Λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία μοιάζει να επιστρέφει, έστω δημοσκοπικά, στα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2019 που είναι και ο αντικειμενικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου, μετά από αρκετούς δύσκολους μήνες. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέραν της γενικής εκλογικής επιστράτευσης που έχει κηρύξει, συνεχίζει τις στοχευμένες επισκέψεις και εξορμήσεις, προτάσσοντας το απτό κυβερνητικό έργο.

Αυτό έκανε χθες με την παράδοση και του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε65, ενός μεγάλου οδικού project για την κεντρική Ελλάδα, αυτό θα κάνει και σήμερα, δίνοντας το παρών στην εκδήλωση για τα έργα του προγράμματος ΑΙΓΙΣ που «τρέχουν» μαζί με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην αρχή μιας δύσκολης αντιπυρικής περιόδου.

Η εκλογική κινητοποίηση, αλλά και οι κινήσεις που έγιναν στην εσωκομματική σκακιέρα της ΝΔ, πάντως, αποδίδουν δημοσκοπικούς καρπούς για το κυβερνητικό επιτελείο που είδε αυτές τις μέρες να ανακόπτεται η καθοδική τάση που είχε πάρει η ΝΔ τους προηγούμενους μήνες. Μάλιστα, μετά το «φρενάρισμα», εσχάτως άρχισε και η επανασυσπείρωση δυνάμεων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αυτό σημαίνει πως έχει αρχίσει να περνάει το μήνυμα στο κομματικό ακροατήριο ότι οι κάλπες δεν είναι «χαλαρές», ενώ η επιλογή του Φρέντι Μπελέρη στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο έχει δώσει μια πρώτης τάξεως επιλογή στους δεξιόστροφους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις κινήσεις στο εσωκομματικό στερέωμα, με αλλεπάλληλες συσκέψεις, αυτή τη φορά με βουλευτές του κόμματος. Μετά την πρώτη συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα, σήμερα το μεσημέρι θα περάσουν την πόρτα του Μαξίμου άλλοι 17 βουλευτές από Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο για συζήτηση με τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες περί τα κομματικά Θανάση Νέζη και Μιχάλη Μπεκίρη.

Επιστροφή στο…2019

Η χθεσινή έρευνα της Opinion Poll για το Action24 είναι ενδεικτική της προαναφερθείσας κατάστασης. Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ μετράται στο 33,2%, ακριβώς στα ποσοστά του 2019, με άνοδο μιας μονάδας σε 12 μέρες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρά δεύτερος και καταγράφεται στο 15,1% στην πρόθεση ψήφου, όντας σταθερός, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει και νέα πτώση και πηγαίνει από το 12,4% στο 12%.

Το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι η πτώση του δεν φρενάρει, ενώ στην ίδια έρευνα παραμένει ψηλά το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, με την Ελληνική Λύση να αποτυπώνεται στο 10,5%, δείχνοντας να έχει πιάσει «ταβάνι». Πτώση καταγράφουν το ΚΚΕ, αλλά και η Νέα Αριστερά που μετράται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3%, όντας χέρι-χέρι με τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου. Εξαϋλωμένοι με ποσοστό στο 1,3% εμφανίζονται οι Σπαρτιάτες, με πολλούς πρώην ψηφοφόρους να μετακινούνται σε άλλους σχηματισμούς.
Δρομολογούνται όλα τα έργα του ΑΙΓΙΣ

Σε αυτό το περιβάλλον, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις στοχευμένες εμφανίσεις του και το απόγευμα θα δώσει το παρών σε εκδήλωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την πρόοδο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, εμβέλειας 2,1 δισ. ευρώ. Στην αρχή μιας ενδεχομένως πρωτοφανούς αντιπυρικής περιόδου, οι έξτρα πόροι για την Πολιτική Προστασία είναι εκ των ων ουκ άνευ για την κυβέρνηση και στην εκδήλωση αναμένεται να ανακοινωθεί η πλήρης δρομολόγηση όλων των έργων του προγράμματος εντός του θέρους.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr