Η κλιματική αλλαγή και οι πιθανές μελλοντικές πανδημίες, αλλά και οι υπαρξιακές απειλές που αντιμετωπίζουν ο πλανήτης και η ανθρωπότητα, είναι από τα βασικά θέματα που απασχολούν τον Μπιλ Γκέιτς.

Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft εξακολουθεί να δηλώνει «πολύ αισιόδοξος» για το μέλλον της ανθρωπότητας στη Γη. Ακόμη και με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σημερινές και οι μελλοντικές γενιές, ο δισεκατομμυριούχος θεωρεί ότι όποιος γεννηθεί τις επόμενες δεκαετίες θα ζήσει καλύτερα από τους ανθρώπους που γεννήθηκαν σε οποιοδήποτε προηγούμενο σημείο της ιστορίας, σύμφωνα με το CNBC.

«Εξακολουθώ να είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα ήταν πολύ καλύτερο να γεννηθείς σε 20 χρόνια από τώρα, 40 χρόνια από τώρα, 60 χρόνια από τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν», είπε ο Γκέιτς σε συνέντευξή του στο Lowy Institute, ένα think tank στην Αυστραλία.

Ο κόσμος είναι γεμάτος απογοητευτικές τάσεις, παραδέχθηκε ο Γκέιτς, μιλώντας για την ανεπαρκή παγκόσμια απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού, για τις αποτυχίες των κυβερνήσεων στους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για την πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ.

Πραγματικά, τον Οκτώβριο, μια δημοσκόπηση της Gallup διαπίστωσε ότι μόνο το 42% των Αμερικανών πιστεύει ότι η σημερινή νεολαία θα έχει «καλύτερο βιοτικό επίπεδο» από τους γονείς της. Αυτός ο αριθμός είναι 18 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος από το 2019 και ισοδυναμεί με το χαμηλότερο επίπεδο αισιοδοξίας που έχει καταγραφεί εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες.

Αλλά οι απαισιόδοξοι δεν βλέπουν την πλήρη εικόνα, είπε ο Γκέιτς: «Είναι εύκολο να έχεις μια πιο αρνητική άποψη για ορισμένες από αυτές τις τάσεις από ό,τι είναι πραγματικά δίκαιο, κατά την άποψή μου».

Ο Γκέιτς μίλησε για την πρόοδο στη δημόσια υγεία, σημειώνοντας ότι τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν μειωθεί στο μισό τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Ο όγκος της καινοτομίας για τη βελτίωση της συνολικής ανθρώπινης κατάστασης θα είναι ακόμα δραματικός. Θα θεραπεύσουμε την παχυσαρκία, θα θεραπεύσουμε τον καρκίνο, θα εξαλείψουμε την πολιομυελίτιδα».

Αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες για φθηνή και αποτελεσματική πράσινη ενέργεια καθώς και στην τεχνολογική πρόοδο που επιτρέπει στους εργαζόμενους στην εκπαίδευση και την υγεία να προωθούν την καινοτομία σε όλο τον κόσμο.

«Κοιτάξτε την μεγάλη εικόνα και πείτε ‘Εντάξει, πού ήμασταν πριν από 300 χρόνια;’», είπε ο Γκέιτς, σημειώνοντας ότι η μέση διάρκεια ζωής των ανθρώπων έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους τρεις αιώνες. Το 1700, ο μέσος άνθρωπος πέθαινε πριν συμπληρώσει την ηλικία των 40. Το προσδόκιμο ζωής σήμερα στις ΗΠΑ είναι 76,1 χρόνια.

«Δεν είχε σημασία αν ήσουν βασιλιάς ή φτωχός, ήσουν εκτεθειμένος στην τεράστια βρεφική θνησιμότητα και τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αλφαβητισμού», είπε ο Γκέιτς.

Διαβάστε ακόμη:

Χρηματιστήριο: Πώς έφθασε στις 1.000 μονάδες μετά από … 97 μήνες – H κατοχύρωση κερδών και η συνέχεια

Πινακίδες και τέλη ΙΧ «με τον μήνα» από τον Απρίλιο

Υδρογονάνθρακες: Προσδοκίες για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη από την ExxonMobil