Οικονομία

Η επόμενη μέρα της αναβάθμισης: Ανάπτυξη 3,8% και στο βάθος… νέο  ομόλογο

  • Κωστής Πλάντζος


Τέλος στην αβεβαιότητα και στις δυσάρεστες εκπλήξεις προβλέπουν ΥΠΟΙΚ και Οίκοι Αξιολόγησης. Απέδωσαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, "κλειδί" οι μεταρρυθμίσεις μετά την πανδημία λέει η S&P's

«Ανάσταση μετά τον Γολγοθά», είναι το νέο σενάριο που προδιαγράφεται  για τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη θα είναι 3,8% για εφέτος.  Η Αθήνα θα αναθεωρήσει προς τα κάτω την αρχική εκτίμηση του Προϋπολογισμού (4,8%) στο νέο Μεσοπρόθεσμο και στο Πρόγραμμα Σταθερότητος που θα αποστείλει στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες. Παραμένει όμως εντός των στόχων αφού το 3,8% ήταν ήδη το «δυσμενές σενάριο» που έθετε σαν βάση η κυβέρνηση για τον Προϋπολογισμό (plan B), χωρίς να ξέρει τότε ακόμα αν θα υπάρξει 3ο ή και 4οκύμα πανδημίας στην Ευρώπη, ούτε ποια θα ήταν η πορεία του εμβολιασμού στη χώρα και στον πλανήτη ολόκληρο.

Πλέον στην κυβέρνηση αισθάνονται και μεγαλύτερη ασφάλεια στις προβλέψεις τους. Η Κομισιόν όμως ενδέχεται να ανακοινώσει πολύ χαμηλότερη πρόβλεψη για Ανάπτυξη στη χώρα μας για το 2021 . «Και πότε συμπέσανε οι προβλέψει μας; Ως τώρα οι δικές μας όμως προβλέψεις δικαιώνονται» λένε παράγοντες του οικονομικού επιτελείου. Και μεταθέτουν για το 2022 τις προσδοκίες για ακόμα υψηλότερη Ανάπτυξη, στα επίπεδα του 5% σχεδόν.

Προσεχώς … νέο ομόλογο

Μεγαλύτερη σιγουριά για την πορεία της χώρας δείχνουν και οι Οίκοι Αξιολόγησης.  Η αναβάθμιση από την S&P’s ήρθε να ωθήσει την Ελλάδα στην «μετά -την – καταστροφή» εποχή. Ένα χρόνο ακριβώς μετά την προηγούμενη αξιολόγηση (Απρίλιο 2020) έκρινε ότι η χώρα μας δεν πισωγύρισε αλλά ανεβαίνει κατηγορία, με «θετική» προοπτική μάλιστα –δηλαδή στον προθάλαμο και νέας αναβάθμισης! Και δίνει έτσι σήμα στους επενδυτές ότι παρά την πανδημία, η Ελλάδα επιστρέφει με αξιώσεις στην πορεία της για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας .

Η Αθήνα βρίσκεται σε ετοιμότητα και για νέα έξοδο στις αγορές. Ελλάδα και Ευρώπη θα χρειαστούν νέα δάνεια, αφού η κυβέρνηση αλλάζει την πρόβλεψη για σχεδόν διπλάσιο έλλειμμα εφέτος (λόγω παράτασης και μετά τον Μάρτιο των μέτρων για τον Κορωνοϊό).

Η αναβάθμιση από την S&P’s διευκολύνει την δανειακή στρατηγική της χώρας, αλλά η έκθεση που την συνόδευε «σπρώχνει» ξένους επενδυτές όχι μόνον στα ομόλογα, αλλά και σε ευρύτερες επενδύσεις στη χώρα μας. Η προσήλωση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων  εν μέσω πανδημίας, θεωρείται εχέγγυο για την ολοκλήρωσή τους την επόμενη μέρα από τους οίκους αξιολόγησης.

Όπως τονίζεται από τον οίκο Αξιολόγησης:

-η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πλέον ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, με ρυθμούς που αναμένεται να ξεπεράσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την επόμενη τριετία.

· παρατηρείται σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

· οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση συγκράτησαν την ύφεση και προστάτευσαν την παραγωγική βάση της χώρας.

Στην έκθεσή του, ο Οίκος τονίζει πως η Ανάπτυξη θα υποστηριχθεί ιδιαίτερα από τα projects που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης.  Και υπογραμμίζει την ευνοϊκή διάρθρωση του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, το ασφαλές ύψος ταμειακών διαθεσίμων και την εν γένει αντιστάθμιση των διαφόρων κινδύνων η οποία έχει επιτευχθεί, περιορίζοντας έτσι ενδεχόμενες μελλοντικές δυσάρεστες εκπλήξεις για την ελληνική Οικονομία.

Διαβάστε ακόμη

Προσοχή, προσοχή: Το σφυρί «χτυπάει» για ακίνητα, οικόπεδα, σκαφάρες ακόμα κι αυτοκίνητα, όλα από χέρι first class! 

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Κάνει το Ιόνιο… Καραϊβική

Εlivi Ηotels: Από το ντεμπούτο στο πρώην Ξενία Σκιάθου μέσω ΤΑΙΠΕΔ στο νέο 5* project 64,5 εκατ. στην Σκιάθο

 

Απόρρητο Απόρρητο