Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν το θέμα που απασχόλησε τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος «έριξε» στο τραπέζι το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μαζί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέρτε Φρεντερίκσεν, τόνισαν την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Μάλιστα ο κ Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει εφεξής να φροντίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης και συνεπώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Επίσης διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στις παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έθεσε στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του.

Αυτό προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Επιπλέον όσον αφορά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού φαίνεται πως προβλημάτισε τη Σύνοδο Κορυφής, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να προσπαθεί να πείσει κυρίως την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τάχθηκε ενάντια στο μέτρο.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να θεσμοθετήσει κατά μόνας το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ωστόσο, το βάζει στο τραπέζι τόσο ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκή ομπρέλα, όσο και να διασφαλίσει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις υγειονομικής ασφάλειας στα ταξίδια.

Με αυτό τον τρόπο η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα διασωθεί κατά το μέγιστο δυνατό φέτος η τουριστική σεζόν και δεν θα οδηγηθούν τα έσοδα της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας σε κατάρρευση.

Διαβάστε περισσότερα

Μετά τον κορωνοϊό: Ποια μοντέλα εργασίας σκοπεύουν να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις

Πρωτογενές έλλειμμα «τέρας» 18,2 δισ. ευρώ το 2020

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές στους δικαιούχους (vid)