Η «απόβαση» του τουρκικού κυβερνητικού κλιμακίου στη Λιβύη, με μπροστάρη τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η υπογραφή με την κυβέρνηση της Τρίπολης ενός Μνημονίου Συνεργασίας (MOU) για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, όπως προκύπτουν με βάση το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, δεν ήταν κάτι αναμενόμενο, με βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες της Άγκυρας. Η απόπειρα ενεργοποίησης του Τουρκολιβυκού Μνημονίου, όμως, δεν είναι και κάτι απλό, με δεδομένο ότι πρόκειται για μια συμφωνία που δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς και δεν παράγει αφ’ εαυτής αποτέλεσμα, ενώ η ίδια η Λιβύη είναι διχασμένη ως προς το ζήτημα αυτό.

Στην Αθήνα, αφού υποδέχθηκαν τις πρώτες πληροφορίες, αξιολόγησαν σε τι συνίσταται η κίνηση αυτή της Τουρκίας, αλλά και τι σημαίνει πρακτικά. Το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, άλλωστε, έχει την πρωτοτυπία ότι έχει κυρωθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση, αλλά όχι από τη Βουλή της Λιβύης, ενώ, παράλληλα, έχουν κατατεθεί οι συντεταγμένες του στον ΟΗΕ. Στο μεταξύ, από τότε που συμφωνήθηκε το Τουρκολιβυκό, στην περιοχή υπάρχει το νέο δεδομένο της μερικής συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τη χάραξη ΑΟΖ, κάτι που έχει περάσει από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών και θεωρείται μια συμφωνία που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης.

Κατά πρώτον, στην Αθήνα στέκονται στο γεγονός ότι η συμφωνία που ανακοίνωσε εν χορδαίς και οργάνοις ο κ. Τσαβούσογλου με τη Λίβυα ομόλογο του Νάιλα Ελ Μανγκούς δεν τυγχάνει ευρείας αποδοχής στην ίδια τη Λιβύη. Έτσι, κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα εξέφραζαν ικανοποίηση για τις δηλώσεις του προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του εν λόγω μνημονίου.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr