντηση γίνεται μια ημέρα μετά το επίσημο τέλος για δημοσιονομικούς λόγους της πρότασης της ΤτΕ για δημιουργία bad bank

Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα  συναντάται αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες στο γεύμα εργασίας θα συζητήσουν την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και τις στρατηγικές επιλογές που έχουν μπροστά τους μετά και την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου κατά 1,38 δισ. της Τράπεζας Πειραιώς.

Το γεύμα εργασίας πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία καθώς αμέσως μετά το Πάσχα η Βουλή πρόκειται να ψηφίσει την επέκταση μέχρι και το τέλος του 2022 του προγράμματος παροχής κρατικών εγγυήσεων στις τιτλοποιήσεις Ηρακλής ΙΙ .

Η κυβέρνηση στοχεύει με τον Ηρακλή ΙΙ να μειώσει σε όλες τις συστημικές τράπεζες σε μονοψήφιο αριθμό τα ΝPE’S το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022. Παράλληλα ο διοικητής της ΤτΕ έχει δημόσια τοποθετηθεί ουκ ολίγες φορές αναγνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα του ΗΡΑΚΛΗ αλλά επισημαίνοντας το πρόβλημα στην ποιότητα των κεφαλαίων των ενεργών τραπεζών λόγω των υψηλών ποσοστών της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC).

Το γεύμα εργασίας έχει σημασία ότι πραγματοποιείται μια ημέρα μετά και το επίσημο τέλος στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank η οποία έγινε με συνέντευξη που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος.

Πηγές της  ΤτΕ που ερωτήθηκαν σχετικά ισχυρίζονταν πως η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και αφορά θέματα οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη

Η επόμενη μέρα της αναβάθμισης: Ανάπτυξη 3,8% και στο βάθος… νέο  ομόλογο

Προσοχή, προσοχή: Το σφυρί «χτυπάει» για ακίνητα, οικόπεδα, σκαφάρες ακόμα κι αυτοκίνητα, όλα από χέρι first class! 

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Κάνει το Ιόνιο… Καραϊβική