«Ενέσεις» ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, αναστολή καταβολής ενοικίου για κλειστές επιχειρήσεις, αλλά και νέα σχήματα κρατικών ενισχύσεων για τον δανεισμό μικρών επιχειρήσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής μέτρα:

Αναστολή εργασίας

Για το διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας τον Ιανουάριο, θα αποζημιωθούν με το επίδομα των 534 ευρώ (μηνιαίο). Η τηλεργασία έχει ήδη παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου. Παραλληλα, θα επεκταθεί και το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία για τον Ιανουάριο.

Φόροι, εισφορές και δόσεις ρυθμίσεων

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως θα παραταθούν και για τον Ιανουάριο οι υποχρεώσεις (φόροι – εισφορές) για τις κλειστές επιχειρήσεις. Θα δίνεται και η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Ιανουάριο.

Αναστολή πληρωμής ενοικίων

Προβλέπεται πλήρης αναστολή καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία.

Αναστολή πληρωμής ενοικίου δικαιούνται και όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.

Οι ιδιοκτήτες, από την πλευρά τους, θα αποζημιωθούν από το κράτος με το 80% επί του αρχικού μισθώματος. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και πρόγραμμα ενισχύσεων

Έως το τέλος Ιανουαρίου θα καταβληθεί η Επιστρεπτέα 5 των 1,5 δισ. ευρώ, για την οποία δυνητικοί δικαιούχοι είναι έως 400.000 εταιρείες. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προβεί στην ενίσχυση επιχειρήσεων, των οποίων η δραστηριότητα ανεστάλη, με βάση τις δαπάνες που είχαν για κάλυψη παγίων αναγκών (ενοίκια, προμήθειες, κ.α.).

Ουσιαστικά, θα ξεκινήσει μετά τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καλύπτει δαπάνες έως 3 εκατ. ευρώ και θα αφορά εταιρίες που καταγράφουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%. Το συγκεκριμένο εργαλείο θα βασίζεται στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. που αφορά ενισχύσεις υπό τη μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες.

Νέος κύκλος εγγυήσεων

Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό για κεφάλαια κίνησης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζει την επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων. Από τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται πως θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 50.000 ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νέο -τρίτο- κύκλο του προγράμματος, θα διατεθούν 450 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση της ΕΑΤ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή σε επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών μεταξύ 100.000 έως 200.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Προς μετάθεση η επαναφορά του click away

H κατάρρευση αερομεταφορών και αεροπορικών σε αριθμούς – Οι προβλέψεις του 2021

Το Μαξίμου ψάχνει «τελεία και παύλα» στα αντιφατικά μηνύματα – Tι θα δηλώσει ο Τσίπρας έξω από το Προεδρικό