Της Στεφανίας Σούκη

Με την … κωδική ονομασία «Συγγρού 115» στο φάκελο προσφοράς, ο αμερικανικός όμιλος της Hines εμφανίστηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε χθες, στη λήξη της προθεσμίας των 5.00 μ.μ. για τον πλειστηριασμό του πολυσυζητημένου Athens Ledra της λεωφόρου Συγγρού κάνοντας την έκπληξη και προχωρώντας στην επίσημη, πρώτη του επένδυση στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Ο αμερικανικός όμιλος, με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση αυτή την στιγμή ύψους 93,2 δισ. δολαρίων, είχε αποφασίσει να μπει στην ελληνική αγορά ήδη από το 2014, φέρνοντας τότε από το Λονδίνο τον κ. Πωλ Γομόπουλο και ανακοινώνοντας προ τριετίας ότι διαθέτει συνολικά κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ «ζεστά» προς επένδυση στο ελληνικό real estate, είτε πρόκειται για εμπορικά ακίνητα, είτε ακόμη και για ξενοδοχεία.

Η χθεσινή εμφάνισή των εκπροσώπων του αμερικανικού ομίλου κατά τη διαδικασία κατέλαβε εξαπίνης όσους, κυρίως εγχώριους ενδιαφερόμενους επενδυτές, παρακολουθούσαν από κοντά τις εξελίξεις για το «φιλέτο» της λεωφόρου Συγγρού, η οποία φαίνεται ότι φέρνει έναν ακόμη νέο, αλλά και παλιό μαζί, παίκτη στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά: Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε συνεργασία με την Hines, στο κομμάτι της διαχείρισης του ξενοδοχείου πρόκειται να έχει ενεργό συμμετοχή ο όμιλος του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος, έχοντας σημαντική παρουσία στα Βαλκάνια, επίσης αναζητούσε εδώ και καιρό ένα δυνατό ”όχημα” για την είσοδό του στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας. Τα ονόματα τόσο της Hines όσο και του Γ. Δασκαλαντωνάκη, έχουν ακουσθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, σε συνδυασμό ή και κατά μόνας, σε ούκ ολίγες περιπτώσεις ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίες έχουν βγεί στην αγορά: Μεταξύ αυτών το πρώην Sofitel Capsis της Ρόδου, που κατέληξε στον επιχειρηματία Ν. Κούτρα, το Hilton Αθηνών που κατέληξε στο δίδυμο Κωνσταντακόπουλου- Dogus και παλιότερα το Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική. Ειδικά για τα δύο τελευταία ξενοδοχεία, η Hines είχε ακουστεί κατά κόρον- το Πόρτο Καρράς μάλιστα ήταν η πρώτη μεγάλη επενδυτική κίνηση που εξέτασε στην Ελλάδα το 2015, ωστόσο δεν αποφάσισε τελικά να προχωρήσει, λόγω και του επενδυτικού κλίματος τότε στη χώρα.

athens4

Οσον αφορά το Athens Ledra και τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει η σκέψη προκειμένου να μπει και η «υπογραφή» στο ξενοδοχείο κάποιας μεγάλης ξένης αλυσίδας.

Εκτός του τουριστικού κλάδου, ο αμερικανικός όμιλος έχει επίσης εξετάσει σειρά επενδύσεων και στο κομμάτι των επαγγελματικών ακινήτων, με το όνομά του, ακόμη και τώρα, να ακούγεται έντονα για το mall του Βοτανικού, πρώην ιδιοκτησίας του ομίλου Βωβού, το οποίο έχει περάσει στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών και αναζητείται η «χρυσή τομή», ενώ παλιότερα είχε εξετάσει και την περίπτωση εισόδου της στο μετοχικό κεφάλαιο της Trastor ΑΕΕΑΠ, η οποία κατέληξε τελικά με στρατηγικό επενδυτή τους έτερους Αμερικανούς της Varde Partners.

Η Hines ιδρύθηκε το 1957 από τον Gerald D. Hines, έχει την έδρα της στο Χιούστον και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη διαχείριση ακινήτων διεθνώς με παρουσίασε σε 192 πόλεις σε 20 χώρες. Η Hines έχει αυτή την στιγμή περί τα 93,2 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση. Στην Ευρώπη, από τότε που ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της το 1991, έχει ενισχύσει την επενδυτική της πλατφόρμα με 30 πόλεις σε 10 χώρες, ενώ διαθέτει περί τα 13 δισ. ευρώ περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποιος είναι ο Πωλ Γομόπουλος

Ο Πωλ Γομόπουλος , με σπουδές στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και στο Χάρβαρντ, είναι γενικός διευθυντής της Ηines Greece και υπεύθυνος για όλες τις δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα. Ξεκίνησε στον όμιλο, στα γραφεία του στο Λονδίνο, το 2006 και από το 2014 βρίσκεται στην Ελλάδα, ως υπεύθυνος για την ανάπτυξή του στη χώρα μας, διατηρώντας ωστόσο ιδιαίτερα χαμηλό προφιλ.

«Σαν Ηines ξεκινήσαμε να κοιτάζουμε, παράλληλα τόσο την αγορά της Ελλάδας όσο και της Ιρλανδίας», είχε πει στις αρχές του 2017 σε σχετική εκδήλωση του ULI Greece. «Στην Ιρλανδία ξεκινήσαμε τις επενδύσεις το 2011 και έχουμε πλέον μία ομάδα 20 ατόμων και ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα δεν έχουμε προχωρήσει ακόμη σε κάποια κίνηση. Παρόλ’ αυτά, η Hines είναι ακόμη εδώ, επομένως κάποια προοπτική πρέπει να υπάρχει», είχε αναφέρει ο κ. Γομόπουλος, ο οποίος επιβεβαιώνεται μερικούς μήνες μετά. «Για τους επενδυτές που θέλουν πιο “σίγουρες” και σταθερές επενδύσεις, η ελληνική αγορά δεν προσφέρει αυτό το προφίλ. Ενδιαφέρον υφίσταται για τους επενδυτές που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο, για να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις, ενώ για όσους αναζητούν έργα μεγαλύτερης κλίμακας ο κλάδος των ξενοδοχείων μπορεί να προσφέρει ενδεχομένως τα κατάλληλα επενδυτικά προϊόντα».