Πολιτική

Ταραντίλης: «Εντείνουμε την άμυνα, συνεχίζουμε την αντεπίθεση» – Επιπλέον €7,5 δισ. το 2021 για την οικονομία

  • Φώφη Γιωτάκη


Τι λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την έξαρση και την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα εμβόλια, την τακτική του ακορντεόν για την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα - Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας που μπορεί να οδηγήσει σε ένα τρίτο σκληρό απαγορευτικό επιχειρεί να αναχαιτίσει εγκαίρως η κυβέρνηση, εντείνοντας την άμυνα στις «κόκκινες» αλλά και στις «κίτρινες» επιδημιολογικά περιοχές.

«Εντείνουμε την άμυνα, συνεχίζουμε την αντεπίθεση» είναι ο «τίτλος» από την περιγραφή της κατάστασης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος τονίζει την ανάγκη εγρήγορσης -και όχι του πανικού- σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων που «πάνε παρέα» με τους ιούς.

Ο Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επεσήμανε πριν από λίγο ότι η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- κάτι που πιστοποιείται απ’ όλους τους τελευταίους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Ταραντίλης, παρά την βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης σε περιοχές που ήταν επιβαρυμένες, διαπιστώνεται τις τελευταίες μέρες έξαρση κρουσμάτων κυρίως στην Αττική. «Είναι προφανές πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Γι’ αυτό και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να προσαρμόζονται διαρκώς στα νέα δεδομένα που ανακύπτουν και τις τάσεις που διαμορφώνονται», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση συνεπής στην στρατηγική της -λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών- προχωρά κάθε εβδομάδα στην αξιολόγηση της κατάστασης και στην επικαιροποίηση, όταν χρειάζεται, των μέτρων.

Την ώρα δε της «διαρκούς» μάχης εναντίον της πανδημίας η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς. «Αυτή τη στιγμή γίνονται περισσότεροι από 17.000 εμβολιασμοί ημερησίως, ενώ ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 270.000 συμπολίτες μας, ξεπερνώντας τον στόχο των 200.000 που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο. Επιπλέον ακολουθούμε με συνέπεια την ορθή στρατηγική διασφάλισης της δεύτερης δόσης, για όλους τους συμπολίτες μας που έχουν κάνει ήδη την πρώτη», διαβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος με αφορμή το ερώτημα για την πιθανότητα προμήθειας εμβολίων από την Ρωσία και την Κίνα, εφόσον λάβουν την έγκριση από τον ΕΜΑ, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «η χώρα κινείται εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου» και «θα κάνει ως κυβέρνηση, όπως κάνουν και οι άλλες κυβερνήσεις, το καλύτερο δυνατό» για την γρήγορη παραλαβή εμβολίων.

Μιλώντας εν τω μεταξύ για την τακτική του ακορντεόν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «είναι σημαντικό να ξέρεις πότε θα ανοίξεις ή θα κλείσεις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες» κι ότι θα συνεχίζει να στηρίζει την πραγματική οικονομία και την κοινωνία, έχοντας προγραμματίσει 7,5 δισ. ευρώ για το 2021 (το 2020 δόθηκαν 24 δισ). Μάλιστα «διαπίστωσε» ότι αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα διαπίστωσαν αυξήσεις στις απολαβές τους.

Πρώτον, διότι μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Και δεύτερον, διότι αναβλήθηκε η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.

Με την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Ταραντίλης σημείωσε μεταξύ άλλων επίσης ότι:

Συνεχίζεται η οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε, καταβλήθηκε σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, της στήριξης εκμισθωτών για μειωμένα μισθώματα και του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- είναι μη επιστρεπτέο.

Επίσης, στη Βουλή ψηφίζεται τις επόμενες μέρες νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει:

Πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές -με κρατική εντολή- από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021.

Καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές, του 80% του μηνιαίου μισθώματος.

Διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή).

Κρατική ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Σύμμαχος της Κυβέρνησης στις δράσεις οικονομικής στήριξης και κοινωνικής ευαισθησίας είναι η εμπιστοσύνη που ανέκτησε η χώρα μας από τους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές.

Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις αγορές, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει σημειώσει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας.

Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση προχωρά με ταχύτητα μεγάλα έργα αναπτυξιακής υποδομής, όπως ο οδικός άξονας Ε65 που όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τρίκαλα– έχει μείζονα σημασία για τη Δυτική Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.

Αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα σημαντικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, όπως ο άξονας Πάτρας-Πύργου και ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ), προκειμένου η Πατρίδα μας να αποκτήσει αξιόπιστους, οικονομικούς και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους.

Για το νομοσχέδιο σχετικά με την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων

Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί στους πολίτες. Κατατέθηκε ήδη και συζητείται τις επόμενες μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Πρόκειται για ένα σημαντικό, καινοτόμο νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες, και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

Πρώτον: Ρυθμίσεις που επαναπροσδιορίζουν -με βάση τις πανελλαδικές εξετάσεις- τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οριοθετούν τη διάρκεια φοίτησης.

Και δεύτερον: Ρυθμίσεις για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της λειτουργίας και της εικόνας των Πανεπιστημίων μας.

Για τον Εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία που αποτελεί ρητή προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης. Στόχος μας να μπει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων:

-Επαναφέρεται η 5ετής θητεία των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.

-Τίθεται ως όριο για την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο το 43% των ψήφων.

-Εξασφαλίζεται κατά κανόνα η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

-Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου.

-Θεσπίζεται -όπως και στις βουλευτικές εκλογές- όριο 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών του.

Διαβάστε ακόμα: 

Πλακιωτάκης: Τα win-win μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας

Οικογένεια Παπαγιάννη: Από την «περιπέτεια» της ΒΙΚΗ, στο success story με το ελληνικό χαβιάρι

«Τέλος χρόνου» για Σωκράτη Κόκκαλη και Intralot: Τι θα αποφασίσουν οι ομολογιούχοι