Bασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής και εθνικής ενεργειακής πολιτικής αποτελεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αναβάθμιση 600.000 κτιρίων δημόσιων και ιδιωτικών τα επόμενα χρόνια, που θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια βρίσκεται στον πυρήνα της εθνικής, αλλά και ευρωπαϊκής πολιτικής, για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, συνιστά σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και πράσινη οικονομία. Η ΕΤΕπ αποτελεί βασικό εταίρο της Ελλάδας και σήμερα το αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, με την ουσιαστική στήριξή της στην προσπάθεια επίτευξης του εθνικού στόχου για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων έως το 2030», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας σε διαδικτυακή τελετή υπογραφής συμφωνίας χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 875 εκατ. ευρώ, που αφορά την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος ενεργειακής απόδοσης «Ηλέκτρα» για την αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και του προγράμματος βιώσιμων αστικών επενδύσεων «Αντώνης Τρίτσης».

Το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» επιβλέπεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, όπως σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικά κέντρα ώστε να καταστούν αποδοτικότερα. Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικονομηθούν 230.000 MWh την επόμενη πενταετία, γεγονός που θα μειώσει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η χρηματοδότηση των έργων που θα ενταχθούν στο «ΗΛΕΚΤΡΑ» πραγματοποιείται εν μέρει μέσω Επενδυτικών Δανείων που χορηγούνται από το ΤΠΔ και συνομολογούνται μέσω δανειακών συμβάσεων, μεταξύ των δικαιούχων φορέων και του Ταμείου. Η εξυπηρέτηση των εν λόγω δανείων γίνεται από λογαριασμό που συστήνεται στο ΤΠΔ για τις ανάγκες του προγράμματος και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ.

Η υπόλοιπη χρηματοδότηση μπορεί να προέρχεται από ίδιους πόρους των φορέων της κυβέρνησης. Μέρος ή και το σύνολο των έργων μπορούν να χρηματοδοτηθούν από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) ή τρίτους, μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).

Η δεύτερη σύμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αφορά την παροχή 500 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τις ανάγκες του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο επιβλέπεται από το υπουργείο Εσωτερικών.

Το «Αντώνης Τρίτσης» εστιάζει σε «πράσινα» έργα υποδομής με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, και τα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, τομείς όπως το περιβάλλον και η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Εστιάζουν σε αναβάθμιση των υποδομών, από την ύδρευση και αποχέτευση μέχρι την οδοποιία και οδική ασφάλεια, καθώς και την αστική αναζωογόνηση.

Διαβάστε περισσότερα

Aνάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας βλέπει ο ΟΗΕ το 2021

Πώς τα σούπερ μάρκετ εξελίσσονται σε… τράπεζες

Μαρίνα Ραφαήλ: H Ελληνίδα κληρονόμος των Swarovski αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας