«Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα να είναι καλύτερα ενημερωμένος, ώστε οι τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα ύστερα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είναι ακριβείς. Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν  μόλις σήμερα επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα». Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας. 
 Όσον αφορά στην πρόταση για την αγορά της πατέντας εμβολίων από την Ε.Ε. του υπενθυμίζουμε την θέση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 6 Απριλίου με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο, για την ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας του εμβολίου ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό και να καταστεί δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες.
Ο κ. Τσίπρας ζητά επίσης τη συνταγογράφηση των τεστ. Τον καλούμε να στηρίξει ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την πλατφόρμα για δωρεάν τεστ testing.gov.gr που παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε 386 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Θα ήταν όντως εξαιρετικά χρήσιμο ώστε πολύ περισσότεροι συμπολίτες μας να κάνουν δωρεάν τεστ.
Αναφορικά, τέλος, με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επισυνάπτουμε τους χθεσινούς χάρτες του  Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) που αποτυπώνουν με ακρίβεια την καλύτερη θέση της χώρας μας από την πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης. 
Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί εθνικό στοίχημα. Γι΄αυτό μέχρι σήμερα έχουν γίνει ειδικές συζητήσεις στο Κοινοβούλιο ώστε ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενημερωμένος για τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, ώστε ανοιχτά κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες, το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του. 
Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί ειλικρίνεια και ρεαλιστικές προτάσεις. Τις περιμένουμε.»

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στο διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Ήθελα να καταθέσω την ανησυχία μου για την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως για την αδυναμία, ανεπάρκεια ενός ικανού σχεδίου να περιοριστούν οι συνέπειές της. Η χώρα μας έχει έναν τραγικό απολογισμό μέχρι τώρα, πάνω από 5.000 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι πως σχεδόν οι 4.500 νεκροί είναι από τον Νοέμβρη και μετά.

 Γνωρίζω ότι στο πλαίσιο της δυτικής δημοκρατίας ο κλασικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ωστόσο όσο τα θέματα αγγίζουν την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, ευθύνη μας είναι να καταθέσουμε και προτάσεις.

Ήρθα εδώ για να καταθέσω τις σκέψεις και τις προτάσεις μου. Προτάσεις με την έννοια του επείγοντος για να αντιμετωπίσουμε αυτό που οι ειδικοί λένε ένα τρίτο πιο σφοδρό κύμα

 Κι εσείς συμμερίζεστε την ανάγκη όλοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και την δημοκρατία και κυρίως οι αναγκαίοι περιορισμοί των ελευθεριών να μην γίνουν συνήθεια. Η λογοδοσία πρέπει να είναι παρούσα παρά τους αναγκαίους περιορισμούς».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε: «Είναι πρόκληση για όλους μας πρωτίστως την κυβέρνηση αλλά και το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες. Υπάρχει κόπωση ιδιαίτερα από τους περιορισμούς. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης αλλά και των συλλογικών φορέων κάθε φορά να δίνουν το σωστό μήνυμα. Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία παγκοσμίως, παρατηρούνται λάθη και παραλείψεις. Δυστυχώς δεν υπάρχει ευθεία οδός στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Διαβάστε ακόμη:

Το πακέτο στήριξης της οικονομίας για τον Ιανουάριο

Προς μετάθεση η επαναφορά του click away

Μητσοτάκης: «Από 5.000 πάμε σε 8.000 εμβολιασμούς τη μέρα»