Με δεδομένο το τεράστιο ενδιαφέρον για το ελληνικό ζήτημα, η είδηση πέρασε στα… ψιλά, όπως λέγεται στη δημοσιογραφική αργκό. Ποια ήταν αυτή; Ότι η θητεία του Κλάους Ρέγκλινγκ ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) παρατάθηκε για ακόμη πέντε έτη.

Ο άνθρωπος ο οποίος διαχειρίζεται το επονομαζόμενο ΔΝΤ της Ευρωζώνης, στα 67 του χρόνια, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κλασσικού Γερμανού, αλλά οι συμπατριώτες του αρκετά συχνά τον… κατηγορούν ότι αγαπά περισσότερο την Ενωμένη Ευρώπη απ’ ότι τη Γερμανία.

Όπως αναφέρουν όσοι τον γνωρίζουν καλά, διαθέτει τη γερμανική ποιότητα που τοποθετεί πάνω απ’ όλα τη σταθερότητα και την πειθαρχία, κάτι το οποίο, σαφώς, είναι απαραίτητο για έναν άνθρωπο που καλείται να διαχειριστεί περί των 700 δισ. ευρώ και να στηρίξει -φυσικά με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα και προγράμματα επίπονης δημοσιονομικής προσαρμογής- χώρες με οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα όπως η Ελλάδα.

Βέβαια ο κ. Ρέγκλινγκ είναι αρκετά Γερμανός στις προσωπικές του συνήθειες: αγαπά τον Βάγκνερ, οδηγεί ένα Audi, του αρέσει η ποδηλασία και μάλιστα στις καλοκαιρινές του διακοπές, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και καλούς φίλους δεν διστάζει να κάνει… πετάλι για 1.000 χλμ ενώ λατρεύει τις εκδρομές σε ποτάμια και λίμνες. Φυσικά με ετήσιο μισθό 324.000 ευρώ έχει τη δυνατότητα να απολαύσει όλα τα χόμπι του, ακόμη και εάν ήταν πανάκριβα.

Φυσικά ο ESM δεν είναι η πρώτη του δουλειά. Πρώτα είχε περάσει από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν μετακόμισε στην Ουάσιγκτον και το ΔΝΤ, ενώ για πολλά χρόνια ήταν επικεφαλής της μονάδας Economics & Finance της Κομισιόν.

Έχει εργαστεί στο hedge fund Moore Capital, έχοντας συνεργάτες όπως ο David Lipton (το Νο 2 του ΔΝΤ) αλλά και ο Philip Hildebrand, σήμερα επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB). Γνωρίζει πολύ καλά και την Ασία, καθώς ήταν επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Τζακάρτα, ενώ έχει διδάξει και σε πανεπιστημιακές σχολές στη Σιγκαπούρη.

Λατρεύει την Ενωμένη Ευρώπη και δεν φαίνεται να τον κουράζουν ακόμη και οι πολύωρες συνεδριάσεις του Eurogroup, όπως εκείνες που είχε βιώσει πριν την υπογραφή του τρίτου ελληνικού μνημονίου. «Η ευρωπαϊκή ενοποίηση ήταν η καλύτερη απάντηση σε όλα τα λάθη που είχε κάνει η Ευρώπη για πολλούς αιώνες και δεν αναφέρομαι μόνο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε κάθε φορά που μία συνεδρίαση κρατά πολλές ώρες ή μέχρι τα ξημερώματα. Είναι καλύτερα για όλους να βρισκόμαστε σε μία αίθουσα, να συζητάμε ακόμη και εάν διαφωνούμε. Σαφώς αυτό είναι καλύτερο από το να… πυροβολούμε ο ένας τον άλλο», δηλώνει ο επικεφαλής του ESM.