Έντονες είναι οι επικρίσεις για την ηλικία και την ψυχική υγεία του 81χρονου Τζο Μπάιντεν που τον έχουν καταδιώξει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του και επέστρεψαν ακόμα πιο έντονες στην πορεία προς τις φετινές προεδρικές εκλογές.

Πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς υποτίθεται ότι υποστηρίζονται από αποδεικτικά βίντεο που δείχνουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συμπεριφέρεται περίεργα, αλλά συνήθως είτε έχει προηγηθεί χειραγώγηση είτε μοντάζ.

Πάρτε για παράδειγμα το παρακάτω βίντεο, το οποίο φαίνεται να δείχνει ότι αποσπάται η προσοχή του Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται ότι σπεύδει να τον οδηγήσει πίσω στην υπόλοιπη ομάδα.

Ωστόσο, το βίντεο έχει στην πραγματικότητα περικοπεί και μονταριστεί.

Στο πλήρες βίντεο που μπορεί εύκολα να βρεθεί στο YouTube, ο Μπάιντεν σαφώς αλληλεπιδρά με τους συμμετέχοντες σε μια επίδειξη αλεξιπτωτιστών.

Μερικοί από τους άλλους ηγέτες φαίνονται επίσης να κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Μήπως ο Μπάιντεν αποκοιμήθηκε ζωντανά στον αέρα;

Ένα Short στο YouTube υποτίθεται ότι δείχνει τον Μπάιντεν να κοιμάται κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συνέντευξης.

Αλλά είναι εντελώς κατασκευασμένο – στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο άσχετα βίντεο που έχουν κολληθεί μεταξύ τους.

Το ένα προέρχεται από το 2011 και είναι από μια συνέντευξη του Eyewitness News με τον Χάρι Μπελαφόντε, στην οποία ο ηθοποιός και τραγουδιστής φαίνεται να κοιμάται.

Εκείνη την εποχή, ο εκπρόσωπος του Μπελαφόντε δήλωσε ότι δεν κοιμόταν αλλά διαλογιζόταν και ότι το ακουστικό του δεν λειτουργούσε.

Οι εικόνες του Μπάιντεν, από την άλλη πλευρά, προέρχονται στην πραγματικότητα από ένα βίντεο του 2020 στο οποίο τον υποστηρίζει η Χίλαρι Κλίντον.

Ενώ η Κλίντον μιλάει, ο Μπάιντεν συχνά κοιτάζει προς τα κάτω και μπορεί να φαίνεται ότι μερικές φορές κλείνει τα μάτια του, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αποκοιμιέται.

Ψευδείς ισχυρισμοί από την επέτειο της D-Day

Άλλοι ψευδείς ισχυρισμοί προέκυψαν από την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτό το υλικό δείχνει τον Μπάιντεν να προσπαθεί να καθίσει σε μια ανύπαρκτη καρέκλα.

Αλλά στο πλήρες, μη επεξεργασμένο βίντεο, μπορείτε να δείτε την καρέκλα σε διάφορα σημεία.

Την επίμαχη στιγμή, κοιτάζει πάνω από τον ώμο του, κάνει παύση ενώ ανακοινώνεται ο επόμενος ομιλητής και στη συνέχεια κάθεται.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι ένα άλλο βίντεο από την τελετή δείχνει τον Μπάιντεν να γυρίζει τυχαία και να κοιτάζει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Αυτό υποτίθεται ότι παρακινεί τη σύζυγό του Τζιλ και τον Εμανουέλ και την Μπριζίτ Μακρόν να γυρίσουν επίσης, για να τον καλύψουν.

Και πάλι, αν δούμε το πλήρες βίντεο που τραβήχτηκε από διαφορετική οπτική γωνία, μπορούμε να δούμε ότι ο Μπάιντεν γύρισε για να χαιρετήσει τους βετεράνους, καθώς ακούστηκε το Last Post – ένα γνωστό στρατιωτικό σάλπισμα.

Ο γιατρός του Μπάιντεν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι ο πρόεδρος “συνεχίζει να είναι ικανός για τα καθήκοντά του και εκτελεί πλήρως όλες τις ευθύνες του χωρίς καμία εξαίρεση ή διευκόλυνση”.

Η συζήτηση γύρω από το αν θα πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο στην ηλικία των εν ενεργεία πολιτικών είναι έγκυρη, αλλά αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο 81χρονος Μπάιντεν εμποδίζεται από το πόσο μεγάλος είναι.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο κύριος αντίπαλός του στην προεδρική κούρσα, ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι πολύ πίσω του στα 78 του χρόνια.

Όπως και να έχει, η Ευρώπη θα παρακολουθεί στενά τις εκλογές του Νοεμβρίου λόγω των ισχυρών δεσμών που έχουν η ΕΕ και τα επιμέρους ευρωπαϊκά κράτη με τις ΗΠΑ – όχι μόνο οικονομικά, αλλά και μέσω του ΝΑΤΟ και της αμοιβαίας υποστήριξης της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής, για να αναφέρουμε μερικούς τρόπους.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έκλεισε το deal των €3,2 δισ. για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τη Masdar – Στα €20 ανά μετοχή 

Μπάιντεν Vs Τραμπ: Το εκλογικό διακύβευμα ύψους 1 τρισ. δολαρίων για τις επιχειρήσεις 

Πληρωμές IRIS: Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τους επαγγελματίες – Τα επόμενα σχέδια 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ