Ο Γιόακιμ Κλίμεντ έχει σπουδάσει μαθηματικά και φυσική, εργάζεται ως αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Liberum Capital και έχει προβλέψει από τις 20 Σεπτεμβρίου ότι το ζευγάρι του τελικού στο Παγκόσμιο Κυπέλλο του Κατάρ θα είναι Αγγλία και Αργεντινή με νικήτρια την Αργεντινή.

Οι προβλέψεις του Κλίμεντ έχουν γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει προβλέψει σωστά τους νικητές στα προηγούμενα μουντιάλ του 2014 και 2018 και όπως ο ίδιος αναφέρει «Κάθε τέσσερα χρόνια, γράφω ένα “ενημερωτικό σημείωμα” που διαβάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο δημοσιεύω».

Το μοντέλο του Κλίμεντ

Ο αναλυτής μίλησε στο Bloomberg, επιμένοντας στην πρόβλεψή του αν και όπως παραδέχθηκε «ίδρωσε πολύ» βλέποντας τη Σαουδική Αραβία να κερδίζει την Αργεντινή στη φάση των ομίλων. Επιπλέον στην ανάρτησή του Σεπτεμβρίου είχε αναφέρει ότι η Αργεντινή θα πέρναγε στον τελικό νικώντας την Ισπανία στα ημιτελικά, ενώ η Ισπανία ήδη αποκλείστηκε από το Μαρόκο. Ωστόσο η Αργεντινή μετά την χθεσινή νίκη της επί της Ολλανδίας βρίσκεται ήδη στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Το μοντέλο που ανέπτυξε ο Κλίμεντ βασίζεται σε τέσσερις παραμέτρους: Το κλίμα, το μέγεθος του πληθυσμού, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την ποδοσφαιρική κουλτούρα. Τις καλύτερες επιδόσεις έχουν οι θερμότερες χώρες, όπου το ποδόσφαιρο μπορεί να παίζεται όλο το χρόνο, έχουν μεγάλο πληθυσμό, υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και αγαπούν το ποδόσφαιρο.

Οι χώρες- εξαίρεση και ο στόχος του μοντέλου

Υπάρχουν όμως τρεις χώρες που όπως ο ίδιος παραδέχεται αποτελούν την εξαίρεση είτε γιατί ενώ πληρούν τις παραμέτρους του μοντέλου δεν έχουν την ανάλογη επιτυχία, είτε για το αντίθετο, σημειώνουν δηλαδή επιτυχία παρότι δεν πληρούν τις παραμέτρους. Οι χώρες αυτές είναι η Ινδία, η Κίνα και η Ολλανδία.

«Οι Ινδοί, για κάποιο λόγο που μόνο ο Θεός ξέρει, αποφάσισαν να παίζουν κρίκετ. Στους Κινέζους πραγματικά αρέσει το ποδόσφαιρο για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο και η Ολλανδία έχει σημειώσει απίστευτες επιτυχίες δεδομένου του μικρού πληθυσμού της».

Όπως δήλωσε ο αναλυτής η αρχική του πρόθεση δεν ήταν να δημιουργήσει ένα μοντέλο πρόβλεψης, αλλά περισσότερο να σατιρίσει την «ύβρη» των οικονομολόγων. Στην ανάρτησή του στο twitter τον Σεπτέμβριο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι προβλέψεις γίνονται με στόχο «να αποδείξουν ότι οι οικονομολόγοι έχουν χιούμορ (δεν έχουν) και μπορούν πραγματικά να προβλέψουν τα σημαντικά πράγματα (δεν μπορούν). Ή μάλλον, οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν. Ανέπτυξα λοιπόν ένα οικονομετρικό μοντέλο το 2014 για να προβλέψω τον νικητή των δύο προηγούμενων Παγκοσμίων Κυπέλλων και μέχρι στιγμής, έχει αποδειχθεί 100% ακριβές».

Επιστρέφοντας στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, ο αναλυτής σημειώνει ότι οι προβλέψεις ήταν πιο δύσκολες σε σχέση με άλλες χρονιές, λόγω του ότι η διοργάνωση διεξάγεται χειμώνα.

Σχολιάζοντας τις άλλες μεθόδους πρόβλεψης και συγκεκριμένα την πρόβλεψη με βάση τη συλλογική αξία των παικτών μιας ομάδας ο Κλίμεντ τις χαρακτήρισε «μη αξιόπιστες» καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν μια ομάδα στην επιτυχία. «Είμαι λίγο επιφυλακτικός σχετικά με το κριτήριο της συλλογικής αξίας των παικτών, επειδή η Premier League έχει πολύ περισσότερα χρήματα στη διάθεσή της και μπορεί να πληρώσει πολύ περισσότερα για τους παίκτες», δήλωσε ο Κλίμεντ και συνόψισε τη φετινή του πρόβλεψη λέγοντας: «Τα καλά νέα για τους οπαδούς της Αγγλίας είναι ότι η Αγγλία θα περάσει στον τελικό. Τα κακά νέα είναι ότι θα χάσουν

Διαβάστε ακόμη:

Λουμίδης: Ο βασιλιάς του καφέ πούλησε την εμβληματική βίλα του στην Κάρυστο – Αυτοί είναι οι νέοι ιδιοκτήτες (pics + vid)

To deal για τα καζίνο Πηλαδάκη και οι επόμενες κινήσεις της Glafka Capital

Αλλάζει το 2023 η φορολογία για επαγγελματίες και εμπόρους