Ελπίζω να λάβουμε μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια συντεταγμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου συμμετείχε σε συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ματίας Κόρμαν.

«Βγαίνοντας από την πανδημία ελπίζαμε όλοι ότι θα πετύχουμε υψηλή ανάπτυξη, πάνω 5% για το 2022, δεν υπολογίσαμε ότι θα είχαμε πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.

Η ρωσική εισβολή είχε σοβαρές επιπτώσεις διεθνώς. Ακόμα περιμένουμε σημαντική ανάκαμψη, ωστόσο φυσικά θα αναθεωρήσουμε πτωτικά τις αναπτυξιακές μας προβλέψεις. Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι οι τομές ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου και τον σύνδεσμο μεταξύ των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Εναν δεσμό που πρέπει να σπάσουμε. Αν δεν το κάνουμε θα προκληθεί τεράστιο πρόβλημα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Ελπίζω να το κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το κάναμε ήδη στο συμβούλιο και περιμένουμε να ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου.

Πρέπει να κινητοποιήσουμε κοινοτικούς πόρους. Αν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει τα κράτη – μέλη να κάνουν περισσότερες δαπάνες με διάφορες δημοσιονομικές επιπλοκές.

Χρειάζονται ευρωπαϊκά μέτρα για την ενέργεια σημείωσε, ζητώντας να μην κερδίσουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού.

«Δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας» προειδοποίησε, γιατί οι λαοί μας θα νιώσουν τις δυσκολίες όπως τώρα ο ρωσικός λαός.

Επίσης είπε ότι έχουμε 230 δισ. αδιάθετα δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης και θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως ΕΕ και να τα αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει λειτουργική αγορά αερίου υπενθυμίζοντας τις προτάσεις που η Ελλάδα κατέθεσε στην ΕΕ.

Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διαβεβαίωσε, ενώ σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο σε μια μέρα».

Ακολούθως, υπενθύμισε πως η ΕΕ συμφώνησε με τις ΗΠΑ για εισαγωγή LNG. «Υπάρχει πεδίο για μεγαλύτερη συνεργασία στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά» είπε.

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός για την επιρροή του πολέμου της Ουκρανίας στη χώρα,  σημείωσε πως η κυβέρνηση αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις, ωστόσο, όπως είπε, «παρά τα έκτακτα γεγονότα ήμασταν συνεπείς στην πολιτική μας και στις δεσμεύσεις μας» και η μεταρρυθμιστική ατζέντα που είχε εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση, συνεχίστηκε κανονικά, όπως στους τομείς της Παιδείας και της Εργασίας.

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος αναγνώρισε ότι είναι πολύ υψηλό, αλλά, όπως είπε, είναι πιο «καλοήθες» λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών του. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.

Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε τα δάνειο του ΔΝΤ νωρίτερα, πήρε την πρώτη δόση από το ταμείο ανάκαμψης, και τον Αύγουστο θα βγούμε από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας.

«Έχει σημασία να δώσουμε μήνυμα στις αγορές ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, ότι είμαστε αξιόπιστοι» είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης  σημειώνοντας ότι ο επόμενος εφικτός στόχος είναι να αναβαθμιστεί η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.

Τη συζήτηση συντόνισε  ο δημοσιογράφος του Politico Φλόριαν Έντερ.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση: