Αναμφίβολα, ένα αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι η αφρόκρεμα πανεπιστημίων και κολλεγίων ανά τον κόσμο καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των θέσεων εισαγωγών για άτομα που προέρχονται από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανοικοδόμηση ενός κόσμου που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Αρκεί όμως, μόνο ένα πτυχίο από ένα καλό πανεπιστημιακό ίδρυμα για να πετύχει κανείς στη ζωή του;

«Ίσως σε αυτό το σημείο να σας απογοητεύσω αλλά η εκπαίδευση που λαμβάνουμε δεν είναι τελικά ο κυριότερος παράγοντας ο οποίος θα καθορίσει την επαγγελματική μας επιτυχία και τα χρήματα που θα βγάζουμε στο μέλλον» δηλώνει η ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Άννα Μαντζόνι.

«Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι αν κάποιος  – ανεξαρτήτου κοινωνικού ή οικονομικού υπόβαθρου – καταφέρει να μπει στην ιατρική ή στη νομική, τότε η επαγγελματική του επιτυχία είναι προδιαγεγραμμένη.»

Σύμφωνα όμως με στοιχεία που προκύπτουν από νέες έρευνες δείχνουν πως ακόμη και η απόκτηση πτυχίου πανεπιστημίου «είναι σχεδόν απίθανο να σας βάλει στην ίδια επαγγελματική βάση με κάποιον που έλαβε την ίδια ακριβώς εκπαίδευση με εσάς αλλά προέρχεται από υψηλότερα κοινωνικά στρώματα.» υποστηρίζει η ερευνήτρια.

Ειδικότερα, η Μαντζόνι μιλώντας στο FastCompany, ανέφερε πως μελέτησε τα κέρδη 56.819 αποφοίτων πανεπιστημίου καταγράφοντας συγχρόνως τα επίπεδα εκπαίδευσης και μόρφωσης των γονιών τους. Διαπίστωσε, λοιπόν ότι εάν, για παράδειγμα, δύο γιατροί αποκτήσουν ιατρικά πτυχία, αλλά ο ένας είχε γονείς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο ενώ ο άλλος όχι, τότε ο δεύτερος θα κέρδιζε κατά μέσο όρο λιγότερα χρήματα από τον πρώτο.

Ένας τέτοιος ισχυρισμός όμως αναιρεί όλα όσα πιστεύαμε προηγουμένως σχετικά με το ότι ταλέντο, η σκληρή δουλειά και οι ευκαιρίες οδηγούν σε επαγγελματική ισότητα. Η Μαντζόνι, ωστόσο, παραδέχεται πως απαιτείται περαιτέρω μελέτη και περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως τους παράγοντες που καθορίζουν την επαγγελματική μας επιτυχία.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Τζέιμς Μποντ… πάει στην Amazon – Στα «σκαριά» νέο mega deal 9 δισ. δολ

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ που μπορεί να μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις ακίνητων

Γρηγόρης Ζήκος (Costamare): Στόχος μας η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με το ελληνικό επενδυτικό κοινό