Πρώην βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αθλητές, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι της ψυχαγωγίας και κομματικά στελέχη αναδείχθηκαν νικητές στις προκριματικές κάλπες για την ανάδειξη των 35 υποψηφίων ευρωβουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια διαδικασία καινοτόμα για τα δεδομένα της Κουμουνδούρου, αλλά και ενδεικτική κατά πολλούς της κοινωνικής απήχησης του κόμματος στην παρούσα φάση.

Αν και η διαμόρφωση της ευρωλίστας πέρασε στα χέρια της κομματικής βάσης και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εντούτοις στο τέλος της εκλογικής ημέρας κυριάρχησαν λαμπερά πρόσωπα και υποψήφιοι με μεγάλη αναγνωρισιμότητα ενισχύοντας την εντύπωση ότι η μετατόπιση του ενδιαφέροντος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε νέα πεδία πολιτικής, συμπαρασύρει και το ακροατήριό του. Στην εποχή Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ανοίξει τις πόρτες του σε νέα κοινά, με το ρίσκο, ωστόσο, της απώλειας μέρους της παραδοσιακής κοινωνικής του βάσης, όπως εμφατικά επισήμανε με άρθρο του ο Θανάσης Καρτερός. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, «η καφετέρια, οι περιοδείες του και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, μάλιστα, ότι πολλοί από τους ακίνητους κινούνται. Την ίδια στιγμή, όμως, δείχνουν και ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του ’23 γυρίζουν την πλάτη στο κόμμα και στον πρόεδρό του», εκτίμησε ο κ. Καρτερός, λέγοντας για τον Στέφανο Κασσελάκη πως «τους απωθεί, αντί να τους έλκει».

Ο νέος και λαμπερός ΣΥΡΙΖΑ, που καθίσταται «μονόχρωμος, σχεδόν μονοπρόσωπος» κατά τον Θανάση Καρτερό, κυμάνθηκε σε ποσοστά συμμετοχής χαμηλότερα της προεδρικής εκλογής Κασσελάκη στις προκριματικές εκλογές, δεδομένο που δε φαίνεται να ανησυχεί την Κουμουνδούρου. Απεναντίας, κύκλοι της σχολίασαν πως «η σύγκριση της συμμετοχής στις προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου κρίνεται αδόκιμη». Όπως τόνισαν, «οι κρίσιμες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος είχαν ως επίδικο την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την εκλογική ήττα και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Απέκτησαν εκ των πραγμάτων μια τεράστια βαρύτητα που προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλων των πολιτών, καθώς το διακύβευμα ήταν η εκλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr