Με τις δύο αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να λειτουργούν όπως οι δύο δόσεις των εμβολίων που προσφέρουν υψηλό βαθμό ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό, η Ελλάδα θωρακίζεται σε μεγάλο βαθμό -αλλά όχι πλήρως- έναντι της τουρκικής απειλής.

Από το 2020, με την πολιτική που ακολουθεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αλλάξει «πίστα». Προωθεί συστηματικά, με σχεδιασμένες καθημερινές κινήσεις την αναθεωρητική του ατζέντα, προωθώντας την τουρκική «μεγάλη» ιδέα της υποτιθέμενης «γαλάζιας πατρίδας», ένα πλάνο με το οποίο σχεδιάζει την θαλάσσια επέκταση της τουρκικής επικράτειας προς το νότο και τη δύση, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ερμηνεύοντας το διεθνές δίκαιο με τον δικό τους –αλά τούρκα- τρόπο, ο Ερντογάν και οι πιστοί του συνεργάτες επιχειρούν να σφετεριστούν θαλάσσιες ζώνες που δεν ανήκουν στην Τουρκία, απειλούν σχεδόν σε καθημερινή βάση την Αθήνα και την Λευκωσία, προσπαθούν να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις σε γειτονικές τους χώρες με κατεστραμμένη οικονομία και αποσταθεροποιημένα πολιτικά συστήματα και αξιοποιούν τα διεθνή φόρα παρουσιάζοντας μεθοδικά μια εικόνα της κατάστασης σύμφωνα με την οποία επιχειρηματολογούν ότι οι κινήσεις τους μοιάζουν με αντιδράσεις σε ελληνικές ή κυπριακές πρωτοβουλίες.

Σε αυτό το σκηνικό των μεγάλων εξελίξεων, που ο πρόεδρος της Τουρκίας επιχειρεί να αλλάξει το status quo στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η ελληνική κυβέρνηση οικοδομεί στέρεες θέσεις και ενισχύει συμμαχίες με χώρες που έχουν λόγο στη διπλωματική σκακιέρα και υπολογίσιμη στρατιωτική ισχύ, χωρίς να παραγνωρίζει το πεδίο της οικονομίας, αφού είναι κοινός τόπος ότι τα κοινά συμφέροντα -για παράδειγμα στο πεδίο της ενέργειας- κινητοποιούν πολύ περισσότερο τους περιφερειακούς παίκτες από μια μονότονη καταγγελία της κακιάς Τουρκίας. Η πρόσφατη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δεν είναι ένα θεωρητικό σχέδιο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί υπό την αίρεση μιας σειράς από παράγοντες που καθορίζουν τρίτες χώρες.

Το σχέδιο έχει την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την ολοκλήρωσή του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά ποσοτήτων «πράσινης» ενέργειας που θα παράγεται από την ηλιακή ενέργεια σε τεράστιες ερημικές εκτάσεις της Αιγύπτου προς την Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ. «Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποκτά ξεχωριστή σημασία διότι μπορούν να περάσουν και ηλεκτρικές συνδέσεις με την Βόρεια Αφρική, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν στο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας φθηνή ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από τον ήλιο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Η ενίσχυση της ελληνοαιγυπτιακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και η προοπτική της τροφοδοσίας ευρωπαϊκών χωρών με υγροποιημένο φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια από την Αφρική αποσταθεροποιεί την τουρκική προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων της Αγκυρας με το Κάιρο. Λίγες ημέρες πριν, η τουρκική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να κρύψει ότι αιφνιδιάστηκε τόσο από την επισημοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής της Ελλάδας με την Γαλλία σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στο έδαφός της, όσο και από την συνομολόγηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας της Αθήνας με την Ουάσιγκτον, απότοκο της οποίας θα είναι η στάθμευση και ανάπτυξη ακόμη περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στην ελληνική επικράτεια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, που εδώ και χρόνια προσπαθεί να εκμηδενίσει το Καστελλόριζο για να σφετεριστεί όλη τη θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο μέχρι την ζώνη Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη, απειλεί μέσω συνεργατών του ότι θα κάνει τα πρέποντα βήματα με αποφασιστικό τρόπο, αν δεχθεί απειλές.

Επιβεβαιωτική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο αμερικανικός κολοσσός της ExxonMobil ενημέρωσε την κυπριακή κυβέρνηση ότι μέχρι το τέλος του 2021, ίσως και μέσα στον Νοέμβριο, προγραμματίζει επιβεβαιωτική γεώτρηση στο αδειοδοτημένο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ώστε να διασταυρωθεί αν οι ποσότητες φυσικού αερίου είναι όσες υπολογίζονταν από τις αρχικές έρευνες. Το κοίτασμα «Γλαύκος» εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποδώσει από πέντε μέχρι και οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. «Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου κάνουν βήματα που θα αυξήσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουν τις προσπάθειες να στείλουν ερευνητικό σκάφος στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Ταντζού Μπιλγκίτς και συνέχισε εκτοξεύοντας απειλές: «εμείς σε αυτή την πρόκληση και στο πεδίο και στο τραπέζι δίνουμε απαντήσεις και ποτέ δεν επιτρέπουμε να παραβιάζονται τα δικαιώματά μας».

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr